Burse - Fonduri mutuale

Luna vacantelor pentru investitori debuteaza cu rulaje reduse

08.08.2007, 19:31 15

Piata de la Bucuresti a revenit ieri pe plus ajutata de optimismul pietelor extrene, dar si de efervescenta de pe titlurile BRD.
Indicii au crescut "neconvingator", iar valoarea tranzactiilor de pe piata reglementata a ajuns la 21,97 mil. euro (69,75 mil. lei). Insa doar doua actiuni din piata au facut peste 60% din acest rulaj. Tranzactiile de pe regular cu BRD, precum si cele de pe piata deal (acolo unde partile negociaza direct), cu Flamingo si BRD au totalizat 13,5 mil. euro (43 mil. lei). Din deducerea celor doua rulaje rezulta o valoare a tranzactiilor de circa 8,5 milioane de euro, in jurul minimului inregistrat in 2007. De altfel in ultima saptamana lichiditatea s-a inscris intr-un trend descendent, iar unii dintre brokeri spun ca in sfarsit piata a intrat in vacanta.
"Multi dintre brokeri au plecat in concediu, la fel si multi dintre investitori, de aceea ma astept in continuare la rulaje extrem de reduse. Este o perioada buna de acumulare si consolidare pentru actiuni. Cred ca in sfarsit se poate spune ca piata a intrat in vacanta", spune Adrian Ceuca, director general adjunct Broker Cluj.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al valorii tranzactiilor si capitalizarii bursiere, a urcat ieri cu aproape 1%, in timp ce societatile de investitii financiare au castigat in medie 1,8%. BRD, cea mai mare banca listata pe Bursa de la noi, a raportat pe primul semestru rezultate record, aproape de 133 milioane de euro, in urcare cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Rezultatele de la Banca Transilvania publicate ieri sunt si ele asteptate sa aduca o crestere a rulajelor pe aceste emitent. La ora inchiderii editiei, majoritatea indicilor europeni pastrau un avans diminuat fata cel de deschidere, iar sedinta de pe Wall Street debuta cu o scadere de aproape 0,5% pe indicele Dow Jones Industrial Average.

Actiunile SIF Bant-CriSana (SIF1) au crescut ieri cu 1,56%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 1,17 milioane de euro (3,72 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Grupul SIF-urilor a atins ieri o lichiditate de 4,94 milioane de euro (15,68 milioane de lei), reprezentand aproximativ 19,85% din valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa, de 24,89 milioane de euro (79 milioane de lei).

Actiunile Petrom (SNP) au ramas neschimbate ieri, dupa ce au atins un maxim de 0,545 lei/actiune pe parcursul sedintei de tranzactionare. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la 215.000 de euro (684.000 de lei). Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va promova actul normativ prin care va putea vinde actiuni Petrom catre salariati pana la finele acestui an, dupa ce va primi avizele necesare de la institutiile implicate.

Titlurile Zentiva (SCD) au crescut ieri cu 1,29%, pe fondul unei lichiditati de circa 51.000 de euro (162.000 de lei). Compania farmaceutica, parte a grupului ceh Zentiva, a inregistrat in primul semestru o crestere cu 21,3% a vanzarilor, la 47,3 milioane de euro, comparativ cu perioada similara din 2006. Portofoliul unitatii de productie detinute in Romania (fostul Sicomed) a contribuit in proportie de 66,9%, respectiv 31,7 milioane de euro, la afacerile totale inregistrate pe piata autohtona.

Actiunile Prodplast (PPL) au pierdut ieri 0,82%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 32.000 de euro (101.000 de lei). Compania a cumparat un teren cu o suprafata de 2,5 hectare, cu deschidere la DN3, in vecinatatea unei alte suprafete, achizitionate in luna iunie, cu scopul eficientizarii amplasarii constructiilor aferente. Pe cele doua suprafete de teren, compania va construi mai multe hale si un centru logistic, iar suprafetele suplimentare vor fi folosite pentru dezvoltari ulterioare.

Actiunile Ductil Buzau (DUCL) au ramas neschimbate pe parcursul sedintei de ieri, dupa ce au atins un maxim de 1,83 lei/actiune pe durata perioadei de tranzactionare. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile producatorului de echipamente destinate sudarii si taierii metalelor s-a ridicat ieri la 125.000 de euro (396.000 de lei), reprezentand al patrulea rulaj de pe RASDAQ. Ultima tranzactie cu titlurile Ductil Buzau s-a perfectat ieri la un pret de 1,8 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO