Burse - Fonduri mutuale

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: Urmărim oportunităţi de creştere a businessului în ţară, deocamdată. Ne uităm către producţia de regenerabile, dar şi pe hidro, unde potenţialul de investiţii este unul foarte important

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: Urmărim...

Autor: Cristina Bellu

18.03.2024, 21:33 1294

Producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, vizează consolidarea businessului pe plan local prin investiţii în regenerabile, dar şi în proiecte şi echipamente energetice, care să susţină buna funcţionare a activelor din portofoliu.

“Urmărim oportunităţi de creştere a businessului, deocamdată doar în ţară. Atâta vreme cât avem potenţial de dezvoltare enorm în ţară, considerăm că este bine să ne focusăm aici şi să consolidăm foarte bine businessul local, să putem să investim în regenerabile, Avem o ţară cu un potenţial extrem de bogat pe producţia de regenerabile, iar pe hidro potenţialul de investiţii este foarte important. Există şi deschidere către pieţele externe, dacă apare ceva foarte important o să analizăm”, a spus Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica la ZF Capital Market Summit 2024.

Şeful Hidroelectrica a menţionat că cea mai mare provocare pentru companie în acest moment este să poată consolida în cadrul grupului achiziţia UCM Reşiţa cu compania Hidroserv, care dezvoltă lucrările de mentenenţă.

“Investiţiile în lucrările de hidroconstrucţii şi hidroagregate depind foarte mult de companiile care pot desfăşura astfel de activităţi. Cele de pe piaţă au slăbit în ultimii ani. Încercăm să investim cât mai mult în echipamentele noastre energetice şi să creştem durata de viaţă”.

Alte declaraţii:

♦ Din 7 noiembrie 2023 avem o echipă nouă de conducere. Focusul nostru este pe investiţii, în principal pe core business. Vorbim în principal de partea de mentenanţă, modernizare şi retehnologizare. Cele trei segmente intră la investiţii, alături de operaţiunile de fuziuni şi achiziţii.

♦ Ne aflăm în proces de due diligence la câteva companii pe piaţa de regenerabile. Sunt foarte multe proiecte în piaţă în momentul de faţă, pe care le analizăm şi urmează să luăm decizii cât se poate de repede. Suntem în cercetare şi pe partea de stocare baterii.

♦ Contribuţia Hidroelectrica la dezvoltarea pieţei de capital din România este extrem de importantă şi cred că putem continua acest lucru. Acţiunile care s-au vândut aparţinând participaţiei Fondului Proprietatea, 70% au fost cunpărate de români- persoane fizice şi fonduri de pensii sau alţi investitori instituţionali.

♦ Într-o economie de piaţă cel mai important motor de dezvoltare şi finanţare a companiilor trebuie să fie piaţa de capital. Faptul că numărul de conturi deschise la BVB a crescut foarte mult (180.000) este extraordinar.

♦ Nu modificăm politica de dividende. Rămâne 90% în fiecare an. Este unul dintre cele mai importante drivere ale businessului. Dacă acţionarii au încredere şi investesc în companie, este normal să existe şi un feedback pe măsură din partea companiei.

♦ Statul ar trebui să mai facă un pas spre piaţa de capital. Ar fi un lucru benefic pentru toată lumea. Statul trebuie să continue să exercite rolul de catalizator şi să atragă cât mai multe investiţii din fonduri europene, să lase companiile să investescă, să nu le împiedice cu birocraţia, şi să fim optimişti şi să fim deschişi pentru business, pentru ca potenţialul în România este fantastic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO