Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea creste, cotatiile stagneaza

25.03.2003, 00:00 16

Tranzactiile de la Bursa au totalizat ieri aproape 20 miliarde de lei, daca excludem tranzactiile speciale cu  actiuni Rolast si singura tranzactie de ieri cu obligatiuni. Indicele BET a pierdut 0,2%, iar evolutia cotatiilor nu s-a inscris pe o tendinta clara.  Din cele 42 de companii ale caror actiuni au fost tranzactionate ieri, pretul a 17 a crescut, iar 15 au scazut fata de vineri.
Cele mai tranzactionate titluri de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania, care au insumat tranzactii in valoare de 6,8 miliarde de lei. In doua din operatiuni s-au transferat 1,2 milioane de titluri din cele 1,9 milioane de actiuni tranzactionate ieri. Pretul a avut o evolutie linistita, si a oscilat intre 3.650 si 3.600, la fel ca in sedinta precedenta. Ultima tranzactie s-a realizat la cotatia minima a zilei, in scadere cu 1,4%.
O lichiditate in crestere au avut si actiunile producatorului de medicamante Terapia Cluj, care au consemnat tranzactii in valoare de 4,2 miliarde de lei. Peste 90% din actiuni s-au  transferat in cadrul unei singure tranzactii, la pretul de 4.450 lei/actiune. Pachetul reprezinta 0,3% din capitalul producatorului de medicamante. Compania este detinuta de mai multe fonduri de investitii, care negociaza vanzarea pachetelor detinute cu mai multi investitori strategici. Vanzarea, care va avea loc, probabil pana la finalul anului se va concretiza printr-o oferta publica de preluare la Bursa.
Actiunile celei mai mari compani cotate, Petrom au deschis sedinta de tranzactionare in scadere, dar au revenit rapid la preturi similare cu cele din sedinta anterioara. Ultima tranzactie s-a realizat la 1.060 lei/actiune, pret identic cu cotatia de referinta. Pe piata s-au transferat actiuni Petrom in valoare de 2,4 miliarde de lei.
Indicele sociatatilor de investitii financiare, BET-FI a urcat cu un procent, in principal datorita titlurilor SIF Transilvania care au ajuns  pana la 2.700 lei/actiune, cu aproape 4% mai mult fata de vineri. Singura societate de investitii financiare care a mai inregistrat o crestere de pret a fost SIF Oltenia, care a urcat cu 50 de lei fata de finalul saptamanii trecute si a ajuns la inchidere la 2.200 lei/actiune. Actiunile celorlalte trei societati de investitii financiare au ramas la cotatiile de inchidere din ziua anterioara.
Scaderea cotatiilor actiunilor Rompetrol Well Services a continuat si luni. Cele trei tranzactii s-au realizat la 680 lei/actiune, in scadere cu inca 8%. O scadere si mai mare a fost consemnata de actiunile producatorului de bere Bermas Suceava. Actiunile acestuia au pierdut aproape 12% si au ajuns la inchidere la o cotatie de 12.000 de lei.
Intr-un transfer de pe piata obligatiunilor s-au transfarat ieri zece mii de titluri emise de municipiul Zalau. Obligatiunile s-au transferat la un pret egal cu valoarea nominala, la care s-a adaugat dobanda aferenta perioadei scurse de la ultimul cupon. Valoarea tranzactiei a fost de 1,03 miliarde de lei.

Piata Rasdaq
Cele mai tranzactionate actiuni ale sedintei de ieri de pe piata secundara Rasdaq au fost Argus Constanta si Brau Union Romania, implicate in 20, respectiv 9 operatiuni de vanzare - cumparare.
Actiunile Argus au crescut cu 1,13% pana la 319.378 de lei la nivelul pretului mediu. Cotatia maxima a zilei a fost de 325.000 de lei iar numarul titlurilor schimbate - 15.158. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni Argus a fost de 1,96 miliarde lei.
Argus nu a convocat inca Adunarea Generala a Actionarilor aferenta aprobarii situatiilor financiare pe 2002 si valorii dividendului iar interesul investitorilor ramane ridicat in asteptarea evenimentului. Producatorul de ulei va raporta anul acesta rezultate mult mai bune comparativ cu anul anterior.
Actiunile producatorului de bere Brau Union Romania au inregistrat o valoare a tranzactiilor de 884,45 milioane lei, pe fondul unor fluctuatii foarte reduse a cotatiei. Astfel, pretul mediu de tranzactionare 28.009 lei a fost cu doar 0,03% mai mare fata de sedinta anterioara. Brau Union Romania a raportat de curand un profit net de 8 milioane de euro si a aprobat acordarea unui dividend brut de 2.300 lei pe actiune. Pretul actiunilor a scazut dupa trecerea datei de referinta de la 31.000 - 32.000 de lei la 28.000 de lei.
De o lichiditate mult mai ridicata decat de obicei au beneficiat si actiunile Norvea Brasov, care au fost implicate in doua tranzactii in valoare de 370,21 milioane de lei. Pretul tranzactiilor a fost de 3.700 de lei actiune, iar titlurile transferate reprezinta 1% din capitalul social.
Titlurile producatorul de lactate Napolact Cluj - Napoca au scazut ieri cu 1,13% pana la 34.78 de lei, pe fondul unor tranzactii in valoare de 138,79 milioane de lei.
Ieri, producatorul de aluminiu Alro Slatina a fost raportat ca actionar al Alprom Slatina, cu o detinere de 69,9%, dupa ce a preluat contractul de privatizare a companiei de la consortiul Marco International - Conef - Marco Aquisition.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO