Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea redusa trage cotatiile in jos

01.08.2003, 00:00 19

Faptul ca preturile actiunilor de la Bursa au fost afectate in ultimele saptamani de lispa investitorilor de pe piata a fost demonstat ieri, cand toate actiunile cu o valoare a tranzactiilor de peste 1,8 miliarde de lei au inregistrat cresteri, iar marea majoritate a celorlalte au incheiat sedinta de tranzactionare in scadere.
Cele mai tranzactionate dintre actiunile societatilor de investitii financiare, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au fost singurele dintre SIF-uri care au inregistrat cresteri de pret. SIF Banat-Crisana a urcat cu aproape 5% pana la 3.300 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu titlurie acesteia a insumat aproape 4 miliarde de lei. Pretul actiunilor SIF Transilvania a urcat cu 1,6% pe parcursul tranzactiilor in valoare de 1,8 miliarde de lei. SIF Moldova a ramas la cotatia de miercuri, iar celelelte doua societati de investitii financiare au inregistrat scaderi, astfel ca indicele BET-FI  a urcat cu doar 0,1%.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost cele ale Petrom, la o zi dupa anuntarea strategiei de privatizare. Petrom a deschis sedinta, cu o crestere substantiala, la 1.420 lei/actiune, dar a evoluat pe o tendinta descendenta, iar pretul de inchidere, de 1.400 lei/actiune a fost totusi cu 1,5% mai mare fata de ziua precedenta.
Valoarea totala a operatiunilor de ieri de la Bursa a depasit 27 miliarde de lei, in crestere evidenta fata de zilele precedente, mai ales ca nu s-au inregistrat tranzactii speciale. Indicii BET si BET-C au incheiat sedinta cu cresteri usoare.
Actiunile celor doua banci s-au incadrat si ieri in limitele in care oscileaza de cateva saptamani. Titlurile Bancii Romane pentru Dezvolatre au urcat cu 1,2% pana la 16.400 lei/actiune, iar actiunile Bancii Transilvania au coborat cu 1,4% pana la 3.400 lei/actiune.
Actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj au inregistrat ieri un volum semnificativ al cumpararilor, astfel ca pretul a urcat pana la 4.600 lei/actiune. Pe piata exista o oferta publica de preluare din partea fondului de investitii Advent International, care ofera 4.681 lei/actiune. Terapia a raportat o crestere de 30% a profitului pe primul semestru fata de perioada simulara a anului anterior.
Actiunile Sicomed Bucurestui si- aju continuat tendinta descendenta si au ajusn la fionalul zilei la 2.600 lei/actiune, in scadere cu 2%, in timp ce titlurile Antibiotice Iasi au ramas la cotatia anterioara, 2.100 lei/actiune



Trei saptamani de oferta pentru Astra
Oferta obligatorie de preluare pentru delistarea companiei Astra Vagoane Arad inceputa azi se va incheia peste trei saptmani. Aceasta fiind ultima sansa pentru actuionarii minoritari de a-si vinde actiunile la Bursa. Compania americana Trinity ofera 27 miliarde de lei pentru cele 3,7% din actiuni pe care nu le detine, adica 931 lei/actiune. Inainte de a fi suspendate de la tranzactionare, titlurile Astra se transferau la 1.200 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Sedinta de joi a fost ceva mai agitata decat in zilele precedente datorita unei lichiditati sporite, amplificand sperantele privind  revenirea la normal a ritmului de tranzactionare. Pe ansamblul pietei cotatiile au inregistrat o crestere usoara, in timp ce indicele Rasdaq Composit a urcat la 1.150 puncte.
Actiunile producatorului de ulei Argus  au inregistrat una din cele mai mari valori a tranzactiilor de pe piata Rasdaq, pe fondul unei cresteri a cotatiei medii cu 0,41%.Tranzactiile din ultima perioada cu titlurile Argus s-au desfasurat la preturi in crestere, datorita viitoarei majorari de capital a companiei.
Cele 26 de tranzactii derulate au totalizat 2 miliarde de lei, reprezentand  aproximativ un sfert din valoarea totala a tranzactiilor din sedinta de joi. Pretul  de transfer a oscilat intre 300.000 si 310.000 lei/actiune, in timp ce ultimul pret al zilei a urcat la 310.000 lei/actiune.
La categoria I, Prodlacta Brasov a avut una din cele mai bune performante, inregistrand o crestere cu 2,5% a cotatiei medii. Obiectul de activitate al companiei consta in distributia si comercializare produselor lactate, a inghetatei si a marfurilor alimentare. Pe piata locala Prodlacta detine o cota de piata de 57% in judetul Brasov. Tranzactiile cu titlurile Prodlacta au depasit 350 de milioane, in timp ce pretul de inchidere a crescut la 11.000 lei/actiune.
Cresterea puternica a actiunilor Braiconf Braila din ultima saptamana nu a mai fost confirmata in sedinta de joi, cand titlurile producatorului de articole de imbracaminte s-au depreciat cu 2,5%. Desi profitului net al Braiconf a acrescut pe primul semestru al anului fata de anul trecut, valoarea tranzactiilor a continuat sa fie modesta. Titlurile companiei au fost tranzactionate pentru 20.000 lei/a1ciune, foarte aproape de maximul istoric de 22.000 lei/actiune.
Printre cele mai semnificative aparitii pe ecranele brokerilor in sedinta de joi s-a numarat si producatorul de bere Haber, cu actiunile caruia s-au desfasurat patru tranzactii in valoare de 227 milioane lei.Titlurile Haber au fost tranzactionate la preturi ce au variat intre 4.000 si 4.200 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 3,3%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO