Burse - Fonduri mutuale

Incertitudinea politica si cresterea riscului de tara trag in jos Bursa

Incertitudinea politica si cresterea riscului de tara trag in jos Bursa
22.06.2009, 18:10 89

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri noi scaderi puternice, dupa cele de la inceputul saptamanii trecute, indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de companii listate pierzand in ultimele sase zile aproape 10%. In acelasi interval, costul riscului de tara pentru Romania, exprimat prin cotatiile CDS-urilor (credit default swap) a crescut cu 0,5% (50 de puncte de baza), de la 3,4% la circa 3,9%, potrivit datelor de pe Bloomberg.

Potrivit datelor disponibile, evolutia Bursei de la Bucuresti a fost puternic influentata in ultimul an si jumatate de evolutia cotatiilor CDS-urilor, intre cele doua existand o corelatie inversa puternica. Indicele de corelatie calculat de ZF intre nivelurile de inchidere ale indicelui BET-XT si cotatiile CDS-urilor pentru imprumuturile in dolari pe cinci ani este de -0,87.
Revenirea Bursei din perioada martie-mai, cand indicele BET-XT a castigat 90%, s-a suprapus peste o scadere puternica a cotatiei CDS-urilor, de la 7,5% la 3%. Scaderea riscului de tara a fost determinata de incheierea acordului cu FMI la inceputul lunii martie, dar si de revenirea generala a pietelor internationale.
In ultimele saptamani insa, costul riscului a crescut din nou, pe fondul unui sentiment negativ la nivel regional ca urmare a prabusirii economiei Letoniei, in timp ce pe plan intern declaratiile presedintelui Basescu privind intrarea economiei in recesiune si neintelegerile din coalitia de guvernare au contribuit si ele la inrautatirea perceptiei investitorilor straini. Acestea s-au simtit si pe Bursa, care a inregistrat corectii semnificative.
"O crestere a cotatiilor CDS-urilor poate insemna o deteriorare a perceptiei de risc pentru Romania generata de diversi factori cum ar fi inrautatirea previziunilor de declin economic, asteptari de depreciere a monedei locale etc. In aceste conditii, investitorii straini tind sa fie mai precauti in ceea ce priveste investitiile in piata de capital, deoarece o economie in scadere este rezultatul unor performante mai slabe ale agentilor economici, inclusiv ale companiilor listate la bursa", explica Oleg Galbur, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Capital&Investment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO