Burse - Fonduri mutuale

Miscari pe SIF-uri inainte de AGA

26.04.2006, 00:00 21

SIF-urile au inregistrat cresteri importante ieri, in prima sedinta de tranzactionare de la Bursa dupa sarbatorile de Paste, dar, spun brokerii, aceste cresteri au fost datorate mai ales speculatiilor realizate de unii investitori in apropierea AGA de la finalul lunii.

Cresterile de pret nu au fost insotite insa si de volume mai mari, lichiditatea la nivelul SIF-urilor fiind foarte redusa.

Cel mai mult au crescut ieri dintre SIF-uri actiunile SIF Transilvania si Banat-Crisana, cu castiguri de 4,7% si respectiv de 2,6%. Cele doua sunt de altfel singurele SIF-uri care au pe ordinea de zi a AGA majorarea capitalului.

"E greu de spus daca piata are o directie in aceste momente. Apropierea momentului cand urmeaza sa aiba loc AGA de la SIF-uri a creat o agitatie pe piata si unii investitori au ales sa fie mai agresivi la cumparare", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

"Cred ca a fost vorba mai ales de speculatori", a mai precizat Ceuca. Volumele tranzactionate pe aceste actiuni fiind extrem de reduse. Cele mai tranzactionate actiuni SIF au fost cele ale SIF Transilvania, cu un rulaj de doar 0,6 mil. euro.

Nici analistii nu cred ca se poate vorbi in aceste momente de formarea unui nou trend de crestere pe piata.

"Prin evolutia pietei din martie, majoritatea informatiilor negative au fost deja inglobate in preturi, drept dovada, momentul promulgarii legii la SIF-uri nu a produs scaderi suplimentare. Acum ne aflam intr-o perioada de acumulare, iar daca nu apar alte elemente nefavorabile ne putem gandi la cresteri moderate in urmatoarele saptamani. Depinde insa de realizarea sau nu a majorarilor de capital la SIF-uri, precum si daca se va lua o decizie pe subiectul pachetului de 8% din SNP", a precizat Cristian Tudorescu, analist in cadrul societatii de brokeraj Vanguard.



Actiunile SIF Transilvania au castigat ieri aproape 5%, pretul titlurilor urcand pana la un maxim de 2,22 lei/actiune, nivel la care s-a facut si inchiderea. Cresterea de pret nu a fost insa validata si de volumul tranzactionat. Ordinele de cumparare pe actiunile SIF-urilor au fost mici, cele mai tranzactionate actiuni fiind cele ale SIF Transilvania, cu un rulaj de doar 2,17 mil. lei (0,6 mil. euro). Ieri s-a derulat si o tranzactie speciala, un investitor achizitionand intr-un "deal" 0,8 milioane de titluri SIF Muntenia, la un pret de 1,54 lei/actiune.



Actiunile Impact au facut pentru a doua sedinta consecutiv obiectul unor tranzactii mai mari decat de obicei, ieri transferandu-se circa 4,3 mil. titluri. Principalul vanzator a fost Carmen Sandulescu, directorul economic al Impact si unul din principalii actionari ai societatii. Sandulescu a vandut 4 mil. actiuni, reprezentand 0,5% din capitalul societatii, directorul Impact mai vanzand si in ultimele luni din actiunile detinute. Titlurile au inchis sedinta la 0,625 lei/actiune, acesta fiind totodata si pretul la care a vandut Carmen Sandulescu.



Actiunile Rulmentul Brasov au inregistrat o noua crestere importanta, ieri aceste titluri mai castigand 3,9%. In ultima perioada, actiunile producatorului de rulmenti au inregistrat salturi mari, cresterile de pret venind si pe fondul lichiditatii extrem de reduse pe care o au de regula aceste titluri. Principalul cumparator a fost societatea de brokeraj SSIF Orizont Vest din Oradea, care a achizitionat 0,31 mil. actiuni din cele 0,62 milioane tranzactionate. Acesti brokeri au cumparat treptat in ultimii ani pe Rulmentul.



Titlurile IAR Brasov au pierdut ieri 6,3%, dupa ce unii speculatori au inceput sa-si marcheze din profit dupa avansul substantial inregistrat de aceste actiuni in ultima perioada. Ieri au aparut informatii potrivit carora IAR si Eurocopter Romania ar putea construi doua modele de avioane de mici dimensiuni pentru compania Socata, subsidiara a grupului european de aparare si aeronautica EADS. Directorul IAR a declarat, citat de MEDIAFAX, ca partile poarta discutii despre acest proiect, dar nu au stabilit inca termenii finali ai contractului.



Titlurile Avicola Buzau au mai plusat cu 4,8%, continuand seria aprecierilor puternice inregistrata de aceste actiuni dupa raportarea rezultatelor pe anul trecut. "Din analiza fundamentala pare ca actiunile Avicola sunt in aceste momente unele din cele mai ieftine de pe piata", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker. Cursul titlurilor Avicola a urcat ieri pana la un maxim de 0,0545 lei/actiune, inchiderea facandu-se la acest pret. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat circa 64.000 de lei (aproximativ 18.500 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO