Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe bursă aşteaptă rezolvarea problemelor de peste ocean

Investitorii de pe bursă aşteaptă rezolvarea problemelor de peste ocean

Autor: Stefan Musgociu

26.08.2011, 00:04 569

Bursa de la Bucureşti a cres­cut şi joi, pentru a patra şe­dinţă consecutiv, însă rit­mul a încetinit la doar 0,51%, într-o piaţă în care in­vestitorii au tranzacţionat în funcţie de evo­luţia burselor externe şi li­chi­ditatea a fost concentrată în con­tinua­re doar pe câteva acţiuni. Totuşi, pieţele externe s-au întors pe verde în ultimele minute ale şedinţei de la Bucureşti, susţinute de ştirile potrivit cărora Warren Buffett vrea să investească 5 miliarde dolari în acţiuni Bank of America. Revenirea a fost vizibilă şi pe bursa de la Bucureşti, unde cotaţiile mai multor acţiuni s-au întors pe creştere uşoară.

Cu toate acestea, cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost asigurată numai de câteva acţiuni. Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că cei mai mulţi investitori aşteaptă să afle dacă Rezerva federală americană (Fed) va anunţa vineri noi măsuri pentru stimularea creşterii eco­nomice.

"În măsura în care vor fi anunţate noi măsuri, pieţele vor reacţiona pozitiv, iar acest val va influenţa şi piaţa românească. De altfel, orice măsură venită dinspre Fed va avea efecte asupra dolarului american în raport cu celelalte monede şi asupra aurului. Cu toate acestea, incertitudinile legate de rein­trarea statelor în recesiune şi a datoriilor suverane vor rămâne în mediile economico-financiare, gene­rând vola­ti­litate şi emotivitate cres­cândă", a declarat Chişu.

În ultima oră preţurile unor acţiuni au început să scadă, investitorii reac­ţio­nând la publicarea unor date peste aşteptări privind creşterea şoma­jului în SUA, informaţii care au dus pentru scurt timp şi bursele vest-europene sub nivelurile de miercuri.

La finalul zilei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,82%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,19%.

Aproape 62 de procente din lichiditate a fost asigurată de trans­ferurile cu acţiunile Fondului Pro­prietatea de 19,4 milioane de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,4536 lei, preţ în scădere cu 0,35%.

"Bursa locală continuă să fie influenţată mai mult de ştirile care vin dinspre mediul extern, decât de cele interne, cel mai fidel reacţionând, din păcate, la veştile negative. Scăderile sunt mult mai ample şi dublate de volum, în timp ce revenirile nu se bucură de acelaşi suport din partea investitorilor nici în termen de lichi­ditate, dar nici de creştere procentuală. Motivul constă în lipsa din ce în ce mai acută a investitorilor pe termen mediu-lung şi într-o scădere semnificativă a numărului de speculatori. Emo­ti­vitatea crescută, nesiguranţa vre­murilor, instrumentele puţine, vechile probleme nerezolvate şi pierderea încrederii sunt elementele care înde­părtează poten­ţialii investitori", a afirmat brokerul.

Astfel, analiza fundamentală şi cea tehnică, atât de utile în estimarea valorii şi traiectoriei acţiunilor, sunt prea puţin luate în seamă de puţinii investitori rămaşi în ringul bursier, potrivit lui Chişu.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în creştere cu 0,2%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Companiei Hoteliere Intercontinental România (RCHI), care administrează hotelul de 5 stele cu acelaşi nume din Capitală, după ce a raportat la jumătatea anului un profit net de aproape 2 mil. lei după pierderi de 9,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

  • Titlurile SIF Transilvania (SIF3) după ce conducerea companiei a anunţat că intenţionează ca până în luna octombrie să finalizeze negocierile cu Erste Bank privind pachetul de 6% pe care-l deţine la BCR.

  • Evoluţia pieţelor externe după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri în scădere, cu un declin uşor de 0,4% pe indicele S&P 500. Principalii indici ai burselor europene consemnau la aceeaşi oră variaţii atât în plus, cât şi în minus. Indicele german DAX pierdea 1,5%, iar cel al bursei italiene adăuga 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO