Burse - Fonduri mutuale

Inceput de saptamana apatic pe cele doua piete bursiere

20.06.2000, 00:00 14



Majoritatea investitorilor activi la cele doua catgorii ale Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) au avut un inceput de saptmana deosebit de relaxat, valoarea tranzactiilor depasind cu greu doua miliarde de lei. Cea mai tranzactionata actiune a zilei a fost Otelinox, cu care au fost inceiate opertiuni de vanzare - cumparare in valoare totala de aproape 380 milioane de lei.

Indicele BET, care reflecta performanta celor mai reprezentative societati listate la categoria I a bursei a inrgistrat ieri o apreciere usoara pana la 529,9 puncte, nivel cu 0,49% (2,59 puncte) mai ridicat decat cel la care se stabilise in ultima sedinta a saptamanii trecute. Indicele BET-C, care monitorizeaza evolutia tuturor actiunilor cotate la bursa a incheiat sedinta de ieri la 493,37 puncte, relativ neschimbat in compartie cu inchiderea anterioara. Valoarea totala a transferurilor zilei a fost de 2,16 miliarde de lei.

Cea mai tranzactionata actiune a zilei a fost Dacia Pitesti, cu care au fost incheiate 74 de tranzactii care au avut insa o valoare de numai 139 milioane de lei. Tendinta de crestere accelerata pe care se inscrisesera actiunile Dacia in ultima parte a saptamanii trecute a disparut cu desavarsire, pretul de referinta al actiunilor stabilindu-se, la inchidere, la 570 lei/actiune, nivel identic cu inchiderea sedintei precedente.

Actiunile Oltchim si-au continuat cresterea accelerata, pretul acestor actiuni castigand ieri 13,2% pana la 600 lei/actiune, pe fondul unor operatiuni de vanzare - cumparare in valoare totala de 132,58 milioane de lei.

Printre casigatorii sedintei de tranzactionare s-a numarat si Amep Amrican Packaging Tecuci, care a castigat aproape 14% pana la 900 lei/actiune.

La categoria a II-a, International Sinaia a atras din nou o mare parte a jucatorilor pietei, pentru aceste actiuni fiind incheiate tranzactii in valoare totala de 262 milioane de lei, pe fondul unei cresteri a pretului cu numai 0,6% pna la 16.100 lei/actiune.



Piata Rasdaq a inregistrat ieri o sedinta de tranzactionare apatica, marcata de o lipsa acuta a investitorilor si un somaj tehnic al traderilor specializati pe aceasta piata. Indicele oficial al pietei secundare de capital a urcat usor pana la 693,57 puncte, nivel cu 0,54% (3,73 puncte) mai ridicat fata de cel inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute. Valoarea totala a tranzactiilor zilei a fost de numai 3,09 miliarde de lei, societatea care a inregistrat cea mai ridicata valoare tranzactiilor reusind sa totalizeze abea un total de 425 milioane de lei.

"Piata a fost ca si inexistenta ieri. Daca nu erau imprumuturile, care au castigat o pondere importanta din piata in ultima perioada, cu greu se putea depasi jumatate din valoarea totale a transferurilor zilei", a spus un operator al pietei secundare.

Pana si cele mai lichide actiuni ale ultimei perioade au inregistrat luni valori simbolice ale operatiunilor de vanzare - cumparare, printre acestea numarandu-se si aantierul Naval Braila, Hercules Constanta, Bere Grivita Bucuresti, Neptun - Olimp si Carmen - Silva.

Actiunile aantierului Naval Braila au scazut cu 2,97% pana la 16.000 lei/actiun, pe fondul unei valori totale a transferurilor de numai 31 de milioane de lei. Titlurile Neptun - Olimp au fost printre putinele actiuni care au reusit sa invioreze jucatorii de pe piata secundara, pretul de referinta al acestor actiuni urcand cu 4,15% pana la 62.444 lei/actiune. De cealalta parte, actiunile Carmen - Silva, care inregistrau de obicei o evolutie similara cu cea a titlurilor Neptun - Olimp au pierdut ieri aproape 8% pana la 31.775 lei/actiune.

O evolutie favorabila a fost inregistrata de actiunile Calimanesti - Caciulata, care au castigat aproape 9% pana la 510 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii de numai 112 milioane de lei.

Cea mai importanta apreciere inregistrata ieri la cota pietei Rasdaq a fost cea a titlurilor Echipamente si Servicii Aeroportuare (ESA). Actiunile ESA au urcat cu aproape 367% pana la o medie de 1.774 lei/actiune, surse din piata afirmand ca aceasta variatie ar putea avea o legatura cu licitatia organizata de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) ieri pentru vanzarea ultimelor aproape 4% din actiunile pe care la mai detine la societate. ESA activeaza pe aeroportul international Otopeni, avand ca principal obiect de activitate prestarea de servicii aeroportuare.

Actiunile Unic au inregistrat o stabilizare la nivelul de 2.800 lei/actiune, aproape de pretul ofertei publice a fondului de investitii Broadhurst Investmenrts Ltd., de 2.900 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO