Burse - Fonduri mutuale

Letargie pe bursă: investitorii aşteaptă ştiri pozitive ca să intre din nou la cumpărare

Letargie pe bursă: investitorii aşteaptă ştiri pozitive ca să intre din nou la cumpărare

Autor: Stefan Musgociu

29.03.2012, 00:05 417

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,17%, contrar corecţiilor de pe bursele europene, într-o piaţă în care majo­ri­tatea investitorilor au revenit pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a scăzut cu aproape 30%, la 18,5 mil. lei.

Piaţa de la Bucureşti a deschis ziua în scădere uşoară, însă după ora 11:15 a re­venit pe creştere uşoară, deşi bursele vest-europene au rămas pe roşu, influen­ţate de temerile investitorilor privind situaţia financiară a Spaniei.

"După o săptămână de uşoare co­recţii pe volume mai mult decât mo­deste, pe piaţa locală săptămâna aceasta a început într-o notă optimistă pe fondul menţinerii sentimentului pozitiv în pie­ţele dezvoltate, iar această situaţie a ajutat şi la închiderea cu succes a ofertei se­cun­dare de la Transelectrica. Deşi în con­tinuare volumele sunt mult sub media anului, interesul la cum­părare este îndreptat către companiile cu un ran­dament generos al divi­den­dului, pre­cum şi către cele care au subper­format piaţa de la începutul anului, printre care titlu­rile băn­cilor", a declarat Liviu Avram, şeful de­parta­men­tului de vân­zări al firmei de bro­keraj NBG Securities România. La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,21%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,23%. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,5 mil. lei (4,2 mil. euro), valoare cu 28% sub rulajul şedinţei precedente.

"Lichiditatea redusă este cauzată de incertitudinile externe care îi fac pe cumpărători să aştepte confirmarea zvonurilor legate de Portugalia, de rece­siunea din zona euro. În plus, investitorii aşteaptă şi trecerea adunărilor generale ale acţionarilor pentru a se decide ce vor face ulterior. Este o perioadă slabă pentru bursă. Lipsa de lichiditate este generată şi de structura participanţilor la piaţa locală, care în general sunt spe­culatori şi merg pe principiul «cumpără pe zvon şi vinde pe ştire». Acum sunt aşteptate ştirile care să confirme sau să infirme zvonurile sau estimările", a afirmat directorul general al BT Secu­rities Rareş Nilaş.

Aproape 20% din lichiditatea pieţei acţiunilor au fost asigurate de două deal-uri cu 0,18% din titlurile Băncii Transil­vania (TLV), de 3,5 mil. lei.

Acţiunile au fost cedate la ora 11:43, la un preţ de 1,08 lei, similar ultimei cotaţii de marţi.

Pe piaţa principală titlurile băncii au crescut cu 0,28%, la 1,083 lei, pe un rulaj de 271.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 4,9 mil. lei, iar cotaţia a stagnat la 0,59 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, linia fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de până la 1,1%. Bursa din Rusia a consemnat cea mai vizibilă scădere, de 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO