Burse - Fonduri mutuale

Jan Pricop, director executiv AAF: Industria fondurilor de investiţii a atins noi recorduri în T3/2021 prin prisma valorii activelor administrate. Numărul de investitori a crescut cu 24% în ultimele 12 luni

Jan Pricop, director executiv AAF: Industria fondurilor...

Autor: Eduard Ivanovici

09.11.2021, 11:53 200

Perioada iulie-septembrie 2021 a marcat o performanţă încurajatoare în interiorul industriei locale a fondurilor de investiţii, a afirmat Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), în timpul unui eveniment organizat astăzi, 9 noiembrie, de Bursa de Valori Bucureşti.

„În T3/2021 a continuat evoluţia pozitivă în cadrul industriei fondurilor de investiţii, atingând noi maxime istorice în ceea ce priveşte valoarea activelor administrate, cu un plus de 24% faţă de septembrie anul trecut şi un nou maxim istoric al numărului de investitori, acesta ajungând la aproape 525.000, cu un plus de tot 24% în ultimele 12 luni”, a declarat Jean Pricop.

De-a lungul ultimilor 10 ani, industria a înregistrat o creştere a activelor nete administrate de aproximativ 3,4 ori şi, în contextul actual al maximului istoric, trendul ar putea continua, adaugă directorul executiv al AAF.

„În ceea ce priveşte segmentul fondurilor deschise de investiţii, celor care se adresează în principal investitorilor de retail, în ultimul trimestru am avut o evoluţie pozitivă, în trend cu performanţele de la începutul anului. Avem o creştere a nivelului activelor de 23%. Pe categorii, creşterea este de 12% pentru fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix.”

Între timp, activele fondurilor diversificate au crescut cu 74%, iar fondurile încadrate la categoria „alte fonduri” au înregistrat un plus de 24,3% în ultimele 12 luni.

 

Alte declaraţii din timpul conferinţei:

 
  • În cazul numărului de investitori, avem o creştere importantă pe segmentul fondurilor de obligaţiuni. Avem un plus de peste 51.000 de investitori. Pentru cele diversificate avem un plus de circa 22.000 de investitori în ultimele 12 luni. Per total, numărul de investitori a crescut cu 30%. Pe segmente, avem creşteri de 25% pentru fondurile de obligaţiuni, 33% pentru fondurile diversificate şi 35% pentru „alte fonduri” deschise.
 
  • Vorbind despre subscrierile nete, aceste sunt în continuare pozitive, chiar dacă sunt mai reduse faţă de cele două trimestre anterioare. Am avut în T3/2021 un plus de 565 de milioane de lei subscrieri nete. Dacă am face un sumar al evoluţiei pentru acest trimestru, avem o creştere la nivelul activelor fondurilor deschise de investiţii de 23% de la an la an, crescând trimestrial cu peste 16%. Faţă de septembrie 2021 avem o schimbare de trend. Anul trecut, în septembrie, înregistram ieşiri nete. Anul acesta înregistrăm intrări nete. Intrările nete din acest trimestru sunt în scădere prin comparaţie cu precedentele trei luni cu 61%. În cazul numărului de investitori, creşterea trimestrială a depăşit 7%.
 
  • După trei trimestre pozitive, în T3/2021 înregistrăm ieşiri nete pentru categoria fondurilor de obligaţiuni şi fondurilor cu venit fix. Raportăm în continuare intrări consistente pentru categoria fondurilor diversificate şi pentru categoria fondurilor de acţiuni, în creştere faţă de trimestrele anterioare. Avem o categorie dedicată fondurilor cu capital garantat, unde interesul investitorilor a scăzut foarte mult. Acestea s-ar putea să dispară la un moment dat din statistici pentru că nu vom mai avea astfel de fonduri. În ceea ce priveşte fondurile de randament absolut, am avut intrări nete, ceva mai mari faţă de trimestrele precedente. La „alte fonduri” avem intrări pozitive, dar mai reduse decât cele trei trimestre anterioare.
 
  • Ne uităm şi la fondurile care investesc majoritar în acţiuni, cele care au păstrat un procent de minim 50% către acţiuni. La finalul lunii septembrie avem active nete de peste 3,553 miliarde de lei şi intrări nete 323 de milioane de lei. Iar numărul de investitori este de 62.900, faţă de 33.000 în fondurile de acţiuni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO