Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust a trecut pe profit net de 6,5 mil. lei în 2022, după ce veniturile au urcat de la 3,1 mil. lei la 21,7 mil. lei. Compania a avut încasări de 8,9 mil. euro din exituri anul trecut

Meta Estate Trust a trecut pe profit net de 6,5 mil. lei...

Autor: Tibi Oprea

28.02.2023, 17:32 386

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar şi prezentă pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, a anunţat venituri totale de 21,7 mil. lei, în creştere faţă de 3,1 mil. lei în anul anterior şi un profit net de 6,5 mil. lei, de la o pierdere de 2,4 mil. lei în 2021, potrivit datelor din raportul financiar preliminar neauditat publicat la BVB.

De asemenea, Meta Estate Trust şi-a atins ţinta de profit brut anunţată în singurul IPO de pe BVB din 2022, ajungând la circa 7,2 milioane de lei în 2022. Compania a avut venituri din exploatare de 18,5 mil. lei în 2022, faţă de 3,06 mil. lei în 2021, respectiv cheltuieli de exploatare de 14 mil. lei, faţă de 5,5 mil. lei în anul precedent.

Compania a încheiat pe profit primul exerciţiu financiar complet de la înfiinţarea în luna martie 2021. Activele totale au atins, la finele anului, 98,6 milioane lei, în creştere cu 38% faţă de sfârşitul anului 2021 (71,6 milioane lei), pe fondul investiţiilor noi cu fondurile obţinute primordial prin operaţiuni de majorare de capital şi a profiturilor realizate.

„Anul 2022 a fost unul plin de provocări atât pe plan geopolitic, cât şi economic, marcat de inflaţie crescută şi incertitudine, inclusiv în piaţa imobiliară. Meta Estate Trust s-a adaptat rapid contextului de piaţă prin structura de tranzacţii noi negociate şi a reuşit să performeze şi în această perioadă. Rezultatele preliminare publicate astăzi sunt dovada unui model de business agil şi rezilient şi a eforturilor de echipă susţinute în îndeplinirea obiectivelor”, spune Raluca Drăgan, CFO-ul Meta Estate Trust.

În perioada de raportare compania a încasat echivalentul în lei a circa 8,9 milioane de euro din exit-uri marcate în 2022, ieşind total din şase proiecte de investiţii şi parţial din alte cinci. Marja brută a investiţiilor exitate înainte de cheltuielile generale s-a situat la 8,9 milioane de lei.

„Suntem mulţumiţi de performanţa anului 2022 şi suntem încrezători în capacitatea de creştere a companiei în anii ce urmează. Avem un portofoliu de investiţii bine diversificat, achiziţionat la preţuri foarte favorabile, a cărui plusvaloare se va regăsi în rezultatele financiare viitoare ale companiei. Obiectivul nostru principal este să continuăm dezvoltarea pe termen mediu şi lung”, afirmă Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, strategia companiei rămâne cea de diversificare prin extinderea prezenţei şi pe alte segmente de real estate, în mod special prin adăugarea componentei de “income producing assets”.

„Meta Estate Trust va continua să atragă fonduri sub formă de equity, împrumuturi bancare sau obligaţiuni emise pe care să le utilizeze în liniile de business pentru a crea valoare pentru acţionarii săi”, notează compania într-un comunicat de presă.

Meta Estate Trust, companie fondată de un grup de antreprenori români, şi-a început activitatea în urmă cu mai puţin de 2 ani. Compania a derulat două plasamente private şi o ofertă publică de vânzare de acţiuni, în urma cărora  capitalul social al companiei a ajuns la valoarea de 87 de milioane de lei.

De la înfiinţare şi până în prezent, Meta Estate Trust a investit peste 24 milioane de euro în 25 de proiecte imobiliare, realizând până acum exit total din opt dintre acestea. Începând cu 29 august 2022, Meta Estate Trust este prezentă pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, având simbolul bursier MET.

Acţiunile MET se tranzacţionează în creştere cu 6,3% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 488.200 de lei. Marţi, 28 februarie, acţiunile înregistrau la ora redactării acestei ştiri un avans de 2,1%, pe un rulaj de 2.600 de lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO