Burse - Fonduri mutuale

Investitorii locali nu se mai inghesuie la fonduri straine

09.12.2008, 18:26 21

Fondurile de investitii internationale distribuite pe piata locala de Raiffeisen Capital Management, divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului austriac Raiffeisen, au atras 77.000 euro de la investitorii romani anul acesta, mult sub estimarile intiale ale administratorilor.

Incepand din luna septembrie a anului trecut, compania austriaca Raiffeisen Capital Management (RCM) distribuie pe piata locala 13 fonduri de investitii internationale prin intermediul unitatilor bancare ale grupului. Pachetul initial de fonduri, format din 11 produse cu expunere pe pietele emergente si dezvoltate din Europa si Asia, a atras 2,7 mil. euro de la investitorii romani in primele patru luni de distributie pe piata locala (septembrie-decembrie 2007). Dat fiind interesul manifestat anul trecut de investitorii autohtoni, RCM a decis sa extinda gama de fonduri distribuite pe piata locala cu inca doua cu expunere pe pietele din Asia si Rusia, ajungand astfel la un pachet de 13 fonduri. Compania austriaca estima la inceputul anului ca in 2008 va mai atrage circa 2 mil. euro de la investitorii romani, prin intermediul celor doua fonduri.
"Principalii clienti ai fondurilor RCM sunt investitorii activi in sectoarele institutional si de private banking. Valoarea activelor nete alocate de investitorii romani in 2008 fondurilor RCM este de 77.000 euro. Cea mai solicitata clasa de active in Romania sunt actiunile de pe pietele emergente. In ceea ce priveste fondurile RCM, cele mai solicitate sunt Raiffeisen-EasternEuropean-Equities si Raiffeisen-Eurasia-Equities", a declarat pentru ZF Christa Bernbacher, managing director la Raiffeisen International Fund Advisory, companie afiliata la Raiffeisen Capital Management.
Asteptarile administratorilor austrieci de la RCM privind distributia pe piata locala in 2009 sunt "destul de modeste".
"Majoritatea investitorilor romani si-au plasat atat increderea, cat si banii in piata de actiuni. Insa recentele scaderi au generat o aversiune puternica fata de piata de capital. Pe termen scurt, majoritatea investitorilor romani vor alege sa isi plaseze bani in instrumente conservatoare cum ar fi depozitele bancare", a conchis Bernbacher.
Pe piata locala, doar doi administratori distribuie fonduri de investitii internationale, mai exact Societe Generale Asset Management si RCM. Multi alti administratori insa, asemeni EFG Funds Management, Alpha Asset Management, OTP Fund Management, Pioneer, Erste, au inregistrat cate un pachet de fonduri la CNVM, estimand ca vor demara distributia anul viitor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO