Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea redusa trage cotatiile in jos

21.03.2003, 00:00 22

Preturile actiunilor cotate la Bursa au mai pierdut ieri, in medie, inca 0,7%. Indicele general al pietei BET-C coborat ieri pana la 1.068,8 puncte, in timp ce societatile de investitii financiare au ramas practic la preturile de miercuri. Valoarea actiunilor transferate a fost din nou extrem de redusa, doar 11,2 miliarde de lei, aproximativ o treime din media zilnica a tranzactiilor pe anul trecut.
Principala cauza a scaderii cotatiilor in opinia brokerilor este valoarea redusa a tranzactiilor, in conditiile in care pe piata nu exista suficiente ordine de cumparare pentru a prelua actiunile celor care doresc sa vanda. "Preturile actiunilor pe piata sunt tentate si nu cred ca mai e loc de scadere. Datorita lichiditatii reduse insa in zilele urmatoare se poate intampla orice pentru ca nu este nevoie de multi bani pentru a produce cresteri sau scaderi accentuate ale cotatiilor," a comentat Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest,"Majoritatea investitorilor apreciaza ca principala cauza a scaderii valorii tranzactiilor este lipsa de informatii de pe piata," a mai agaugat el.
Cea mai mare companie cotata, Petrom a pierdut ieri aproape 4% dupa ce in ultimele doua sedinte evolutia cotatiilor a dat brokerilor speranta ca pretul isi va reveni. Pretul actiunilor companiei petroliere a oscilat ieri intrre 1.020 si 1.070  lei/actiune, iar ultima tranzactie de pe piata s-a perfectat la cotatia medie a zilei. Valoarea actiunilor Petrom transferate ieri a fost de 1,8 miliarde de lei. La ultimul pret de ieri, valoarea de piata a companiei este de 1,16 miliarde de dolari.
Singurele varatii de pret in randul societatilor de investitii financiare au fost cele inregistrate de SIF Moldova si SIF Banat-Crisana. Prima a pierdut 50 de lei din pret si a inchis sedinta de tranzactionare la 2.150 lei/actiune, in timp ce cea de-a doua a urcat cu 50 de lei si a ajuns la finalul zilei la 2.650 lei/actiune. Titlurile celor doua au fost cele mai tranzactionate dinte actiunile sociatatilor de investitii financiare. Valoarea titlurilor SIF Transilvania transferate ieri nu a depasit nici macar 300 milioane de lei. Actiunile acesteia au oscilat intre 2.550 si 2.600 lei/actiune si au incheiat ziua la cotatia minima a zilei, la fel ca miercuri.
Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au pierdut inca 0,5% din pret si au coborat pana la minimul ultimelor sase luni de tranzactionare. Pretul titlurilor a ajuns pana la 1.850 lei/actiune si a inchis sedinta de tranzactionare la 1.860 lei/actiune. Valoatea transferurilor de ieri cu actiunile Antibiotice a fost de 274 milioane de lei. Un at producator de medicamante, Terapia Cluj a urcat ieri cu 1,1%, ultima tranzactie de pe piata realizandu-se la 4.350 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Terapia a fost ieri de 670 milioane de lei.

Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de obiecte din sticla Stirom Bucuresti au urcat pe parcursul sedintei de ieri pana la 28.000 lei/actiune, dar au revenit la inchidere la 20.000 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o crestere de aproape 15% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a crescut si ea, actiunile transferate ieri insumand 255 milioane de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Titlurile s-au tranasferat la preturi cuprinse intre 310.000 si 320.000 lei/actiune, iat cotatia medie a urcat cu 2,6% fata de ziua precedenta. In cele 32 de transferuri de ieri s-au transferat actiuni in valoare de 3,5 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de motoare si generatoare electrice UMEB Bucuresti au urcat ieri cu 23% fata de cotatia anterioara. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 145 milioane de lei, iar cotatiile au urcat pe parcursul zilei pana la 14.300 lei/actiune. UMEB are un capital social de 96 miliarde de lei si este detinuta de Imsat Bucuresti care controleaza 96,7% din actiunile sale. Imsat este obligata sa lanseze o oferta de preluare a actiunilor pe care nu le detine si sa delisteze societatea de pe piata RASDAQ pana la inceputul lunii decembrie.
Actiunile unei alte companii cu obiect de activitate asemanator, Ana Imep Pitesti au avut o evolutie linistita la categoria I a pietei. Pretul la care s-au realizat transferurile a oscilat intre 1.900 si 1.910 lei/actiune, iar cotatia medie a ramas practic neschimbata fata de miercuri.
Producatorul de bere Brau Union Romania a pierdut ieri aproape 3% din valaorea actiunilor. Toate cele trei operatiuni, in valoare de 170 milioane de lei s-au realizat la pretul de 28.000 lei/actiune. Compania are un capital social de 2.617 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.
Compania Hoteliera Intercontinental va fi listata la Bursa Electronica RASDAQ incepand de marti, 25 martie. Actiunile societatii au fost tranzactionate pana luna trecuta pe piata titlurilor necotate de la Bursa. Actionarii companiei au votat in Adunarea Generala schimbarea pietei de tranzactionare a actiunilor.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO