Burse - Fonduri mutuale

Miza celui mai scump proces: 250 mil. euro

Miza celui mai scump proces: 250 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

27.05.2008, 19:59 20

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au castigat ieri 4,5% pe Bursa, dupa ce Curtea de Apel Brasov a decis in favoarea Cocor Bucuresti (COCR) intr-unul dintre procesele dintre Cocor si SIF Transilvania. Cele doua societati se judeca de aproape un an, dupa ce Cocor a cerut in justitie anularea majorarii de capital cu actiuni gratuite aprobata in aprilie 2007 de actionarii SIF Transilvania. In aceasta perioada, 500 de milioane de actiuni SIF Transilvania, care valoreaza pe Bursa aproape 250 de milioane de euro, au fost blocate de la tranzactionare prin ordine succesive ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Restul de actiuni, care s-au tranzactionat in aceasta perioada, au inregistrat oscilatii mari pe Bursa in ultimul an, in functie de deciziile instantei, investitorii speculand efectele care ar decurge din castigarea procesului de catre o parte sau cealalta. SIF Transilvania a primit pana acum mai multe decizii favorabile, care au fost atacate insa de Cocor. Daca Cocor va obtine in final anularea majorarii de capital, actiunile blocate ar trebui anulate, ceea ce ar conduce automat la o crestere a valorii actiunilor ramase, lucru pe care mizeaza si investitorii care au cumparat ieri titluri SIF3 ducand pretul in sus cu aproape 7%. "Evolutia actiunilor SIF Transilvania e o reactie la ideea ca Cocor ar putea castiga procesul", sustine Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Prin decizia de joi, Curtea de Apel Brasov a decis anularea unei hotarari a adunarii generale ordinare a actionarilor (AGOA) SIF Transilvania prin care se aprobasera situatiile financiare din 2006 ale SIF Transilvania si profitul net care a fost apoi repartizat pentru majorarea capitalului social.
"In urma aceste decizii, practic nu mai avem resursa din care s-au constituit rezervele pentru actiuni gratuite", a declarat Ionut Dobrinescu, avocatul Cocor.
Pe de alta parte, reprezentantii SIF Transilvania sustin ca "hotararea Curtii de Apel mentionata mai sus nu afecteaza in niciun fel majorarea capitalului social hotarata de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din anul 2007 si nici acordarea de actiuni gratuite", potrivit unei raportari transmisa vineri Bursei de Valori.
Brokerii sustin insa ca decizia favorabila pentru Cocor de saptamana trecuta a starnit din nou speculatii in randul investitorilor privind o posibila anulare a majorarii de capital.
"Aceasta este prima informatie care arata ca ar exista si posibilitatea ca Cocor sa castige disputa cu SIF Transilvania. Daca acest lucru se va intampla, ar creea un precedent destul de periculos pe Bursa", sustine Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Cele doua parti asteapta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care urmeaza sa dea pe 24 iunie 2008 verdictul final privind majorarea de capital de la SIF Transilvania. Prima instanta care a judecat cererea Cocor de anulare a majorarii de capital hotarata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) SIF Transilvania din aprilie 2007 a fost Tribunalul Brasov, care a dat castig de cauza SIF-ului.
Cocor a facut apel la aceasta decizie, insa acesta a fost respins de Curtea de Apel Brasov pe motiv ca a fost depus prea tarziu, decizie pe care firma din Bucuresti a atacat-o la Inaltea Curte de Casatie si Justitie.
Cocor a atacat si decizia prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat prospectul simplificat pe baza caruia s-a realizat majorarea de capital de la SIF Transilvania, insa a pierdut acest proces la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis saptamana trecuta in favoarea CNVM si a SIF Transilvania.
Firma Cocor, care controleaza magazinul cu acelasi nume din centru Bucurestiului, are in actionariat pe SIF Muntenia (SIF4), cu 18,9% din actiuni, fondul de investitii Broadhurst, care detine direct si prin intermediari circa 20% din actiuni si doua persoane fizice Liviu Ursan si Daniel Stoica, cu cate 13,5% din actiuni.
Cocor a investit in ultimii ani in actiuni SIF din vanzarea carora a obtinut profituri importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO