Burse - Fonduri mutuale

Investitorii incep sa recupereze din pierderi

29.05.2006, 00:00 8

Brokerii se asteapta pentru perioada urmatoare la noi cresteri pentru Bursa, dupa ce atat piata americana, cat si bursele europene au dat semne puternice de revenire la finalul saptamanii trecute, pe fondul asteptarilor ca expansiunea economiilor va impulsiona si profiturile companiilor listate.

Evolutia pietelor de capital dezvoltate a devenit tot mai importanta pentru Bursa romaneasca, care a inceput sa fie puternic corelata in ultimii ani mai ales cu celelalte piete din regiune.

Bursa a inregistrat vineri o noua zi de revenire, indicele de referinta BET urcand cu 4,6%, mai ales pe fondul avansurilor de peste 6% luate de Petrom si BRD, companiile cele mai mari de pe piata. Finalul saptamanii trecute a consemnat si prima revenire mai puternica a SIF-urilor, dupa caderile recente, actiunile acestor societati castigand in medie 3,6%.

Brokerii cred ca piata va continua sa inregistreze cresteri si in aceasta saptamana, in conditiile in care vineri a fost prezentat un raport al guvernului american legat de ritmul de crestere al economiei. Bursa din Turcia care in general, reactioneaza mai repede fata de celalalte piete din regiune, ca urmare inclusiv a faptului ca pe aceasta piata tranzactionarea actiunilor se inchide la 16:30, a crescut vineri cu peste 5%.

Totusi, alti brokeri sunt mai rezervati si nu au suficiente elemente pentru a putea estima cu un grad mai ridicat de certitudine daca fondurile de investitii straine care au vandut in ultima perioada au terminat ce aveau de vandut.

"Scaderile dramatice din ultima perioada au fost declansate de vanzarile mari realizate de straini. Evolutia in continuare a Bursei va depinde de pozitia pe care o vor lua straini. In prezent, nu poti sa faci o estimare asupra faptului daca strainii au terminat de vandut si in ceea ce priveste faptul daca piata isi va reveni pe termen scurt de la nivelurile de la care a plecat", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale SIF-urilor, actiunile SIF Moldova, Transilvania si Oltenia ocupand in ordine primele trei locuri in topul celor mai ridicate rulaje. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile SIF Moldova a fost de 5,5 milioane de lei (1,56 milioane de euro). Alaturi de aceste titluri, doar actiunile SIF Transilvania au mai facut vineri obiectul unor tranzactii de cel putin un milion de euro.



Actiunile Petrom au castigat vineri 6,8%, revenind peste pragul de 0,5 lei/actiune sub care cazusera in urma scaderilor puternice de pe parcursul saptamanii. Titlurile au inchis sedinta pe maxim, la pretul de 0,52 lei/actiune. Saptamana trecuta, cursul Petrom cazuse pana intr-un minim de 0,44 lei/actiune, nivel de pret la care actiunile nu se mai tranzactionasera de la finalul lunii noiembrie a anului trecut. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere fata de sedinta precedenta, vineri transferandu-se aproximativ 5,2 milioane de titluri, cu 73% mai mult decat joi. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,6 milioane de lei (0,7 mil. euro). De la inceputul anului, actiunile Petrom au o apreciere de 9%.



Actiunile BRD s-au aflat printre principalele castigatoare ale ultimei sedinte a saptamanii trecute, cu un avans de peste 6%, care a dus din nou pretul peste pragul de 17 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor s-a mentinut in jurul nivelului de joi. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au insumat 2,4 mil. lei (0,68 mil. euro), prin intermediul acestora transferandu-se peste 0,14 mil. actiuni. Alaturi de actiunile Bancii Transilvania, unde pretul din prezent include efectul majorarilor de capital anuntate de banca, titlurile BRD raman cu cel mai bun randament de la inceputul acestui an, dintre actiunile cele mai lichide de la Bursa. De la inceputul anului, pretul actiunilor BRD are o apreciere de 24%.



Titlurile SIF Transilvania au inregistrat vineri cel mai mare castig dintre SIF-uri, castigand 5,4% la nivelul pretului de inchidere. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 1,94 lei/actiune, acesta fiind si maximul zilnic pentru SIF Transilvania. Toate SIF-urile au inregistrat de altfel aprecieri importante. Volumele tranzactionate au fost in crestere, vineri fiind practic prima zi in care cumparatorii au pus o presiune pe piata, dupa ce miercuri si joi, cand piata incepuse sa isi revina puternic, SIF-urile nu au inregistrat decat aprecieri modeste. Grupul SIF-urilor ramane in continuare pe minus de la inceputul lui 2006, actiunile SIF Transilvania avand o scadere de aproape 8% in acest interval de timp.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost castigatoarele zilei, cu un avans de 12,7%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei. Valoarea transferurilor a fost de 0,46 milioane de lei (0,13 milioane de euro). Achizitiile mari derulate mai ales in partea a doua a zilei au urcat pretul peste pragul de 0,2 lei/actiune, sub care coborase la inceputul lunii. Pe parcursul sedintei, cursul a urcat pana la un maxim de 0,215 lei/actiune, inchiderea facandu-se usor mai jos. Chiar si cu aceasta noua apreciere, avansul luat de actiunile Socep in acest an este unul foarte redus, de sub 2%. Pretul actiunilor a fost tras in jos de rezultatele slabe raportate de companie.



Titlurile producatorului de gresie si faianta Sanex Cluj - Napoca au revenit in atentia pietei vineri, castigand 0,7% la nivelul ultimului pret. Tranzactiile realizate au insumat circa 50.000 de lei (14.200 de euro), cu mult peste rulajul acestor titluri in ultimele luni. Achizitiile derulate de unii investitori au venit inainte de trrecerea perioadei in care investitorii ce cumpara actiuni la Sanex intra sub efectul hotararii AGEA prin care s-a aprobat delistarea societatii. Potrivit acesteia, actionarii inregistrati la data de 1 iunie (pentru care ultima zi de achizitie este ziua de azi) urmeaza sa primeasca un pret de 0,4454 lei/actiune, in caz ca vor dori sa se retraga din societate, ca urmare a procesului de delistare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO