Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor a împrumutat 4 mld. dolari de pe pieţele externe în obligaţiuni în dolari, cererea pentru titlurile de stat româneşti fiind imensă, de nu mai puţin de 15,5 mld. dolari

Ministerul Finanţelor a împrumutat 4 mld. dolari de pe...

Autor: Ştefan Stan

24.01.2024, 16:23 918

România va vinde 4 miliarde de dolari în cadrul primei sale vânzări de obligaţiuni internaţionale din acest an, după ce a devenit cel mai recent emitent de pe pieţele emergente care a înregistrat o cerere puternică pentru ofertele sale de obligaţiuni. 

România a atras comenzi în valoare totală de 15,5 miliarde de dolari pentru obligaţiuni în dolari pe 5 şi 10 ani, potrivit Bloomberg. 

Ministerul Finanţelor şi-a stabilit pentru acest an un necesar de finanţare de 180 mld. lei, bani pe care îi atrage în lei, euro, dolari, sau chiar yeni. 

În acest moment, pe piaţa externă există in interes foarte mare pentru titlurile de stat româneşti datorită dobânzii mai ridicate pe care o are România. 

Cererea puternică a ajutat să reducă marjele cu 30 de puncte de bază faţă de discuţia iniţială privind preţul, la 195 de puncte de bază faţă de Trezorerie pentru datoria cu scadenţă mai scurtă şi la 235 de puncte de bază pentru obligaţiunile cu scadenţă mai lungă.

Vânzarea planificată vine după ce Polonia, Ungaria şi Slovenia au contribuit la o sumă record de datorie obţinută de ţările cu pieţe emergente în primele zile ale anului 2024, profitând de condiţiile favorabile de finanţare.

În timp ce la Bucureşti guvernul Ciolacu este fugărit de fermieri şi transportatori, la Viena directorul Trezoreriei statului era fugărit de investitorii şi bancherii străini pentru a vinde euroobligaţiuni ale României, cât mai repede şi cât mai multe, având în vedere că toată lumea vrea să împrumute România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO