Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au mers din nou pe mana SIF-urilor

04.08.2006, 18:56 14

Dupa corectia de miercuri de pe SIF-uri, acestea si-au reluat ieri cresterea, indicele BET-FI urcand cu 2%. Brokerii spun ca motivul acestei cresteri il reprezinta prevederile inscrise pe ordinea de zi a AGA, programata pentru astazi la BCR.
Astfel, conform uneia dintre aceste prevederi, Erste Bank va putea majora capitalul social al BCR, inainte de listarea acesteia pe bursa, numai cu acordul SIF-urilor sau in conditiile cerute de normele de prudentialitate.
"Cresterea de azi de pe SIF-uri ar putea fi urmare a prevederii de pe ordinea de zi a AGA de la BCR, potrivit careia majorarea de capital la BCR nu se poate face fara acordul SIF-urilor", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
"Aprecierea SIF-urilor a fost determinata, in principal, de faptul ca investitorii au asteptari pozitive in legatura cu convocarea AGA la BCR", a declarat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intecapital Invest.
Cele mai tranzactionate au fost tot actiunile SIF Moldova, care au castigat peste 3% pe fondul unor tranzactii in valoare de aproape 1,5 mil. euro (5,2 mil. lei). Titlurile Petrom au pierdut 1%, iar actiunile BRD au crescut cu 1,7%, pe rulaje de peste 0,74 mil. euro fiecare.
Pe piata deal s-a realizat o tranzactie speciala cu actiuni Impact in valoare de 0,13 mil. euro (0,47 mil. lei) si doua tranzactii cu titluri ale Bancii Carpatica, a caror valoare se ridica la 0,11 mil. euro (0,41 mil. lei).
Rezultatele celor doua companii importante care au raportat rezultate, Banca Transilvania si Petromidia, s-au situat la limita inferioara a estimarilor, fapt ce s-a resimtit si in piata. Astfel, actiunile Bancii Transilvania au stagnat la nivelul pretului de inchidere din sedinta precedenta, in timp ce cursul Petromidia a inregistrat o scadere de 2,6%.
"La Banca Transilvania poate am sperat putin mai mult, dar cu siguranta rezultatele nu au dezamagit, iar la Petromidia ma asteptam sa recupereze pierderea din primul trimestru al anului", spune Molnar.
"Rezultatele celor doua companii nu au fost stralucite. Investitorii pe titlurile Bancii Transilvania merg mai mult pe incredere, chiar daca si rezultatele sunt importante. Actiunile acesteia au o oarecare sustinere la 1,07-1,08 lei/actiune. A existat o incercare de apreciere pe parcursul sedintei, dar s-a vazut ca cineva tot vinde acolo, ducand cursul la loc", spune Rotaru.

Actiunile SIF Moldova au castigat 3% ieri, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de aproape 1,5 mil. euro (5,2 mil. lei). "S-au atins niste niveluri de rezistenta pe titlurile SIF Moldova. Era de asteptat ca aceste actiuni sa creasca mai mult azi, pentru ca ramasesera putin in urma fata de actiunile SIF Oltenia, care nu au mai avut aceeasi sustinere", spune Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la firma de brokeraj Intecapital Invest. Celelalte SIF-uri au inregistrat de asemenea cresteri, insa ceva mai moderate, de 1%-2%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 1,98 lei/actiune, curs cu peste 36% fata de minimul atins la sfarsitul lunii iunie.

Titlurile Bancii Transilvania au stagnat la nivelul pietei, inchizand la acelasi curs de la finalul sedintei precedente. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni s-au ridicat la 0,6 milioane de euro (2,1 milioane de lei). Banca Transilvania a inregistrat in trimestrul al doilea al anului un profit net in crestere cu 3,7%, pana 8,92 milioane de euro (31,35 milioane de lei), fata de 8,6 milioane de euro, cat a obtinut in aceeasi perioada a anului trecut. Activele bancii au crescut cu aproape 19% in prima jumatate a anului, pana la 18,9 miliarde de euro (67 miliarde de lei). Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la un curs de 1,07 lei/actiune, iar pe parcursul sedintei au atins un maxim de 1,08 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut peste 2,6%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,36 milioane de euro (1,28 milioane de lei). "Dupa corectia din piata, s-a vazut ca rezultatele companiei nu au fost pe masura asteptarilor investitorilor", spune Gabriel Rotaru. Petromidia a raportat pe trimestrul al doilea un profit net de 6,3 milioane de euro, insa pe prima jumatate a anului compania inregistreaza o pierdere de 3,5 milioane de euro. Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a majorat in primul semestru cu 27%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 0,78 miliarde de euro, impreuna cu filialele sale.

Titlurile retailerului IT&C Flamingo International au facut obiectul unor tranzactii ridicate, de peste 1 milion de euro (3,5 milioane de lei). In ultima perioada, fondul american de investitii QVT Fund a fost principalul cumparator al acestor titluri, astfel ca in prezent detinerile acestuia au ajuns la peste 12%. QVT Fund a cumparat si marti un pachet de 25.500 de actiuni Flamingo, la un pret de 0,36 lei/actiune. Valoarea tranzactiei se ridica la circa 2.600 de euro. Pe parcursul sedintei, titlurile Flamingo au fost tranzactionate la un minim de 0,355 lei/actiune si un maxim de 0,37 lei/actiune, ca in final sa inchida la un pret de 0,36 lei/actiune.

Actiunile Petrotub Roman au inregistrat un avans de aproape 5%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 30.000 de euro (0,1 milioane de lei). In ultima luna, aceste actiuni s-au situat pe un trend puternic ascendent, ajungand in preajma maximului istoric de 11,5 lei/actiune. Brokerii spun ca aprecierile puternice inregistrate de aceste actiuni s-ar putea datora speculatiilor derulate de unii investitori care mizeaza pe o eventuala delistare a societatii. De la inceputul anului, titlurile producatorului de tuburi din otel s-au apreciat cu peste 150%. Ultimul pret la care au fost tranzactionate actiunile Petrotub Roman a fost de 10,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO