Burse - Fonduri mutuale

Intercapital: Potentialul SIF-urilor depinde de prag

Intercapital: Potentialul SIF-urilor depinde de prag
04.10.2009, 23:15 39

Analistii firmei de brokeraj Intercapital Invest au evaluat celecinci SIF-uri luand in calcul diverse scenarii privind pragul dedetinere care va fi decis in urma proiectului legislativ ce se vadiscuta in Parlament.

Conform analistilor Intercapital, in cazul in care limita dedetinere va ramane la 1%, SIF-urile au un potential de crestere inmedie de 45% fata de ultimele preturi din piata, iar in cazul unuiprag de 5% preturile tinta gasite de acestia sunt cu 65,8% mai marisi respectiv cu 86,5% peste cele din piata in cazul unei eliminaritotale a pragului de detinere.

Reglementarile in vigoare prevad ca niciun investitor nu poatedetine concertat mai mult de 1% din capitalul unei SIF, insa ungrup de senatori si deputati au propus un proiect legislativ princare se doreste desfiintarea totala a pragului de detinere in cazulcelor cinci SIF. La ultimul parcurs al proiectului prin Comisia debuget-finante din Senat a fost introdus un amendament privindlimitarea pragului la 5%.

Evaluarea Intercapital s-a facut pe baza rezultatelor pe 2008ale companiilor pe care acestea le detin in portofoliu, rezultatecare au fost ajustate cu un coeficient de corectie calculat pe bazarezultatelor obtinute de companiile de la Bursa in primele saseluni din 2009. Conform acestui calcul, veniturile realizate decompaniile detinute de SIF-uri au fost reduse cu 27% fata devalorile din 2008. Pentru varianta cu un prag de detinere de 1%,s-a pornit de la ideea ca investitorii evalueaza SIF-urile la 70%din valoarea activelor proprii, in cazul unui prag de 5% acestia leevalueaza pe Bursa la 80% din valoarea activelor si la 90% inscenariul desfiintarii totale a pragului de detinere.

In luna iulie din 2007, SIF-urile erau evaluate in medie cu 24%peste valoarea activelor nete raportate pe Bursa, iar in august2009 s-au tranzactionat cu 55% sub valoarea activelor dinportofoliu la aceeasi data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO