Burse - Fonduri mutuale

Lumea financiară, dată peste cap: Frenezia investitorilor de pe Reddit s-a îndreptat asupra argintului, care a urcat la maximul din 2013. ”Este inutil să te lupţi cu asta, e anarhie financiară. Cineva o să fie rănit”. Marile bănci nu cred că noua forţă de pe Wall Street va supravieţui, dar cei 7,7 mil. investitori sunt mai activi ca niciodată

Lumea financiară, dată peste cap: Frenezia...

Autor: Ştefan Stan

01.02.2021, 11:32 4837

"Armada" de investitori care a dat naştere săptămânile trecute la cel mai mare scandal de pe Wall Street, după ce a investit masiv în acţiunile Game Stock, şi a dus la pierderi de miliarde de dolari pentru mai multe fonduri de hedging, şi-a îndreptat armele în această dimineaţă către argint.

Metalul preţios a depăşit bariera de 30 de dolari, pornind o discuţie mai amplă despre capacitatea investitorilor-speculatori de pe Reddit să influenţeze ţinte şi mai mari decât Gamestop.

Cele mai active contracte futures au sărit cu 13, la 30,35 dolari uncia pe Comex, după un weekend unde s-a cumpărat masiv argint, din SUA până în Australia.

Acţiunile BlackRock iShares Silver Trust, cel mai mare exchange listat pe bursă care contorizează preţul metalului preţios, a avut intrări record de aproape 1 miliard de dolari (944 mil dolari) vineri. 

La fel ca "asaltul" asupra GameStop de săptămânile trecute, atenţia investitorilor îndreptată către argint poate fi urmărită pe Reddit pe WallStreetBets. Un post de pe forum declara metalul ”CEL MAI MARE SHORT DIN LUME” şi încuraja investitorii să se îngrămădească pe iShares şi să găsească o nouă metodă să lovească marile bănci. 

”Evenimentele de săptămâna trecută au arătat că nu este deloc înţelept să ne îndoim de puterea investitorilor de retail, care au demonstrat că au suficientă putere după ce au luat cu asalt şi argintul”, a spus Howe Lee, un economist la Oversea-Chinese Banking Corp. ”S-ar putea să le fie mai greu să păstreze asault pe piaţa argintului decât pe GameStop, în condiţiile în care aceasta este mult mai lichidă şi mai mare”. 

”Este inutil să te lupţi cu asta, e anarhie financiară. Cineva o să fie rănit”, a spus Ross Normam, un veteran în tranzacţionarea cu metale preţioase. Un utilizator Reddit a scris săptămâna trecută că ar fi incredibil să facă marile bănci active în piaţa futures să plătească scump pentru pariurile pe care le-au făcut că piaţa argintului va scădea.

”Suntem încrezători că influenţa investitorilor de retail pe argint nu va dura mult”, spun analiştii de la Commerzbank, citaţi de FT. 

Cei peste 7,7 milioane de investitori strânşi pe Reddit discută în fiecare dimineaţă ce acţiuni urmează să atace, ce poziţii ar trebui să păstreze şi pe cine au în prim-plan. 

În această dimineaţă, se pare că principala preocupare a investitorilor de retail este AMC, platforma americană de televiziune. ”Aduceţi acţiunile AMC până la lună” . 

Acţiunile AMC au urcat deja cu 53.65%, iar în şedinţa de pretranzacţionare se înregistrează o creştere de peste 21%.  


GameStop Corp (simbol bursier GME), un retailer american de jocuri video, electronice şi servicii wireless, a devenit unul dintre cei mai atractivi emitenţi pentru investitori în 2021, într-o poveste care ilustrează faţa schimbătoare a peisajului investiţional, în contextul în care în nici o lună acţiunile sale s-au apreciat cu 685,5%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com.

Platforma de tranzacţionare a devenit o locaţie populară pentru traderii care au organizat raliurile din cadrul comunităţii Reddit, efectuate cu scopul de a genera pierderi pentru fondurile de hedging care au plasat sume uriaşe împotriva aceloraşi acţiuni.

„Nu am luat decizia pentru că ne-am dorit ca oamenii să nu mai cumpere acţiunile respective”, a anunţat recent Robinhood. Totuşi, utilizatorii au criticat în mod vehement mişcarea şi le-ar cerut autorităţilor să deschidă o investigaţie asupra platformei, acuzând-o de manipularea pieţei.

Robinhood, cea mai populară platformă de tranzacţionare de acţiuni pe pieţele bursiere, a câştigat peste un miliard de dolari datorită investitorilor şi liniilor de credit lansate de bănci pentru a-i consolida poziţia în urma scandalului GameStop, transmite Financial Times.

Robinhood a redus numărul de restricţii de tranzacţionare de la 50 la opt companii. Lista actuală include GameStop, AMC Entertainment, BlackBerry şi Nokia.

Deschiderea unor poziţii noi va rămâne limitată, reiese de pe site-ul oficial al Robinhood, care a listat un număr maxim de acţiuni şi opţiuni ce pot fi folosite în următoarele zile. „Vom continua să monitorizăm situaţia şi vom face modificări dacă este nevoie”, a declarat iniţial compania, potrivit CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO