Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea mica nu permite investitorilor sa intre pe Bursa

Lichiditatea mica nu permite investitorilor sa intre pe Bursa
10.11.2009, 23:23 22

Principalii indici ai bursei de la Bucuresti au incheiat sedintade ieri in crestere usoara, cea mai mare apreciere fiindinregistrata de companiile din sectorul energetic, BET-NG-ul urcandcu peste 1,5% fata de referinta.

Societatile financiare au inregistrat cel mai redus avans, dedoar 0,1% fata de referinta, inchizand foarte aproape de pragulsuport de 20.000 de puncte. Lichiditatea pietei a ramas si deaceasta data extrem de scazuta, abia depasind 3,8 mil. euro, brokerii fiind de parere ca aceastaevolutie se va pastra cel putin pana la inceputul lunii viitoare,iar tonul unei revigorari pe piata locala este asteptat de pebursele internationale.

"Lichiditatea redusa creeaza un cerc vicios si tine departe depiata chiar si investitorii cu bani. Spre exemplu in conditiile incare zilnic pe un emitent se tranzactioneaza sa zicem 20.000 deactiuni, sa intri in piata, sa cumperi 200.000 de titluri e ca sicum ti-ai urca singur pretul la actiuni. Nimeni nu face asta. Credca lichiditatea va creste cand pietele externe vor da semne maiclare cum vor evolua dupa ce vor atinge maximele", a declaratAdrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii deintermediere Intercapital Invest.

Titlurile companiilor petroliere Rom­­petrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP) au fost cele mai tranzactionate ac­tiuni din sedintade ieri, cu un volum cu­mulat de peste 23 mil. titluri. Vo­lumultotal de tranzactionare s-a ri­dicat la putin peste 36,5 milioanede actiuni. Com­paniile petroliere au inre­gis­trat, de ase­­menea,unele dintre cele mai mari apre­cieri din piata, de 1,6% sirespectiv 2,8%.

In sectorul bancar, titlurile Banca Transil­vania (TLV) aucontinuat apre­cierile, de data aceasta urcand cu 2%, in timp ceactiunile BRD au inchis in stationare, la pretul de 13lei/titlu.

Cea mai mare crestere din sedinta de ieri au inregistrat-oactiunile Uztel (UZT), de 12,5% fata de referinta, insa pe un volumcare s-a ridicat la doar 800 de titluri. In top au urmat actiunileComcm Constanta (CMCM) si STK Financial (STK), cu aprecieri de 5,4%si respectiv 4,7% fata de referinta.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inre­gistrat cel mai mareavans la cate­goria societatilor financiare, de aproape 0,9%, invreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 1%.

"Piata locala are potential de crestere, dar pe termen scurtsunt po­si­bile orice scenarii. Depinde foarte mult de cum vorevolua pietele externe, daca vor intra intr-o zona dedistributie sau de acu­mulare dupa ce trec de maxime. Deocam­datase pastreaza pe plus", a adaugat Lupsan.

Cea mai mare corectie din sedinta de ieri au inregistrat-otitlurile Azomures (AZO), care au pierdut peste 9% dupa publi­carearezultatelor trimestriale in scadere. Corectii importante auinre­gistrat si actiunile Contor Group (CGC) si TransilvaniaConstructii (COTR), de 8,4% si respectiv 6,8% fata dereferinta.

"Pe termen mediu si lung ma astept la aprecieri, pe fondulreducerii incertitu­di­nilor din piata. Va mai dura insa pana candvom vedea din nou o tendinta clara de apreciere pe piata locala.Pana atunci, per­sonal ma astept la corectii de amplitudineredusa", a incheiat Lupsan.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Petrom (SNP), dupa ce compania a publicatieri rezultate trimestriale in scadere.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care accentueazatendinta descendenta din ultimele sedinte.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care se pastreaza pe plus, insa reduc din ritm.
  • Comelf Bistrita (CMF) publica azi rezultatele financiare lanoua luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO