Burse - Fonduri mutuale

Listarea la bursa a marilor jucatori din energie ar putea aduce 1 mld. euro

22.01.2007, 18:42 21

Aducerea la Bursa de Valori Bucuresti a principalilor jucatori din domeniul energiei ar putea aduce fonduri de 1 miliard de euro, sume care pot fi folosite pentru finalizarea programelor de investitii a caror valoare se ridica la 2-3 miliarde de euro.
"Pana pe 2 martie anul acesta vom afla consultantul care se va ocupa de procesul de listare al companiei Transgaz la Bursa. Toate companiile care indeplinesc criteriile de performanta financiara ar trebui incluse in acest proces de listare. Printre acestea se numara Romgaz, dar si Hidroelectrica", a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian.
In legatura cu restructurarea Termoelectrica, ministrul a precizat ca aceasta fie va fi inclusa intr-o structura de complex energetic prin alipirea unor zone miniere, fie va fi impartita, iar termocentralele vor fi distribuite autoritatilor locale. Termoelectrica este structurata in trei filiale - societatile Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati - patru sucursale de exploatare - Paroseni, Doicesti, Borzesti si Braila - o sucursala de valorificari active si 12 societati de reparatii si servicii. Termoelectrica a fost suspendata din dreptul de cumparator de pe bursa de electricitate, pentru ca firma nu a achitat facturile restante catre Electromagnetica si Enol Grup.
In ceea ce priveste tarifele la gaze, ministrul a precizat ca acestea ar putea sa creasca cu 5-8%, dar cuantumul majorarii ar putea fi mai redus daca va scadea pretul de achizitie al gazelor naturale din import.
Potrivit lui Vosganian, printre prioritatile in domeniul energetic se numara alcatuirea unui calendar foarte precis privind cresterea pretului gazelor naturale din productia interna si adoptarea de masuri pentru reducerea costurilor la import, care ar fi posibila prin cresterea capacitatii de depozitare a gazelor naturale. Un alt obiectiv este stabilirea modului in care va functiona fondul social destinat familiilor cu venituri reduse pentru acoperirea cheltuielilor cu factura la gaze.
"Se vor purta discutii separate cu fiecare operator din industria de profil. Contributiile sunt voluntare, acesta fiind un gest de prestigiu. Printre companiile care activeaza in segmentul gazelor, se vor putea implica si companii din segmentul energiei electrice, chiar daca ajutorul se refera strict la factura la gaze".
Vosganian a mai declarat ca va trimite presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu toate contractele de furnizare a energiei electrice, iar documentele ar putea fi facute publice.
In legatura cu strategia enegetica pentru perioada 2007-2013, Vosganian a declarat ca aceasta va fi definitivata pana in luna iunie a acestui an si va cuprinde, printre altele, alinierea preturilor la gaze cu cele din UE si cresterea productiei de energie.
Ministrul a declarat ca pana la sfarsitul acestui an, vor incepe investitiile la reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO