Burse - Fonduri mutuale

Investitorii straini au facut piata ieri

04.10.2006, 19:40 9

Bursa a continuat sa creasca in sedinta de ieri, pe o lichiditate foarte ridicata, ce a amintit de luna ianuarie a acestui an, rulajul pietei atingand 26 de milioane de euro.
Brokerii cred ca volumele in crestere sunt datorate intrarilor de capital strain pe piata, in principal ca urmare a raportului favorabil de tara, care a facut certa data de aderare a Romaniei la UE.
"Este clar in momentul de fata ca piata o fac strainii, in conditiile apropierii aderarii la UE, fapt ce a deblocat fonduri care au reglementari interne stricte cu privire la profilul de risc al investitiilor. Daca piata se mentine pe actualul palier de preturi, lichiditatea va scadea, in caz contrar aceasta va fi alimentata de marcarile de profit in conditiile unor cotatii in crestere. Presiunea puternica la cumparare se observa pe piata cam de o saptamana", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
"In cazul in care intrarile de capital strain se mentin 4-5 zile la nivelele actuale, ma astept ca piata sa mai urce, altfel am putea asista la o stabilizare sau chiar la mici corectii de moment. Piata vine dupa o crestere mult accelerata, investitorii putand obtine din luna mai randamente de circa 30-40%, poate chiar mai mari", precizeaza Rares Nilas.
SIF-urile au fost cele mai tranzactionate, actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia inregistrand cresteri usoare pe rulaje de circa 4,5 mil. euro, respectiv 3,6 mil. euro.
Indicele BET a urcat cu peste 1,7%, pe fondul cresterilor inregistrate de titlurile Petrom, care au adaugat 2,6%, de actiunile Transelectrica, in urcare cu 1,8% si de cele ale BRD, care au inchis sedinta cu un avans de 3,3%, pe rulaje ridicate.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost singurele dintre cele lichide care au inregistrat scaderi, acestea pierzand 1%. Titlurile Zimtub Zimnicea au sarit cu peste 12%.

Actiunile SIF Oltenia au facut obiectul unor tranzactii foarte ridicate, de aproape 3,7 mil. euro (13 mil. lei), cursul acestor titluri apreciindu-se usor, cu circa 0,3%. "Volumele mari pe SIF-uri au fost posibile datorita lichiditatii ridicate si evolutiei oscilante pe care acestea au avut-o pe parcursul acestui an. Ma astept ca pana la sfarsitul anului SIF-urile sa-si atinga maximele", spune Rares Nilas. La inchidere, titlurile SIF Oltenia erau tranzactionate la un curs de 2,96 lei/actiune.

Titlurile Petrom au inregistrat un avans de 2,6%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 2,76 mil. euro (9,7 mil. lei). "Cred ca foarte importante pentru actiunile Petrom raman rezultatele raportate de aceasta companie la 9 luni. Nu stiu in ce masura au contribuit asteptarile privind aceste rezultate la cresterile din ultimele sedinte si cat s-a datorat intrarilor de fonduri straine", spune Rares Nilas. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,59 lei/actiune.

Titlurile Transelectrica au castigat 1,8%, pe un rulaj destul de scazut, de 0,8 mil. euro (2,8 mil. lei). Aceste titluri au depasit in sedinta de ieri previziunile de pret ale celor mai multor analisti de pe piata de capital, care se asteptau ca actiunile Transelectrica sa atinga 30 lei/actiune la sfarsitul acestui an. "Pe masura ce piata se sterilizeaza, pretul creste, iar Transelectrica este cel mai bun exemplu in acest sens", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Actiunile BRD au inchis sedinta de marti cu o crestere de peste 3%, tranzactiile cu aceste titluri insumand 1,6 mil. euro (5,6 mil. lei). De la inceputul anului, actiunile BRD au adus investitorilor un randament de aproape 40%, ultimul curs de ieri fiind totusi cu 5% sub nivelul maxim atins in acest an. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fluctuat intre un prag minim de 18,4 lei/actiune si unul maxim de 19,1 lei/actiune, pentru ca la inchidere sa fie cotate la un curs de 19 lei/actiune.

Aciunile Iproeb Bistrita au facut ieri obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-a transferat circa 1,3% din capitalul societatii. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la 0,18 mil. euro (0,65 mil. lei). Titlurile producatorului de cabluri si fire electrice si optice s-au apreciat puternic in ultimele trei luni, perioada in care au castigat peste 80%. Ultima tranzactie cu titlurile Iproeb s-a perfectat la un pret de 1,42 lei/actiune, maximul atins pe parcursul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO