Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au revenit in piata, dar cu ordine de vanzare

14.02.2007, 18:34 12

Bursa a inchis ieri pe scadere generalizata la nivelul indicilor. BET-ul, indicele care urmareste cele mai lichide zece actiuni din piata si societatile de investitii financiare au cazut in medie cu peste 2%.
Lichiditatea insa a revenit la un nivel normal, valoarea tranzactiilor derulate ieri in piata fiind de circa 17 mil. euro. SIF-urile au redevenit cele mai tranzactionate titluri pe Bursa, facand peste 60% din piata.
Brokerii sunt de parere ca evolutia de ieri nu trebuie sa ingrijoreze investitorii, si ca este o corectie de "conjunctura".
"Am asistat la o corectie, dar nu este una de durata. Cred ca este o corectie de conjunctura. Nu exista informatii noi in piata. Unii dintre investitori si-au marcat profitul, cererea nu a fost vizibila in piata si astfel piata s-a panicat", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Indicele BET-FI a pierdut ieri 2,07%, pe fondul unor tranzactii cu titlurile societatilor de investitii financiare de peste 11 mil. euro (37,5 mil. lei), circa 64% din lichiditatea inregistrata la nivelul pietei.
SIF Oltenia a fost din nou titlul preferat de cei mai multi investitori, rulajul fiind de 2,88 mil. euro (9,8 mil. lei), iar pierderea de 2,83%, cea mai puternica din randul SIF-urilor.
De altfel, toate SIF-urile au inchis ieri in scadere, SIF Banat-Crisana inregistrand o scadere de 2,67% si un rulaj de circa 0,82 mil. euro (2,8 mil. lei).
Indicele BET a pierdut ieri 2,27%, pe fondul unei lichiditati totale de circa 17,2 mil. euro (58,5 mil. lei). Piata a fost rosie ieri cu exceptia a catorva titluri.
Banca Transilvania a inchis in scadere usoara dupa ce in timpul sedintei s-a pastrat pe zero, dupa o perioada in care actiunea s-a consolidat in jurul valorii de 1,09 lei/actiune, si dupa ce banca a anuntat un profit pe ultimul trimestru al anului trecut in crestere cu peste 40% in euro fata de aceeasi perioada a lui 2005.

Titlurile SIF Moldova au pierdut ieri 2,17% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 2,76 mil. euro (9,4 mil. lei), dupa ce in sedinta de luni lichiditatea asigurata de toate SIF-urile la un loc a fost de 4,8 mil. euro. "Nu cred ca se justifica o corectie in cazul SIF-urilor. Anul trecut activul acestora a crescut cu 50% in timp ce BET-ul financiar a urcat cu doar 30%. O scadere a cotatilor nu va face decat sa deschida apetitul investitorilor pentru aceste actiuni", spune Simionescu.

Actiunile BRD au pierdut ieri 2,83%, fiind cea mai mare scadere inregistrata de titlurile BRD Societe Generale in ultima luna. Pretul actiunilor continua trendul descendent, cu toate ca s-au aflat ieri pe locul patru in topul preferintelor investitorilor, cu un rulaj de 1,38 mil. euro (4,70 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la minimul sedintei de 20,6 lei/actiune, dupa ce in timpul tranzactionarii acestea au atins un maxim de 21,1 lei/actiune.

Titlurile companiei din domeniul petrolier Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au pierdut ieri 4,42%, rulajul acestor titluri fiind de 0,94 mil. euro (3,2 mil. lei). "Desi indicatorii si rezultatele economice au o tendinta pozitiva la Peromidia, actiunea este tinuta in loc de problemele juridice legate de dosarul managementului societatii", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Ultima tranzactie s-a perfectat la 0,108 lei/actiune.

Actiunile companiei petroliere Petrom au pierdut ieri 2,46% pe seama unui rulaj de circa 0,67 mil. euro (2,3 mil. lei). "Lichiditatea acetui titlu este destul de mare, iar stagnarea cotatiei arata o acumulare puternica. Scepticismul investitorilor vine din partea celor care sustin ca profiturile vor fi directionate catre OMV si din incertitudinea legata de pachetul de 8% destinat angajatilor", spune Simionescu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,595 lei/actiune.

Titlurile producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi au pierdut ieri 1,75%. Rulajele pe acest titlu au crescut ieri, investitorii tranzactionand Ceramica in valoare de 0,34 mil.euro, circa 1,4% din capitalul social al societatii. De la inceputul anului, actiunile Ceramica au adus investitorilor un castig de peste 58%, iar fata de luna iulie a anului trecut cotatia aproape s-a triplat. Compania a anuntat in ianuarie finalizarea unor investitii de circa 7,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO