Burse - Fonduri mutuale

Michael Burry, investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat mai mult de 1,6 mld. dolari pe prăbuşirea bursei americane, peste 90% din portofoliul său

Michael Burry, investitorul care a prezis criza din 2008,...

Autor: Tibi Oprea

19.08.2023, 10:17 49293

Michael Burry, investitorul care a devenit faimos pentru că a prezis prăbuşirea pieţei imobiliare din 2008 şi care a stat la baza filmului The Big Short din 2015, a pariat peste 1,6 mld. dolari pe căderea Wall Street, adică peste 90% din portofoliul său, scrie CNN.

Potrivit unor documente publicate luni de Security Exchange Commission, Burry face pariurile bearish împotriva indicilor S&P 500 şi Nasdaq 100. Fondul lui, Scion Asset Management, a cumpărat 866 de milioane de dolari în opţiuni de vânzare (dreptul de a vinde un activ la un anumit preţ) împotriva unui fond care urmăreşte S&P 500 şi 739 milioane de dolari împotriva unui fond care urmăreşte Nasdaq 100. S&P 500 şi Nasdaq 100 au înregistrat creşteri mari până acum în 2023, cu aproape 16% şi, respectiv, 38%.

Investitorul pare însă să fi oscilat între optimism şi pesimism în ceea ce priveşte deciziile sale de investiţii în acţiuni din acest an. În ianuarie, el a postat pe Twitter un mesaj enigmatic către cei 1,4 milioane de urmăritori. „Vindeţi”, a scris el. Până la finalul lunii martie, a dat înapoi, scriind „Am greşit când am spus <vindeţi>”.

La mijlocul anilor 2000, Burry a devenit celebru pentru că a pariat împotriva pieţei imobiliare şi a profitat din plin de criza creditelor subprime şi de prăbuşirea a numeroase entităţi financiare majore în 2008. Evenimentul a fost relatat de Michael Lewis în bestsellerul The Big Short: Inside the Doomsday Machine, adaptat ulterior într-un film în care Burry a fost interpretat de Christian Bale.

Pe de altă parte, fondul lui Burry a lichidat acţiunile pe care le deţinea la o serie de bănci regionale – a vândut cele 150.000 de acţiuni la First Republic Bank, precum şi participaţiile la Huntington Bank PacWest şi Western Alliance. Nu este clar dacă aceste vânzări au avut loc înainte sau după ce JPMorgan Chase a preluat First Republic Bank în luna mai.

Burry a schimbat, de asemenea, cursul în ceea ce priveşte acţiunile chinezeşti, vânzându-şi acţiunile JD.com şi Alibaba  în al doilea trimestru al anului. Există însă câteva nume pe care Burry şi echipa sa de la Scion mizează.

Aproximativ 6% din portofoliul de acţiuni ale societăţii de administrare a investiţiilor este pe termen lung, iar în T2/2023 şi-a mărit expunerea pe industria turismului şi pe cea a sănătăţii, achiziţionând acţiuni Expedia Group, MGM Resorts, CVS şi Cigna.

Tototdată, Burry a cumpărat acţiuni în valoare de 4,7 milioane de dolari la compania mamă a CNN, Warner Bros. Discovery şi acţiuni în valoare de 3,3 milioane de dolari la retailerul online de second hand The RealReal.

Totuşi, în cercurile financiare, predicţiile pesimiste ale lui Michael Burry capătă adesea mai multă atenţie decât pariurile sale optimiste. Traderii care ar fi urmat investiţiile dezvăluite de Scion în ultimii trei ani (între mai 2020 şi mai 2023) ar fi obţinut randamente anualizate de 56%, potrivit unei analize realizate de Sure Dividende. În aceeaşi perioadă, S&P 500 a avut randamente anualizate de aproximativ 12%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO