Burse - Fonduri mutuale

Karoly Borbely, fost ministru al telecomunicaţiilor, a fost desemnat noul CEO al Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din România, cu o valoare de piaţă de 10 mld. euro. Bogdan Badea, fostul CEO, devine director de investiţii

Karoly Borbély a mai deţinut funcţiile de secretar de stat în Departamentul Energiei (ianuarie 2014 - decembrie 2014), Ministerul Economiei (martie 2010 - mai 2012) şi funcţia de preşedinte, secretar de stat în perioada februarie 2005 - decembrie 2007 în Autoritatea Naţională pentru Tineret.

Karoly Borbély a mai deţinut funcţiile de secretar de stat în Departamentul Energiei (ianuarie 2014 - decembrie 2014), Ministerul Economiei (martie 2010 - mai 2012) şi funcţia de preşedinte, secretar de stat în perioada februarie 2005 - decembrie 2007 în Autoritatea Naţională pentru Tineret.

Autor: Liviu Popescu

06.11.2023, 16:27 4735

Karoly Borbely, fost ministru al telecomunicaţiilor şi cel care a coordonat cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României, cea de 9,3 miliarde de lei prin care Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul Hidroelectrica, a fost desemnat director general al Hidroelectrica. El va ţine astfel cârmele celei mai valoroase companii din România, cu o evaluare bursieră de circa 52,6 mld. lei (aproape 10 mld. euro).

ZF a scris pe 7 august 2023 despre Karoly Borbely că ar fi în cărţi pentru funcţia de CEO la Hidroelectrica https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/karoly-borbely-presedintele-comitetului-strategie-ipo-hidroelectrica-22065787

Bogdan Badea, cel care se află la conducerea Hidroelectrica din vara lui 2017, a devenit director de investiţii, potrivit informaţiilor Ziarului Financiar. Marian Fetita, manager de departament, a fost desemnat CFO (director financiar).

Chief Operation Officer (COO) a fost desemnat Ianas Rădoi – care era inginer şef al Hidroelectrica, iar Radu Constantin – head of trading department din octombrie 2022 - în funcţia de CIA administrativ.

Mandatul actualei conducerii este pentru patru ani.

La începutul lunii octombrie Consiliul de Supraveghere a Hidroelectrica a prelungit mandatul actualei conduceri cu cinci. Statul român are 80% din Hidroelectrica, fondurile de pensii private Pilon II aproape 10% iar restul alţi investitori.

Cine este Karoly Borbely, cel care va conduce Hidroelectrica în următorii patru ani

Născut în iulie 1976 la Hunedoara, Károly Borbély este licenţiat în management la Universitatea Babes Bolyai şi are studii în străinătate legate de guvernanţă corporativă (Universitatea Politehnică din Catalunya, 2020), guvernanţă corporativă şi relaţii cu investitorii (Bursa din Londra, 2015) şi afaceri în pieţele emergente (Harvard Business School, 2013).

Pe profilul său de LinkedIn, Borbély menţionează că este finisher de Ironman, în Estonia, în 2021. Ironman este un triatlon triplu, adică implică trei probe cu distanţe de 3,8 kilometri la nataţie, 180 de kilometri la ciclism şi 42 de kilometri la alergare. Comparativ, triatlonul constă în 1,5 kilometri la înot, 40 de kilometri la bicicletă şi 10 kilometri de alergat.

Károly Borbély a fost membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica din august 2017 şi preşedinte al Comitetului de Strategie şi IPO. Acesta are experienţă în afaceri guvernamentale, afaceri corporative şi publice, management de proiecte IPO, dezvoltare de afaceri şi CSR.

În prezent, Károly Borbély ocupă funcţia de director pentru atragerea de investitori şi dezvoltare de afaceri b2b la Orange România Communications, pe care a preluat-o în octombrie 2021. A ocupat funcţia de director de relaţii publice la Telekom România Mobile în perioada august 2017-octombrie 2021, fiind anterior director strategie & afaceri corporative la Hidroelectrica (ianuarie 2015-august 2017).

Borbély a mai deţinut funcţiile de secretar de stat în Departamentul Energiei (ianuarie 2014-decembrie 2014), Ministerul Economiei (martie 2010-mai 2012) şi funcţia de preşedinte, secretar de stat în perioada februarie 2005-decembrie 2007 în Autoritatea Naţională pentru Tineret.

Alte funcţii pe care le-a ocupat sunt preşedinte CA la Oltchim pentru câteva luni (2012), director de dezvoltare a afacerilor la Energobit (iunie 2012-martie 2014) şi director de dezvoltare la ITDH, Agenţia de Investiţii şi Dezvoltare Comerţ Ungaria (martie 2003-februarie 2005).

El a fost prezent şi la ZF Live: https://www.zf.ro/zf-live/zf-live-karoly-borbely-hidroelectrica-degeaba-iesit-acum-creat-22089476

Afirmaţiile de atunci:

♦ După ce s-a terminat listarea au venit la noi consultanţi şi reprezentanţi ai băncilor străine şi ne-au arătat mailuri primite de la şefii de la New York şi de la Londra în care au primit felicitări pentru această listare şi că nimeni nu şi-a închipuit vreodată că în România, la BVB, poate avea loc o listare de o asemenea anvergură

♦ Degeaba am ieşit noi acum şi am creat o ditamai emoţie în jurul Bursei de Valori Bucureşti, de altfel un lucru extraordinar, dacă statul nu continuă acest demers. Statul cu 70% face acelaşi lucru şi cu 80%, dar dă un semn de credibilitate investitorilor şi în Bursa de la Bucureşti, dar şi în mediul economic. Eu cred că fiecare membru al guvernului care are ca atribuţii dezvoltarea de investiţii şi de business în România trebuie să stea cu uşile deschise, să participe la toate conferinţele internaţionale, să vorbească şi să promoveze România, pentru că doar astfel aducem bani. Pentru noi a fost un exerciţiu extraordinar de bun. România a fost privită altfel

♦ Din punctul de vedere al Hidroelectrica am făcut ce trebuia să facem, în sensul că am reuşit să listăm o companie la bursă prin vânzarea participaţiei acţionarilor minoritari. Dacă acţionarul majoritar mai are şi alte idei, să fie primite. Oricum, o listare secundară este mult mai simplu de făcut de acolo încolo, după toată bucătăria pe care am făcut-o până acum.

♦ Momentul adevărului la fiecare companie este listarea. Dacă eşti listat, nu mai merge cu poveşti. Investitorii sunt extrem de atenţi. La orice zvon, trei zile sună toată lumea, de la Londra la New York. Există această interacţiune permanentă cu investitorii de şase-şapte ani. Au fost şi tot timpul sunt întâlniri.

♦ Activitatea continuă de educare a investitorilor, atât din partea echipei de IPO, cât şi din partea echipei de proiect şi management, a fost la foc continuu. Aici a avut o contribuţie majoră şi Fondul Proprietatea pentru că a promovat foarte mult România. Nu ştiu câţi bani ne-ar fi luat nouă companiile de media să ne promovăm de la Londra la New York timp de şase-şapte ani. În plus, a fost vorba de o extraordinar de mare încredere în echipa Hidroelectrica. Au fost lăsaţi să îşi facă treaba, să se ocupe de core business.

♦ O altă surpriză a fost că investitorii străini au avut foarte multă încredere în noi. Oamenii au stat aproape până la capăt şi au fost extrem de bine pregătiţi. ştiau tot despre companie. Au fost şi extrem de mulţumiţi de nivelul profesional al echipei de proiect.

♦ Colegii mei au stat nopţi întregi să redacteze hârtiile. Cele în limba română au venit pe final, şi prospectul de listare şi underwriting agreement, toate au fost discutat în limba engleză. Nu puteam să mai pierdem timp. Spre nemulţumirea soţiei, am ratat prima parte a concediului pentru că nu am anticipat că ne vom decala aşa. Trebuie să profiţi de fereastra de oportunitate.

♦ S-au aliniat toate stelele. A fost foarte greu de cuantificat, pentru că niciodată nu s-a întâmplat o listare de o astfel de dimensiune la Bursa de la Bucureşti. şi consultanţilor le era aproape imposibil să cuantifice efectele acestei listări. Noi toţi eram pozitivi. Sigur că regional, chiar şi cu câteva zile înainte de listare, la acel moment armele mercenarilor Wagner se îndreptau către Moscova. Brusc s-au înroşit liniile de telefon, call-uri peste call-uri, mailuri. Investitorii calculează orice risc. În acele zile extrem de importante pentru listare toate s-au aliniat, toţi am fost pe aceeaşi lungime de undă. Echipa de proiect a stat nopţi întregi la companie cu investitorii sau cu consultanţii. Cu investitorii, call în fiecare seară la ora 20.00.

♦ A fost o decizie foarte bună de a ne angaja un consultant care să ne susţină în discuţiile tehnice şi în relaţia cu băncile de investiţii, pentru că oricât de bine intenţionat ai fi şi cât de bun profesionist, sunt chestii tehnice extrem de sensibile care pot afecta orice tranzacţie. Când te uiţi la cel fel de cifre se vehiculau şi ce fel de acţiuni trebuiau făcute şi aprobate de directorat sau de consiliul de supraveghere, unele chiar şi în AGA, rămâi uimit. Nu mai spun de toate discuţiile în limba engleză, super tehnice, uneori stăteam şi cu vocabularul în mână să vedem exact la ce se referă, întrebam de 100 de ori fiecare definiţie ca să fim confortabili.

♦ Dacă aveţi o relaţionare cu investitorii din afară şi există un interes foarte mare, este foarte bine să aveţi de partea voastră un consultant care este bine cotat în piaţă, ştie meserie şi ştie să îţi dea sfaturi în momentele cheie, pentru că acolo se vor balansa lucrurile cu nişte sute de milioane în plus sau în minus. Cei care fac asta zi de zi sunt extrem de bine pregătiţi pentru acest subiect. În România celelalte companii care s-au listat nu au avut equity advisor, au lucrat cu avocaţii locali, cu consultanţi, diviziile băncilor de la noi care au echipe de listare, fiecare cum s-a descurcat.

♦ Evoluţia acţiunilor după o lună de zile justifică această încredere, pentru că sunt nişte acţiuni destul de stabile, am văzut şi acum cifrele că arată foarte bine, politica de dividend a companiei rămâne exact ca în prospect şi ne vom ţine de ea, iar Hidroelectrica este baza sistemului energetic românesc. şansele ca Hidroelectrica s-o dea de gard, sunt acum foarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO