Burse - Fonduri mutuale

Kazahii trebuie faca oferta de 75 mil. euro la RRC

23.06.2009, 17:58 13

O instructiune publicata luni de CNVM obliga investitorii care preiau indirect peste 33% din actiunile unei companii listate pe Bursa sa deruleze oferta publica de preluare obligatorie pentru restul de actiuni.

KazMunaiGaz a preluat indirect controlul Rompetrol Rafinare (RRC) in septembrie 2007, cand a cumparat 75% din grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu, insa nu au derulat pana in prezent oferta publica de preluare. Patriciu a declarat chiar ca legislatia nu-i obliga in acel moment pe kazahi sa faca oferta de preluare.
Instructiunea CNVM, care clarifica detinerile indirecte, obliga insa investitorii care nu au derulat pana in prezent oferte publice de preluare sa lanseze astfel de oferte in termen de doua luni. Astfel, KazMunaiGaz ar trebui sa lanseze o oferta publica de preluare pentru aproape 25% din actiunile Rompetrol Rafinare controlate de actionarii minoritari.
Principala necunoscuta este pretul pe care kazahii il vor oferi in oferta. Potrivit reglementarilor CNVM, pretul trebuie sa fie cel putin egal cu pretul mediu ponderat de pe Bursa din ultimele 12 luni anterioare ofertei si cu valoarea activului net pe actiune, pentru o a treia evaluare apelandu-se la un evaluator independent. Pretul mediu din ultimele 12 luni al titlurilor RRC este de 0,0365 lei/actiune, in timp ce valoarea activului net pe actiune la 31 martie 2008 era de circa 0,06 lei/actiune.
In aceste conditii, pretul din oferta va fi stabilit probabil pe baza valorii activului net, in conditiile in care evaluarile analistilor bancari indica valori cuprinse intre 0,015 lei si 0,035 lei pentru titlurile Rompetrol, din cauza datoriilor mari ale companiei si a incertitudinii privind rascumpararea obligatiunilor de la statul roman.
Astfel, kazahii ar trebui sa puna la bataie circa 75 mil. euro pentru preluarea participatiilor minoritare de la RRC.
Actiunile RRC au scazut ieri cu 1,5%, la 0,045 lei, insa de la inceputul anului au castigat peste 120%. Capitalizarea companiei este de 225 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO