Burse - Fonduri mutuale

Investitorii si-au reafirmat interesul pentru actiunile bancilor

28.03.2008, 18:34 10

Si pe bursele din afara actiunile din domeniul financiar au inregistrat printre cele mai mari cresteri, pe fondul datelor peste asteptari la nivelul economiei SUA.
Tranzactiile cu actiuni BRD si Erste Bank au cumulat aproape un sfert din rulajul pietei, titlurile BRD inchizand sedinta de ieri cu un avans de 4,2%, iar cele ale Erste Bank sarind cu 5,9%.
"Actiunile Erste Bank au urcat pe stirea legata de vanzarea divizei de servicii, care a fost foarte bine primita de investitorii de afara, si era normal sa creasca si la noi, pentru ca daca exista diferente de preturi intre cotatiile pe diferite piete acestea pot fi speculate", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Chiar si dupa avansul de ieri, pretul actiunilor BRD se afla cu 28% sub cel de la finele anului trecut, din urma cu 3 luni de zile.
"BRD este o actiune care la preturile actuale arata foarte bine din punctul de vedere al indicatorilor fundamentali. Indicatorii financiari ai bancii sunt extrem de buni in comparatie cu alte banci din Romania sau chiar din zona europeana", considera Chisu.
Principalii indici europeni inregistrau spre sfarsitul sedintei de ieri aprecieri de peste 1%, dupa ce mai multe rapoarte la nivelul economiei americane au dat incredere investitorilor cu privire la evitarea unei recesiuni a SUA.
Astfel, PIB-ul celei mai mari economii a lumii a urcat in ultimul trimestru cu 0,6%, peste asteptarile analistilor, iar consumul populatiei s-a majorat in aceeasi perioada cu 2,3%, fata de nivelul de 1,9% asteptat.
De asemenea, numarul de someri in SUA a urcat saptamana trecuta mai putin decat se anticipa.
Indicele german DAX adauga 1,5%, cel englez FTSE 100 era pe plus cu 1,1%, iar indicele CAC 40 inregistra o apreciere de 0,9%.
Indicele BET a urcat cu 0,5%, dupa ce titlurile Rompetrol Rafinare si Banca Transilvania au pierdut 1,2% si respectiv 0,7%, iar actiunile Petrom au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta.
SIF-urile au adaugat in medie 0,2%, pe fondul unor tranzactii extrem de scazute.
Actiunile Sicomed au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, acestea coborand cu 0,8%, pe un rulaj de 0,61 mil. euro (2,2 mil. lei).
Transferuri mai importante s-au realizat si cu titlurile Oltchim Ramnicu-Valcea, reprezentand circa 0,7% din capitalul social, acestea stagnand la nivelul pietei.
Actiunile Turbomecanica au inregistrat ieri cea mai mare scadere de pe Bursa, acestea pierzand 6,7%, dupa ce compania a raportat rezultatele pe ultimul trimestru al anului trecut.
"Atat timp cat strainii nu revin in piata nu ma astept ca rulajele sa creasca. Pe termen mediu si lung cred ca Romania va reaparea pe radarul pietelor financiare internationale", spune Mihai Chisu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO