Burse - Fonduri mutuale

Încep să apară raportările investiţiei la Hidroelectrica din partea fondurilor de pensii facultative Pilon III: Raiffeisen Acumulare, 6,2 mil. lei şi Pensia Mea Banca Transilvania, 1,68 mil. lei

Încep să apară raportările investiţiei la...

Autor: Liviu Popescu

28.08.2023, 07:40 3945

În contextul apropierii finalului de lună când fondurile de pensii, atât cele facultative Pilon III cât şi cele obligatorii Pilon II publică situaţia investiţiilor pentru luna precedentă, în acest caz pentru luna iulie, investitorii interesaţi pot analiza plasamentele acestor acţionari de calibru la Hidroelectrica (H2O).

Astfel, din cele zece fonduri facultative Pilon III care activează în România, două au publicat deja investiţiile la Hidroelectrica, în timp ce restul vor veni în această săptămână, fiind ultima din luna august. Tot în această săptămână vor anunţa individual deţinerile şi fondurile obligatorii Pilon II. Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF, spunea recent într-o opinie pentru ZF că fondurile de pensii au aproape 10% din Hidroelectrica. În câteva zile investitorii vor putea analiza detaliat şi individual deţinerea fiecărui fond Pilon II şi ponderea din activ.

Revenind la fondurile Pilon III, până acum Raiffeisen Acumulare arată în raportul la iulie 2023 o investiţie de 6,2 mil. lei la Hidroelectrica, adică 3,77% din activul net, în timp ce Pensia Mea (administrat de BT Pensii, parte a grupului financiar Banca Transilvania) avea la iulie 1,68 mil. lei, adică 0,9% din active.

Este important de menţionat, investiţiile la iulie 2023 din raportările fondurilor de pensii includ subscrierea în IPO-ul H2O şi acolo unde este cazul şi tranzacţiile ulterioare cu acţiuni H2O de la Bursa de Valori Bucureşti.  Hidroelectrica a început tranzacţionarea pe 12 iulie 2023 în urma exitului de 9,3 mld. lei de la Fondul Proprietatea. Compania are o evaluare bursieră de 50 mld. lei. În ultima lună acţiunile au minus 1% pe o bursă în scădere cu 1%.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO