Burse - Fonduri mutuale

MEI: Actiunile romanesti au ajuns la valori ridicole

23.10.2008, 20:03 21

Peter Mars, director in cadrul companiei olandeze Middle Europe Investments (MEI), unul dintre cei mai mari investitori straini la Bursa de la Bucuresti, spune ca actiunile romanesti au ajuns la valori ridicole, singurul lucru recomandat in aceasta perioada fiind acumularea.

Fondurile de investitii administrate de MEI si-au suspendat incepand din 8 octombrie rascumpararile de titluri, dupa scaderile puternice inregistrate in saptamana 6-10 octombrie pe pietele din regiune, care au culminat cu inchiderea burselor din Rusia si Romania in sedinta de miercuri, 8 octombrie. In acest interval, principalii indici ai Bursei de la Bucuresti au inregistrat deprecieri de aproape 40%.
"Am decis sa inchidem fondurile pentru a proteja investitorii care nu intentioneaza sa vanda in viitorul apropiat. Acesti investitori pe termen lung vad un potential imens de crestere in Romania. Actualele evenimente de pe piata romaneasca de capital nu au niciun fundament. Nu mai exista lichiditate in piata, astfel ca investitorii vand panicati. Sa vinzi acum este cel mai prost lucru pe care il poti face. Trebuie sa stai, sa astepti si sa acumulezi", a declarat pentru ZF Peter Mars, director la Middle Europe Investments.
In aceeasi saptamana, un alt mare investitor strain la Bursa locala, compania suedeza East Capital, a suspendat operatiunile fondurilor cu expunere pe Rusia si Europa de Est, insa acesta a decis redeschiderea fondurilor in scurt timp.
Fondul MEI Roemenie en Bulgarije detine cea mai ridicata expunere pe piata locala din portofoliul de sase fonduri al administratorului olandez. Potrivit raportului emis de MEI pentru luna septembrie, aproape 66% din activele nete de 38,3 milioane de euro ale fondului erau investite pe piata locala.
Principalele plasamente pe piata locala erau companiile active in sectoarele petrolier si energetic Prospectiuni, Romcarbon, Condmag, Rompetrol Well Services, Iproeb. In primele noua luni ale anului, fondul a inregistrat o depreciere de aproape 60%, iar activele nete au scazut cu 69% in ultimele 12 luni din cauza corectiilor agresive ale pietelor de capital, dar si a retragerilor facute de investitori.
"Valoarea retragerilor din fonduri nu este importanta. Se stie ca fondurile cu expunere pe pietele emergente s-au confruntat cu retrageri imense. Presupun ca si colegii nostri din Marea Britanie, Scandinavia sau Austria se confrunta cu aceeasi problema", a continuat Mars.
Olandezii de la MEI au inceput sa investeasca pe piata romaneasca din martie 2006, insa cele mai mari investitii le-au realizat anul trecut, cand Bursa de la Bucuresti inregistra cresteri masive si atingea maxime istorice.
Ei au mizat in special pe companii listate pe piata RASDAQ, in care au cumparat participatii semnificative de circa 5%. Scaderile din ultimul an au dus insa valoarea celor mai multe companii listate la nivelurile din 2004, inclusiv in cazul unor companii listate pe RASDAQ.
Astfel, valoarea titlurilor fondului era la sfarsitul lunii septembrie cu 10% sub nivelul de la lansare, din martie 2006, in conditiile in care in vara anului trecut randamentul fondului depasea 100%.
De la inceputul lunii octombrie, scaderile de pe Bursa de la Bucuresti s-au accentuat si mai mult.
"Actiunile romanesti au ajuns la valori ridicole. Suspectez ca nu doar panica este de vina. Dar ce anume se intampla este greu de spus, cert este insa ca vor fi cateva persoane foarte bogate intr-un singur an. Vremurile in care toata lumea era lacoma au trecut, acum e timpul ca investitorii pe termen lung sa fie lacomi", a afirmat reprezentantul MEI.
El sustine ca investitorii ar trebui sa aleaga companii cu management performant si cu perspective bune de profitabilitate, mai ales din oportunitatile aparute in sectorul infrastructurii si in cel de explortare petroliera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO