Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bucuresti au pierdut intr-o singura saptamana castigul pe un an

12.10.2008, 19:00 26

Bursa de la Bucuresti a pierdut 6,7 miliarde de euro in ultima saptamana, scadere fara precedent in istoria sa moderna, de peste 13 ani, in conditiile in care tranzactiile cu actiuni au fost de doar 30 mil. euro.

Vineri, 10 octombrie, intr-un singur minut de tranzactionare, din valoarea companiilor listate s-au evaporat 2,2 miliarde de euro.
Indicele BET a pierdut saptamana trecuta 27%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a prabusit cu 44%, scaderi suficient de mari ca sa anuleze cresterile dintr-un an intreg de pe Bursa. Practic, pentru a compensa doar aceste scaderi, indicele BET ar trebui sa creasca cu 37%, in conditiile in care in 2006 si 2007 a castigat cate 22%, iar BET-FI ar avea nevoie de un avans de 81%, mai mult decat in 2006 si 2007 la un loc.
Din capitalizarea bursiera s-au evaporat intr-o saptamana 6,74 miliarde de euro, din care circa 4 miliarde de euro reprezinta scaderea capitalizarii Erste Bank (EBS), iar 2,74 miliarde de euro este scaderea actiunilor companiilor romanesti listate. In 2007, cand Erste nu era listata la Bursa, capitalizarea a crescut cu 3,2 miliarde de euro, asadar scaderea de saptamana trecuta a anulat aproape in intregime castigul de anul trecut.
De la inceputul anului, capitalizarea companiilor locale listate pe piata principala s-a redus cu peste 16 mld. euro, de la 24,6 mld. euro la 8,47 mld. euro. Ca termen de comparatie, scaderea reprezinta circa 12% din PIB-ul anual al Romaniei si mai mult decat cifra de afaceri cumulata a tuturor companiilor listate la Bursa, care a fost anul trecut de circa 11 miliarde de euro.
In urma scaderilor de saptamana trecuta, majoritatea actiunilor listate au ajuns la niveluri similare celor din 2004. Titlurile Petrom, cea mai mare companie romaneasca, au pierdut 33% si au inchis vineri la 0,216 lei/actiune, pret apropiat de cel platit de catre grupul austriac OMV in 2004 pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni. Potrivit legii de privatizare a Petrom, OMV a platit un pret reprezentand echivalentul a 0,0525 euro/actiune, respectiv 0,2158 lei/actiune.
La pretul din acest moment, randamentul dividendului brut la Petrom s-ar ridica la 8,8%, presupunand ca societatea ar plati anul viitor un dividend similar celui din acest an, de 0,0191 lei/actiune. Capitalizarea Petrom a ajuns astfel la 3,25 miliarde de euro, in conditiile in care anul trecut aceasta depasea 10 miliarde de euro.
In cazul BRD, scaderea de saptamana trecuta a dus capitalizarea la 1,37 mld. euro, nivel de noua ori mai mic decat valoarea activelor la sfarsitul primului semestru, care se apropia de 12 miliarde de euro.
Cele mai lovite au fost insa SIF-urile, care au ajuns sa valoreze circa 550 mil. euro, mai putin decat capitalizarea oricaruia dintre ele la sfarsitul anului trecut.
Brokerii sustin insa, ca desi preturile actiunilor au ajuns la niveluri care par neverosimile, nu exista deocamdata semne ca se apropie o revenire, atata timp cat pietele externe continua sa scada, iar perceptia ramane una negativa.
"Desigur, daca am fi putut cumpara actiuni BRD la P/E (pret raportat la profit pe actiune - n.red.) de 5,1 sau actiuni SNP la P/E de 4,8 la inceputul anului trecut, nu am fi ezitat. La acel moment perceptia investitorilor era una favorabila, iar evaluarile actiunilor erau cu totul altele decat in prezent. Astazi, datorita perceptiilor negative si evaluarile s-au schimbat, iar investitorii accepta preturi din ce in ce mai mici la cumparare", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, in buletinul saptamanal al societatii de brokeraj.
Scaderile puternice care au destabilizat piata saptamana trecuta, au determinat conducerile unor companii importante de la Bursa sa ia diferite masuri pentru reducerea presiunii la vanzare si linistirea investitorilor.
Reprezentantii SIF Banat-Crisana (SIF1) au incercat sa-si calmeze investitorii printr-un comunicat publicat vineri pe Bursa, in care acestia dau asigurari ca nu detin produse financiare complexe, de genul celor care au creat probleme pe alte piete. Totodata, reprezentantii societatii de investitii financiare considera ca deprecierea inregistrata de propriile actiuni este influentata de conjunctura de pe pietele internationale. "Portofoliul SIF Banat-Crisana cuprinde societati din domenii atractive pentru investitori, cu potential mai mare de crestere decat alte piete... se poarta discutii cu investitorii interesati. De asemenea, exista societati in portofoliu care fie au obtinut fonduri europene, fie au depuse documentatii si sunt eligibile pentru accesarea de finantari nerambursabile", se arata in comunicatul transmis Bursei. Reprezentantii SIF 1 au mai precizat ca rezultatele raportate de societatile pe care le controleaza s-au incadrat in bugetul prevazut pentru anul curent. Actiunile SIF Banat-Crisana s-au depreciat saptamana trecuta cu 45,8% si au pierdut aproape 80% din valoarea de la finele anului trecut.
Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) a modificat limita minima de pret la care poate sa rascumpere actiuni proprii, dupa ce cotatia din piata scazuse sub nivelul minim stabilit anterior, de 0,1 lei/actiune. In actualele conditii, Impact poate sa rascumpere actiuni proprii la pretul de echilibru care este afisat in orice moment pe piata, dar nu mai mare de 0,5 lei/actiune. Ca urmare a acestor decizii, Impact a achizitionat vineri un pachet de 150.000 de actiuni proprii de pe Bursa, pe care a platit 8.000 de lei (2.120 de euro). Conducerea companiei mai doreste sa realizeze o operatiune de consolidare, care consta in majorarea valorii nominale a unei actiuni la 1 leu/actiune, de la 0,1 lei/actiune valoarea din prezent. Decizia urmeaza sa fie discutata de actionarii Impact in prima parte a lunii viitoare. Titlurile Impact au pierdut 44% in ultima saptamana si au consemnat o scadere de 90% in acest an.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3), si mai multi insideri din cadrul societatii de investitii si-au intensificat achizitiile de actiuni, cu scopul sustinerii pretul si a reda increderea actionarilor SIF Transilvania. Numai saptamana trecuta, Mihai Fercala a fost raportat pe Bursa ca a cumparat 159.000 de actiuni ale societatii de investitii financiare pe care o conduce, pentru care a platit peste 90.000 de lei (24.000 de euro).
Pretul mediu de transfer a fost de 0,57 lei/actiune, cu 41% peste cel la care aceste titluri s-au tranzactionat vineri, de 0,403 lei/actiune. Tot saptamana trecuta, alti insideri din cadrul SIF Transilvania, printre care Gabriel Antohe, Maria Bercu, Aron Grama si Petre Tutuianu, au achizitionat impreuna 27.000 de titluri SIF 3 in valoare de 12.400 de lei (3.300 de euro). Achizitiile din ultima saptamana se adauga celor realizate de acestia si alti directori ai societatii, in speta Floriean Firu, in lunile anterioare. Actiunile SIF Transilvania au suferit o corectie de 43% saptamana trecuta, de la finele anului trecut acestea pierzand 82,6% din valoare.
Grupul francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD a cumparat joi un pachet de aproape 100.000 de titluri BRD in schimbul sumei de 791.500 de lei (peste 200.000 de euro), pentru a reda increderea actionarilor si a sustine cursul acestor titluri. In ultima saptamana, insiderii pe banca romaneasca au luat cu asalt actiunile BRD, aproape 20 de insideri persoane fizice cumparand impreuna peste 26.500 de titluri BRD, pentru care au platit circa 220.000 de lei (58900). Actiunile BRD au pierdut 35% saptamana trecuta si au inregistrat un declin de 73,6% in acest an.
Oltenia Leasing, societate la care SIF Oltenia detine 37% din actiuni, a cumparat la inceputul saptamanii trecute 450.000 de titluri SIF Oltenia, pentru suma de 0,6 mil. lei (circa 160.000 de euro). Aceste achizitii se adauga celor realizate recent de institutia financiara, in prezent Oltenia Leasing controland peste 0,7% din capitalul societatii de investitii financiare. Titlurile SIF Oltenia s-au corectat cu 45% in saptamana precedenta, iar pe parcursul acestui an au pierdut 81,6% din valoare.
 
Pierderea inregistrata de Bursa in cea mai neagra saptamana din istoria ei
 
-6,7 miliarde euro
 
5% din PIB-ul Romaniei
Pierderea de 6,7 mld. euro inregistrata pe Bursa de la Bucuresti saptamana trecuta, reprezinta circa 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru acest an, de circa 130 mld. euro.
 
Mai mult decat BCR la privatizare
Scaderea capitalizarii bursiere in ultima saptamana depaseste valoarea BCR, cea mai mare banca romaneasca, in momentul privatizarii, in 2005. Grupul austriac Erste Bank a platit 3,75 mld. euro pentru preluarea a 61,88% din actiunile BCR, evaluand banca la 6,06 mld. euro.
 
RASDAQ, mai sarac cu 3 mld. euro
Capitalizarea bursei RASDAQ a scazut cu 3 mld. euro de la inceputul anului.
 
Afacerile SNP pe 2 ani
Pierderile de pe Bursa de saptamana trecuta se apropie de cifra de afaceri a Petrom din 2006 si 2007, de 7,3 mld. euro. Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat in ultimii doi ani afaceri de circa 3,67 mld. euro.
 
Un minut de 2,2 mld. euro
Sedinta bursiera de vineri s-a rezumat la un singur minut de tranzactionare, in cadrul caruia majoritatea actiunilor listate au inregistrat scaderea maxima pe parcursul unei zile (15%), iar valoarea companiilor s-a redus cu 2,2 mld. euro.
 
-16 mld. euro de la inceputul anului
Capitalizarea cumulata a tuturor companiilor romanesti listate la Bursa s-a redus de la inceputul anului cu 16 mld. euro, de la 24,6 mld. euro, la 8,47 mld. euro. Scaderea reprezinta 12% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO