Burse - Fonduri mutuale

Investitorii pleaca tocmai cand fondurile simt ca pot castiga mai mult

12.04.2001, 00:00 12



Numarul de investitori in fondurile mutuale a scazut cu 4%, tocmai acum administratorii se gandesc la plasamente pe termen ceva mai lung pentru a beneficia de randamentele bune din piata monetara.

Numarul de investitori in fondurile mutuale se ridica la 44.720 la sfarsitul lunii trecute, in scadere cu 3,5% fata de sfarsitul lui februarie.

Cea mai mare scadere s-a produs din cauza retragerilor de la Fortuna Prudent, fond administrat de Capital Asset Management care pana la urma si-a incheiat activitatea la inceputul acestei luni.

Valoarea totala a activelor nete a fondurilor mutuale a fost insa in crestere, totalul administrat de fondurile deschise urcand de 276 miliarde de lei, in crestere cu 2% fata de sfarsitul lui februarie.

Cresterea investitiilor in fonduri a continuat sa fie peste rata inflatiei. Indicele unitatilor de investitie a urcat 3,2% in martie, depasind inflatia de 2% dar si devalorizarea leului in raport cu dolarul de 1,9% in aceasta perioada.

Administratorii fondurilor spun se orienteaza acum catre plasamentele in titluri de stat cu scadente la sase luni sau chiar un an, incercand sa profite de randamentele de 50% existente acum pe piata monetara.

Administratorii mizeaza pe o scadere a inflatiei si a ratelor dobanzilor in perioada urmatoare si de aceea incearca sa pastreze aceste randamente pe un teren cat mai lung.

Fondul Oportunitati Nationale, administrat de Vanguard Asset Management, continua sa aiba cea mai mare valoarea a activelor administrate, activul net al acestui fond fiind de 78,5 miliarde de lei, circa 2,8 milioane de dolari.

Unitatea de investitie a FON s-a apreciat in perioada analizata cu 3,6%. Banii fondului sunt plasati aproape in totalitate in titluri de stat.

Pe locul al doilea din punctul de vedere al activelor s-a situat fondul Transilvania, care a reusit o crestere a unitatii de investitie de 3,7%, beneficiind si de randamentele foarte bune din plasarea banilor in efecte de comert (titluri de credit).

"Cel mai bine in acesta perioada au mers efectele de comert, care reprezinta putin peste 30% din portofoliul fondului. Pe langa acestea avem si certificate de trezorerie la un randament mediu de 50% cu scadente de sase luni si un an", a declarat pentru Ziarul Financiar Ilie Cenan, directorul Globinvest, societate care adminstreaza fondul Transilvania.

El este multumit de randamentul realizat de fond in primele trei luni ale anului si spune ca indicatorii pe care si i-a stabilit la inceputul anului au fost atinsi.

Transilvania a inregistrat o crestere de 10,34% in primul trimestru, peste nivelul inflatiei si al deprecierii leului in raport cu dolarul.

Ilie Cenan spune ca performanta fondului a depasit si nivelul mediul al dobanzilor bancare, estimat la 8,86% in primele trei luni ale anului.

Cresterea anualizata a fondului Transilvania in acesta perioada a fost de 49%.

La inceputul acestei luni Capital Asset Management (CAM) a lichidat unul dintre fondurile sale, Fortuna Prudent, lansat in urma cu numai doua luni.

Sorin Dan, presedintele CAM spune ca ideea pe care a fost pornit acest fond a avut o concurenta puternica din partea societatilor de asigurari, care administreaza fonduri cu o flexibilitate de investitie mult mai mare decat cele supuse autorizarii CNVM.

"Industria fondurilor mutuale se deplaseaza acum catre societatile de asigurari" avertizeaza Sorin Dan. Pe de alta parte, Fortuna Junior, celalat fond al CAM, lansat la inceputul anului merge bine.

Cele trei fonduri ale capital Asset Mangement, Fortuna Classic, Fortuna Gold si Fortuna Junior, au active in valoare de 47 miliarde de lei. Strategia de plasare a acestor bani este acum investitia in titluri de stat cu scadenta de sase luni si un an a€oin ideea ca vor scadea dobanzile" dupa cum spune Sorin Dan.

Valoarea medie a unitatilor de investitie a celor 19 fonduri mutuale membre a Uniuni Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv au inregistrat o crestere de 9,3% in primele trei luni ale anului.

Inflatia cumulat in aceste perioada a fost de 8,2%, in timp ce devalorizarea leului in raport cu dolarul de 6,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO