Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt tot mai prudenţi. Nici alegerile de la SIF-uri sau dividendele nu mai mişcă acţiunile

Investitorii sunt tot mai prudenţi. Nici alegerile de la...

Autor: Stefan Musgociu

23.04.2013, 00:06 691

Bursa a scăzut ieri cu 0,24% (indicele BET-C), într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar principalele acţiuni au înregistrat oscilaţii nesemnificative.

Lichiditatea totală a urcat la maximul ulti­milor doi ani şi două luni, în urma înre­gistrării rezul­tatelor ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transgaz (TGN).

„Deciziile AGA au o predictibilitate din ce în ce mai mare, astfel încât nu reuşesc să aducă efervescenţă bursei. Aprobarea di­vi­den­delor propuse, alegerea unui nou CA în cazul SIF Oltenia şi trecerea la sistemul dualist în situaţia SIF Transilvania par să treacă neob­ser­vate de investitori. Nu putem vorbi despre vreo reacţie în urma rezultatelor AGA“, a decla­rat Simion Tihon, broker la Prime Tran­sac­tion.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Tran­sil­vania (SIF3) au încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai li­chide zece acţiuni, a scăzut nesemnificativ, iar in­dicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor FP, a încheiat ziua cu 0,27% sub nivelul de vineri.

„Un alt motiv pentru care piaţa îşi con­tinuă apatia este acela că ne aflăm într-o con­junctură cât se poate de nefavorabilă. Bursele inter­na­ţionale se află în zona de maxim (scăde­rile de săptămâna trecută sunt departe de a fi considerate semnificative) şi devine tot mai plauzibilă versiunea unor corecţii mai mari. Acest considerent îi ţine, oarecum, la dis­tanţă pe cumpărători. Pe de altă parte, apro­pierea datelor de înregistrare pentru dividende lasă loc unor aşteptări ca preţurile acţiunilor să se îndrepte spre maximele de la mijlocul lunii martie, într-o viziune optimistă, astfel că nici vânzătorii nu îşi fac simţită pre­zenţa. Amblele poziţii sunt de aşteptare şi determină lichiditatea redusă din ultima perioadă“, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,2 mil. lei (5,5 mil. euro), valoare cu 27% peste rulajul de vineri, de 19,1 mil. lei (4,3 mil. euro), însă înregistrarea tranzacţiilor de 315 mil. lei din oferta Transgaz a urcat tranzacţiile totale la maximul ultimilor doi ani şi două luni, de 339 mil. lei (77,7 mil. euro).

Un rulaj mai mare a fost înregistrat pe 23 fe­bruarie 2011, când lichiditatea a atins un re­cord de 489,7 mil. lei (115,8 mil. euro), datorită unor deal-uri prin care BERD a vândut participaţia de 5% de la BRD pentru 454,7 mil. lei (107,3 mil. euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost şi luni cele mai lichide din piaţă, cu ope­ra­ţiuni de 14 mil. lei, din care trei deal-uri de 8,8 mil. lei. Titlurile Fondului Proprietatea au stag­nat la 0,66 lei, menţinându-se în apro­pierea maximului istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO