Burse - Fonduri mutuale

Minunea nu a tinut nici trei zile

06.05.2005, 19:29 10

Evolutia buna din primele sedinte de tranzactionare ale saptamanii nu s-au mai repetat si ieri, cand principalele actiuni au intrat pe o panta descendenta, tonul scaderii fiind dat de actiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia si de SIF-uri.

Dupa ce au castigat 11% in prima parte a saptamanii, ajungand aproape de 950 lei/actiune, titlurile Rompetrol Rafinare au coborat din nou sub 900 lei/actiune, pierzand ieri 5,6% si spulberand sperantele cu privire la o eventuala revenire a pietei. Exemplul Petromidia a fost urmat si de catre SIF-uri, care au inregistrat scaderi de pana la 2,3%, in cazul SIF Banat Crisana. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a coborat ieri cu 1,6%.

"E oarecum ciudat ce se intampla in aceasta perioada la Bursa. Dupa evolutia buna din ultimele sedinte era greu de crezut ca Rompetrol Rafinare va cobori sub 900 lei/actiune sau ca SIF-urile vor inregistra astfel de scaderi", a spus Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities. "Aceasta evolutie a pietei este fortata, nu este naturala, iar cei care dau tonul pietei sunt speculatorii. In prezent, ei sunt primii care cumpara si primii care vand. In aceste conditii nu se intrevede o revenire spectaculoasa pe termen scurt, iar situatia din ultimele zile s-ar putea repeta si in perioada urmatoare", a explicat Trandafir.

"In acest moment, problema o reprezinta lichiditatea pietei, care se mentine la un nivel redus. Cumparatorii sunt in continuare reticenti, iar preturile nu pot fi sustinute, desi sunt destul de bune. Aceasta volatilitate ridicata este determinata in principal de speculatori, piata resimtind absenta unor investitori institutionali puternici, care sa-i ofere stabilitate", a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Perioada urmatoare va fi destul de agitata, iar evolutia oscilanta a preturilor va continua pana ce va avea loc o consolidare a cererii", considera Pasol.

Asadar, Rompetrol Rafinare a fost ieri cel mai tranzactionat emitent, cu un rulaj de peste 35 de miliarde de lei (aproape 1 milion de euro). Pretul de inchidere pentru actiunile Petromidia a fost de 894 lei/actiune. Actiunile celeilalte companii petroliere, Petrom, au fost suspendate ieri de la tranzactionare. Tot ieri a fost consemnata revenirea la tranzactionare a titlurilor BRD-Groupe SociŽtŽ GŽnŽrale, care au inregistrat o apreciere de 5,7%, inchizand la nivelul de 46.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD s-a ridicat la aproape 17,8 miliarde de lei (0,5 milioane de euro).

Titlurile Bancii Transilvania au continuat seria cresterilor usoare de pret, ajungand ieri la nivelul de 8.000 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au insumat circa 23 de miliarde de lei (0,6 milioane de euro).

Ieri a avut loc si o tranzactie speciala cu actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, in valoare de 2 miliarde de lei (55.000 de euro). Transferul s-a realizat la pretul de 6.600 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO