Burse - Fonduri mutuale

Kandia-Excelent isi cauta investitori pe pietele internationale de capital

Kandia-Excelent isi cauta investitori pe pietele internationale de capital

Click pentru imaginea marita

03.05.2007, 19:19 115

Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent ia in calcul realizarea unei oferte publice pentru listarea pe o piata internationala, pentru a finanta proiectele de dezvoltare ale companiei, conform unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Compania ar putea realiza o oferta publica initiala urmata de o majorare de capital, dar actionarul majoritar al companiei analizeaza si posibilitatea vanzarii unor pachete de actiuni.
Actionarii Kandia-Excelent au mandatat la inceputul lunii aprilie Consiliul de Administratie sa majoreze capitalul social al companiei cu maximum 50% fata de nivelul actual prin emisiune de actiuni noi, intr-o perioada de un an.
"Compania a initiat un proces de identificare a posibilitatilor de majorare a capitalului social prin intermediul pietelor financiare. In cazul in care societatea va concretiza aceste planuri, este probabil sa se ajunga in situatia unei baze a investitorilor extinse la nivel international", se arata in raportul companiei.
"Actionarul majoritar a informat compania despre intentia sa de a investiga in mod separat, in nume propriu, si alte optiuni care ar putea conduce de asemenea la suplimentarea free-float-ului si extinderea bazei investitorilor in cadrul societatii", se mai precizeaza in raport.
Reprezentantii Kandia-Excelent nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Potrivit raportarii insa, potentiala majorare de capital social ar avea ca scop integrarea productiei de marfuri sub brandurile achizitionate de Kandia-Excelent de la grupul Kraft si, de asemenea, dezvoltarea ulterioara a societatii.
Kandia-Excelent a incheiat in luna decembrie a anului trecut un acord cu Kraft Foods pentru preluarea de active reprezentand echipamente si marci de produse zaharoase, tranzactie in valoare de pana la 10 mil. euro.
Finantarea tranzactiei a fost asigurata prin contractarea unui credit. Divizia preluata de Kandia-Excelent are in portofoliu marcile Silvana si Sugus.
Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea, dupa ce Kandia s-a angajat sa renunte la clauzele de exclusivitate de marca in relatia cu distribuitorii pana la sfarsitul lunii mai a acestui an.
Kandia-Excelent a inregistrat anul trecut un profit net de 26,6 mil. lei (7,5 mil. euro), de peste 4 ori mai mare, in lei, fata de nivelul inregistrat in 2005. Cresterea profitului s-a datorat, in special, vanzarii unor active in ultimul trimestru din 2006. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 122,4 mil. lei (34,7 mil. euro), in scadere cu circa 2% in lei, dar in crestere cu 0,1% in euro fata de 2005.
Kandia are in portofoliu marcile de ciocolata Kandia, Laura si ROM Tricolor, precum si marca de prajituri Magura.
Principalii concurenti ai firmei pe piata ciocolatei si a produselor din ciocolata sunt Kraft Foods, Supreme Chocolat si Heidi Chocolat Suisse. Valoarea pietei de ciocolata sub forma de tablete, la pret de retail, s-a ridicat anul trecut la 368 mil. lei (104 mil. euro), in crestere cu peste 18% fata de 2005, potrivit datelor firmei de cercetare ACNielsen.
Compania nu a prezentat inca bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.
Kandia-Excelent are un capital social de 12 mil. lei (3,62 mil. euro). Compania este controlata de banca austriaca Meinl Bank, care detine 93,12% din titluri, din care 9,16% in nume propriu si restul prin intermediul vehiculului de investitii Axis Investments, potrivit informatiilor disponibile pe piata. Meinl Bank face parte din grupul austriac Julius Meinl, o afacere de familie, fondata in urma cu aproape 150 de ani, cu activitati in domeniul cafelei si al dulciurilor.
Actiunile Kandia-Excelent au fost cele mai performante de la Bursa in primele patru luni ale anului, cu o crestere de peste 190%. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 2,4 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 88 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO