Burse - Fonduri mutuale

Listările amânate de stat ţin ascunse contractele dezavantajoase

Autor: Adrian Ionut Cojocar

09.09.2011, 00:03 456

Reprezentanţi ai pieţei de capital şi-au exprimat dez­amăgirea după ce Senatul a respins recent o cerere aparţi­nând preşedintelui Traian Băsescu de urgentare a procedurilor de listare a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea la care statul este acţionar majoritar.

Istoria listărilor companiilor de stat din portofoliul Fondului începe în anul 2005, când statul a dat o lege care prevedea derularea de oferte publice iniţiale sau secundare la aceste companii pentru pachete de minimum 5% din capital până la termenul limită de 31 decembrie 2008.

Statul n-a apucat să facă decât două listări în termenul prevăzut, respectiv listarea Transelectrica şi Transgaz în anii 2006 şi 2007. La începutul anului 2011 Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a atras atenţia conducerii Fondului Proprietatea privind obligaţia statului de a derula şi restul ofertelor, astfel că în urma demersurilor acestora din urmă termenul a fost extins până la 31 decembrie 2014. Ulterior, preşedintele Băsescu a cerut ca procedurile de listare să fie urgentate şi a propus ca termenul limită să fie schimbat în 31 decembrie 2012.

Senatul a respins săptămâna aceasta cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare pe Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul Fondul Proprietatea în care statul român este acţionar majoritar.

"Este dezamăgitor că întreaga clasă politică nu înţelege importanţa acţionarilor privaţi şi că nu vor să scoată la lumină contractele dezavantajoase ale companiilor de stat. Sper ca până în 2012 să apară pe scena politică un partid care să pună interesul naţional pe primul loc şi nu cel al câtorva grupuri de interese. Domnul Băsescu a fost convins de către FMI de importanţa acţionarilor privaţi, însă clasa politică continuă să ne agaţe de comunism. Cu cât vom amâna listarea acestor pachete pe bursă, cu atât mai târziu valoarea companiilor va creşte", spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest, consideră că programul actual al statului de privatizare prin bursă este unul foarte ambiţios şi că ofertele se pot derula şi mai devreme, având în vedere că este vorba de un termen maxim până la care acestea trebuie realizate.

"M-ar fi bucurat să avem un termen mai strâns de listare a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, însă decizia luată de Senat nu este o tragedie întrucât este vorba de un termen maxim, iar listările pot avea loc şi mai devreme de 2014", spune Paşol.

El mai spune că statul ar trebui să înceapă să lucreze cât mai curând la ofertele de listare pentru a reuşi să le realizeze în timp util.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO