Burse - Fonduri mutuale

Inca un val de cumparatori la Bursa

02.02.2005, 00:00 11

Actiunile listate la Bursa au avut parte ieri de o noua zi de cresteri generalizate, datorita revenirii mai agresive in piata a cumparatorilor. Actiunile societatilor de investitii financiare au fost ieri cele care au tras piata in sus, indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestora incheiind ziua cu un plus de 3,4%.
In schimb, cresterile indicilor BET si BET-C au depasit doar cu putin un procent. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost ieri cele ale SIF Oltenia, cu operatiuni in valoare de 50 miliarde de lei (1,3 milioane de euro). SIF Oltenia a atins un maxim istoric de 13.800 lei/actiune si a incheiat ziua la 13.600 lei/actiune, cu 1,5% peste cotatia de vineri.
Vedeta zilei a fost insa SIF Moldova, care a castigat nu mai putin de 6,7% si a trecut pentru prima data de la listarea la Bursa de pragul de 10.000 lei/actiune.
Actiunile societatilor de investitii financiare sunt vazute in continuare pe piata ca avand potential de crestere, desi au atins deja valoarea activului net pe actiune pe care acestea il calculeaza in conformitate cu normele CNVM.
"Mizez pe faptul ca SIF-urile vor inregistra pe termen mediu o performanta mai mare decat acea a pietei in ansamblu, actiunile SIF-urilor putand merge peste valoarea activului net pe care acestea il raporteaza," spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Valoarea tranzactiilor de ieri de pe piata a fost de 281 miliarde de lei (7,5 milioane de euro), in crestere fata de valoarea de la finalul saptamanii trecute. Brokerii spun ca pe exista in continuare un dezechilibru intre cerere si oferta din cauza faptului ca pe piata continua sa intre bani noi. "Atata timp cat pe piata nu apar oferte noi de titluri, cotatiile vor continua sa creasca. Nu cred ca ne putem astepta prea curand la corectii de 10%," spune Ionescu.
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a urcat ieri cu inca 4,4%, atingand un nou maxim istoric de 8.400 lei/actiune. Titlurile companiei s-au numarat printre cele mai lichide de pe piata, cu operatiuni in valoare de 20 miliarde de lei  (0,53 milioane de euro).
Printre putinele actiuni care au mers ieri in jos s-au numarat cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au incheiat ziua cu o scadere de 1,7%. Petromidia a incheiat ziua la 1.170 lei/actiune, valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei fiind de 29 miliarde de lei.
"Petromidia a avut in ultimele zile o evolutie atipica: scadea cand toata piata crestea si apoi a inceput sa creasca atunci cand toata piata si-a revenit. Cred ca isi vor actiunile isi vor reveni in zilele urmatoare," spune Valentin Ionescu.



Piata RASDAQ
Lichiditatea pietei Rasdaq s-a mentinut si ieri la un nivel ridicat, cu un rulaj de aproape 85 miliarde lei (2,27 mil. euro), in centrul atentiei aflandu-se titlurile Braiconf.
Cel mai tranzactionat emitent de pe piata, Braiconf Braila, a realizat ieri un rulaj de aproape 27 miliarde lei (716.000 euro). Prin cele 207 operatiuni efectuate ieri cu titlurile producatorului ded textile s-au tranzactionat peste 300.000 actiuni Braiconf, transferandu-se astfel 4% din capitalul social al companiei. Pe fondul unor fluctuatii importante, cotatia a atins un maxim de 91.000 lei/actiune, inregistrand la nivelul pretului de inchidere, 90.000 lei/actiune, o crestere de 5,88%.
In cadrul sedintei de ieri s-a efectuat o operatiune Deal prin care s-au tranzactionat 56.438 de actiuni Elpreco Craiova, transferandu-se astfel 5,4% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a derulat la pretul de 460.000 lei/actiune (cu 19,3% mai mic fata de ultimul pret al sedintei anterioare),  valoarea acesteia fiind de aproape 26 miliarde lei (692.000 de euro). Conform ultimei raportari, principalii actionari ai producatorului de materiale de constructii sunt fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 55,89% si SIF Oltenia, cu 10,64%.
In atentia investitorilor s-a aflat si Aker Braila, prin cele 15 tranzactii efectuate cu titlurile santierului naval (in valoare de 2,9 miliarde lei sau 77.300 euro) transferandu-se 1,3% din capitalul social al companiei. In prima parte a sedintei, cotatia a avut un trend descendent insa pretul actiunilor s-a ridicat la maximul sedintei (87.000 lei/actiune), in urma unui ordin mai mare de cumparare. Cotatia a inchis la 81.000 lei/actiune, in crestere cu 5,88% fata de sedinta anterioara, la acest pret, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 6,46 milioane de euro.
In ultimele trei luni, actiunile santierului naval s-au apreciat cu peste 100%, Aker reusind, in 2004, sa treaca pe profit dupa ce in 2002 si 2003, compania raportase pierdere. Santierul naval este controlat de grupul norvegian Aker Kvaerner, care detine o participatie de 69,5%, iar cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova cu o participatie de 14,4%.
Tranzactiile efectuate ieri cu titlurile operatorului portuar Socep Constanta au insumat aproape 2,5 miliarde lei (67.000 euro), cotatia inregistrand o scadere de 5,7% fata de ziua precedenta, in conditiile unui pret la inchidere de 4.950 lei/actiune.
Dupa ce luni au fost efectuate trei tranzactii speciale cu titlurile Biofarm, la pretul de 4.000 lei/actiune, ieri, producatorul de medicamente a realizat un rulaj de peste 2,35 miliarde lei (62.600 euro, cel mai mare de la Categoria de Baza), cotatia atingand un maxim de 6.000 lei/actiune. La nivelul pretului de inchidere, 5.900 lei/actiune, actiunile Biofarm s-au apreciat cu 4,6% fata de cotatia in piata a sedintei anterioare.
dan.zavoianu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO