Investitorii au revenit in piata, dar cu ordine de vanzare

Autori: Dragos Prioteasa , Rares Jitianu 14.02.2007
Bursa a inchis ieri pe scadere generalizata la nivelul indicilor. BET-ul, indicele care urmareste cele mai lichide zece actiuni din piata si societatile de investitii financiare au cazut in medie cu peste 2%.
Lichiditatea insa a revenit la un nivel normal, valoarea tranzactiilor derulate ieri in piata fiind de circa 17 mil. euro. SIF-urile au redevenit cele mai tranzactionate titluri pe Bursa, facand peste 60% din piata.
Brokerii sunt de parere ca evolutia de ieri nu trebuie sa ingrijoreze investitorii, si ca este o corectie de "conjunctura".
"Am asistat la o corectie, dar nu este una de durata. Cred ca este o corectie de conjunctura. Nu exista informatii noi in piata. Unii dintre investitori si-au marcat profitul, cererea nu a fost vizibila in piata si astfel piata s-a panicat", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Ind icele BET-FI a pierdut ieri 2,07%, pe fondul unor tranzactii cu titlurile societatilor de investitii financiare de peste 11 mil. euro (37,5 mil. lei), circa 64% din lichiditatea inregistrata la nivelul pietei.
SIF Oltenia a fost din nou titlul preferat de cei mai multi investitori, rulajul fiind de 2,88 mil. euro (9,8 mil. lei), iar pierderea de 2,83%, cea mai puternica din randul SIF-urilor.
De altfel, toate SIF-urile au inchis ieri in scadere, SIF Banat-Crisana inregistrand o scadere de 2,67% si un rulaj de circa 0,82 mil. euro (2,8 mil. lei).
Indicele BET a pierdut ieri 2,27%, pe fondul unei lichiditati totale de circa 17,2 mil. euro (58,5 mil. lei). Piata a fost rosie ieri cu exceptia a catorva titluri.
Banca Transilvania a inchis in scadere usoara dupa ce in timpul sedintei s-a pastrat pe zero, dupa o perioada in care actiunea s-a consolidat in jurul valorii de 1,09 lei/actiune, si dupa ce banca a anuntat un profit pe ultimul trimestru al anului trecut in crestere cu peste 40% in euro fata de aceeasi perioada a lui 2005.

Titlurile SIF Moldova au pierdut ieri 2,17% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 2,76 mil. euro (9,4 mil. lei), dupa ce in sedinta de luni lichiditatea asigurata de toate SIF-urile la un loc a fost de 4,8 mil. euro. "Nu cred ca se justifica o corectie in cazul SIF-urilor. Anul trecut activul acestora a crescut cu 50% in timp ce BET-ul financiar a urcat cu doar 30%. O scadere a cotatilor nu va face decat sa deschida apetitul investitorilor pentru aceste actiuni", spune Simionescu.

Actiunile BRD au pierdut ieri 2,83%, fiind cea mai mare scadere inregistrata de titlurile BRD Societe Generale in ultima luna. Pretul actiunilor continua trendul descendent, cu toate ca s-au aflat ieri pe locul patru in topul preferintelor investitorilor, cu un rulaj de 1,38 mil. euro (4,70 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la minimul sedintei de 20,6 lei/actiune, dupa ce in timpul tranzactionarii acestea au atins un maxim de 21,1 lei/actiune.

Titlurile companiei din domeniul petrolier Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au pierdut ieri 4,42%, rulajul acestor titluri fiind de 0,94 mil. euro (3,2 mil. lei). "Desi indicatorii si rezultatele economice au o tendinta pozitiva la Peromidia, actiunea este tinuta in loc de problemele juridice legate de dosarul managementului societatii", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Ultima tranzactie s-a perfectat la 0,108 lei/actiune.

Actiunile companiei petroliere Petrom au pierdut ieri 2,46% pe seama unui rulaj de circa 0,67 mil. euro (2,3 mil. lei). "Lichiditatea acetui titlu este destul de mare, iar stagnarea cotatiei arata o acumulare puternica. Scepticismul investitorilor vine din partea celor care sustin ca profiturile vor fi directionate catre OMV si din incertitudinea legata de pachetul de 8% destinat angajatilor", spune Simionescu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,595 lei/actiune.

Titlurile producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi au pierdut ieri 1,75%. Rulajele pe acest titlu au crescut ieri, investitorii tranzactionand Ceramica in valoare de 0,34 mil.euro, circa 1,4% din capitalul social al societatii. De la inceputul anului, actiunile Ceramica au adus investitorilor un castig de peste 58%, iar fata de luna iulie a anului trecut cotatia aproape s-a triplat. Compania a anuntat in ianuarie finalizarea unor investitii de circa 7,5 mil. euro.