Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor putea alege contul de bursă: global sau individual

Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central: Noul regulament european va avea un impact semnificativ asupra Depozitarului Central şi a pieţei româneşti de capital în ansamblu.

Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central: Noul regulament european va avea un impact semnificativ asupra Depozitarului Central şi a pieţei româneşti de capital în ansamblu.

Autor: Roxana Pricop

22.08.2014, 00:04 1225

Investitorii îşi vor putea alege prin ce tip de cont vor dori să aibă înregistrate deţinerile de acţiuni la Depozitarul Central, iar perioada de decontare se va reduce  la două zile faţă de trei zile în prezent, după ce noul regulament european al depozitarilor centrali va intra în vigoare.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au aprobat recent Regulamentul european privind îmbunătăţirea decontării instrumentelor financiare în UE şi depozitarii centrali (CSD Regulation sau CSDR). Regulamentul va fi aplicabil direct tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeană, fără a fi necesară transpunerea acestuia în legislaţia naţională şi va intra în vigoare din 15 septembrie, adică în termen de 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Cea mai mare schimbare adusă de CSDR constă în crearea unei pieţe europene „fără frontiere“ în ceea ce priveşte posibilitatea depozitarilor centrali de a oferi servicii pe teritoriul tuturor statelor membre, pe bază de „paşaport“. La fel cum un broker străin din UE poate intermedia direct tranzacţii cu acţiuni de la  bursa din Bucureşti doar printr-o simplă notificare la ASF.

„Noul regulament european va avea un impact semnificativ asupra Depozitarului Central şi a pieţei româneşti de capital în ansamblu. Este esenţial să identificăm la timp oportunităţile pe care noile schimbări le vor aduce, astfel încât să fim pregătiţi ca piaţă pentru a beneficia de acestea şi a servi mai bine investitorii şi companiile emitente. După cum spunea Charles Darwin, nu vor supravieţui cei mai puternici, ci aceia care se vor adapta cel mai repede schimbării“, a spus Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central.

Printre modificările aduse de noul regulament se numără: cerinţe prudenţiale şi de capital uniforme pentru depozitarii centrali europeni, proces uniform de autorizare pentru depozitari, posibilitatea investitorilor de a îşi alege tipul de cont (individual sau global), reducerea la două zile a ciclului de decontare, respectiv a duratei de timp dintre data încheierii tranzacţiei şi data la care are loc schimbul de instrumente financiare şi fonduri băneşti. Majoritatea ţărilor europene, inclusiv România, utilizează în prezent ciclul de decontare de trei zile, respectiv T plus 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO