Burse - Fonduri mutuale

Institutionalii se remarca la Bucuresti prin interventii rare si punctuale

12.11.2007, 19:12 19

Bursa nu isi revine din corectii si incepe o noua saptamana sub auspicii pesimiste, dupa ce a lasat in urma caderi in doar cinci zile de tranzactionare de peste 6% pe BET si aproape 7% pe indicele societatilor de investitii financiare.
Valoarea tranzactiilor de vineri a urcat la peste 23 mil. euro pe segmentul de actiuni, sustinuta de schimbul de pachete de la Rompetrol Rafinare Constanta. Rompetrol Financial Group a vandut actiuni de circa 6,7 mil. euro catre olandezii de la Stichting Administratiekantoor TRG. Pachetul reprezinta aproximativ 1,2% din rafinarie.
"Ce am observat in ultima saptamana a fost faptul ca pe emitentii mari, unde au avut loc corectii, au inceput sa apara ordine mai mari de cumparare din partea investitorilor institutionali. Acestia intervin insa numai atunci cand piata este pe minus", spune Adi Lupsan, director general adjunct la Intercapital Invest.
Parerea ca fondurile de investitii au ocolit piata romaneasca de capital si ca interventiile acestora au fost doar conjuncturale este impartita de cei mai multi dintre brokeri. "De vreo doua-trei luni, investitorii straini nu mai sunt in piata. Fondurile straine si-au schimbat strategia si nu mai intra pe blue-chips-uri, investind doar punctual in companii mici din domenii cu potential de crestere", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Fondul de investitii MEI Roemenie En Bulgarije (MEI RBF) remarca de altfel intr-un raport lunar ca scaderile din ultima luna de pe piata romaneasca se datoreaza vanzarilor din partea investitorilor mici, care sunt in cautare de lichiditati pentru a subscrie in cadrul ofertei Transgaz.
"Scaderile din ultima perioada s-au datorat intr-adevar investitorilor mici, de retail, dovada fiind volumele mici pe care actiunile s-au dus in jos. Acum acestia par sa revina la sentimente mai bune si nu cred ca mai este mult loc de scaderi. Transgaz este ultima reduta in acest sens", spune Lupsan.
Societatile de investitii financiare au mers si mai jos saptamana trecuta, iar indicele acestora a inchis la putin peste 73.000 de puncte, sub rezistenta de 75.000 de puncte.
"Pragul de 75.000 de puncte a fost in mai multe randuri un moment de suport pentru SIF-uri. Acum ca a fost strapuns in jos, ramane de vazut daca acestea vor cadea si mai mult. Evolutia lor depinde insa de ceea ce se va intampla si pe pietele externe", spune Adi Lupsan.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au mai pierdut si vineri 0,31%, iar valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a urcat la peste 1,2 milioane de euro. Societatile de investitii financiare au intrat intr-o perioada nefasta dupa maximele din vara, iar in prezent indicele acestora a cazut sub pragul de 75.000 de puncte. "Sunt rezervat in ceea ce priveste evolutia pe termen scurt in special a companiilor de la categoria I. SIF-urile au in continuare potential ridicat de crestere care probabil ca se va materializa si pe piata, dar in ceea ce priveste bancile si companiile petroliere, sunt destul de rezervat", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

Actiunile producatorului de tevi T.M.K Artrom Slatina (ART) au sarit vineri cu peste 10%, in asteptarea rezultatelor financiare ale companiei dupa primele noua luni ale anului. Artrom este una dintre companiile care au adus randamente importante in ultimii doi ani pe fondul cresterii sustinute a afacerilor si a profitului. Rezultatele de pe trimestrul al treilea al acestui an par insa sa fi dezamagit investitorii. Mai multe companii au raportat insa rezultate dezamagitoare in ultimul trimestru. "Desi nu cred ca se vor mai atinge maximele din vara pe indici, este foarte probabil ca piata sa inregistreze o revenire dupa oferta Transgaz", apreciaza Lupsan.

Titlurile UPET Targoviste (UPET), companie producatoare de echipament petrolier, au sarit si vineri cu aproape 25% pe fondul unei valori reduse a tranzactiilor. Evolutia vine dupa ce compania a raportat in trimestrul al treilea din acest an un profit net de 2,5 mil. euro (8,1 mil. lei). Compania inregistrase pierderi de 1,1 mil. euro (4 mil. lei) in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul vine pe fondul unor afaceri care au explodat, valoarea acestora urcand de peste opt ori la 8 milioane de euro. Ultima tranzactie cu titlurile UPET s-a perfectat la un pret de 1,62 lei/actiune, pe fondul unei sedinte dominate de o lipsa de actiuni la vanzare.

Actiunile Zentiva Bucuresti (SCD) au scazut din nou cu peste 2%, atingand minimul anului de pana acum. Evolutia negativa a titlurilor vine dupa ce compania a raportat pe al treilea trimestru pierderi de 0,4 mil. euro
(1,3 mil. lei), la o cifra de afaceri de 11,8 mil. euro (38,4 mil. lei). Pe ansamblul primelor noua luni insa compania ramane cu un profit de 3,4 mil. euro (11,46 mil. lei), in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut. Afacerile s-au mentinut la peste 50 de milioane de euro in primele trei trimestre. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de farmaceutice s-a perfectat la un pret de 1,32 lei/actiune.

Titlurile Imotrust Arad (ARCV), companie care si-a schimbat domeniul de activitate activand acum pe piata constructiilor si a dezvoltarilor imobiliare, au urcat cu peste 5%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de aproape 200.000 de euro. Evolutia acestor titluri vine dupa ce actiunea a trecut printr-o perioada nefavorabila, cotatia scazand sustinut, in tandem cu piata. Indicele RASDAQ-C s-a oprit din corectiile din ultimele saptamani, iar vineri a inchis in usoara crestere. Nivelul stabilit la inchiderea sedintei a fost de 4.620 de puncte. Ultima tranzactie cu titlurile Imotrust s-a perfectat la un pret de 3,27 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO