Burse - Fonduri mutuale

Încă un scandal la SIF5: de ce a fost demis Buzatu?

Încă un scandal la SIF5: de ce a fost demis Buzatu?

Florian Teodor Buzatu, 54 de ani, deţine un doctorat în economie în domeniul Relaţii Economice Internaţionale, mai multe diplome în evaluarea societăţilor comerciale, de analist financiar, auditor financiar şi expert contabil. Este membru al consiliului de administraţie al SIF Oltenia încă din anul 2000, funcţie pe care o deţine şi în prezent, iar în perioada 1995 - 2000 a ocupat mai multe funcţii în cadrul SIF, de la economist până la director al departamentului Management Logistică. Anterior a condus firma Mercur Craiova. Buzatu este reprezentantul SIF Oltenia în CA al Antibiotice Iaşi şi Electromagnetica.

Autor: Adrian Cojocar

20.03.2011, 23:48 653

Departamentul de control intern din cadrul SIF Oltenia (SIF5) aîntocmit recent un raport de audit la trei societăţi dinportofoliul SIF-ului şi care-i aduc acuzaţii grave lui TeodorBuzatu, membru în Consilului de Administraţie al SIFOltenia.Auditul a fost realizat ca urmare a unor sesizări "anonime"transmise de un grup de ac­ţio­nari ai SIF pe e-mailul societăţii.Este pentru prima dată când sunt formulate acuzaţii atât de graveîmpotriva unui director din cadrul SIF-urilor.

Deşi în ultimii ani s-au vehiculat mai multe cazuri deprejudiciere a SIF-urilor, cele mai multe nu au fost analizate îndetaliu, iar investitorii au rămas cu suspiciuni legate deactivitatea lor până în prezent, spun brokerii.

Consiliul de Administraţie al SIF5 a decis săptămâna trecutădemisia lui Buzatu din conducerea executivă, prin restructurareapoziţiei pe care acesta o deţinea în organigrama societăţii. Buzatuşi-a păstrat însă funcţia de membru în Consiliul deAdministraţie.

Raportul de audit a fost publicat şi pe Bursă, la cerereaCNVM.


Ce acuzaţii i se aduc lui Buzatu

În raportul de audit, semnat de reprezentantul de control internNicolae Stoian şi avizat de preşedintele şi directorul general alsocietăţii, Vasile Şalapa, auditorii spun că Buzatu a abuzat defuncţia pe care o deţine la SIF Oltenia permiţând ca mai multesocietăţi deţinute de SIF, în conducerea cărora se află chiar fiiilui Buzatu, Răzvan Mihai Buzatu şi Alexandru Bogdan Buzatu, săîncheie contracte calificate drept păguboase cu o firmă pe careaceştia o controlau.

În raport este menţionat şi fratele lui Buzatu, Marian, caredeţine funcţia de director general la Alimentara Slatina.

Valoarea sumelor vehiculate în fiecare din aceste tranzacţii seînvârte în jurul a câteva sute de mii de lei sau de euro.

În raportul SIF Oltenia se arată că Teodor Buzatu a decis ca SIFsă nu mai participe la o majorare de capital la firma AlimentaraSlatina (ALRV), unde director era chiar fratele său, astfel căparticipaţia a scăzut de la 81,8%, la 52%, iar societateacontrolată de fiii săi a ajuns să deţină 33%.

Toodată, una dintre tranzacţiile la care face referire raportulde audit arată că firma Multifunctional Ecologic Sistem, deţinutăde fiii lui Buzatu, a încheiat un contract prin care vindea cătreConstrucţii Feroviare Craiova (CFED), deţinută de SIF Oltenia, oinstalaţie de producţie de asfalt pentru 1,2 mil. lei despre careauditorul spune că "nu funcţionează şi nu va funcţiona".


Buzatu susţine că raportul este tendenţios

"În audit sunt folosite expresii de genul: «se subînţelege» şi«este evident» care arată că s-a făcut din birou pe o declaraţieanonimă, nu s-a mers la societăţile respective. S-a dispus audit latoate societăţile şi aştept să se finalizeze pentru că auditul cares-a făcut nu este altceva decât un raport tendenţios, subiectiv şila comandă. Nu are rost să-mi fac sânge rău. Eu am demontat acestechestiuni într-o adunare a consiliului de administraţie, dar văd căacele lucruri n-au apărut", spune Teodor Buzatu.

Buzatu a fost director coordonator al SIF Oltenia din decembrie2007 până la 10 martie 2011 şi a gestionat activitateaDepartamentului Portofoliu şi Acţionari din societatea deinvestiţii financiare. Raportul de audit intern a fost analizat îndata de 10 martie de ceilalţi membri ai Consiliului deAdministraţie al SIF Oltenia, iar în urma dezbaterilor Buzatu ademisionat din poziţia executivă, rămânând însă administrator.

Acesta nu este însă primul scandal în care este implicat fostuldirector al SIF Oltenia. Anul trecut, după ce a preluat controlulfirmei imobiliare Vidraru Curtea de Argeş (VIRU), omul de afaceriDumitru Tudor a acuzat fosta conducere a companiei de managementdefectuos. La conducerea Vidraru se aflase anterior AlexandruBuzatu.


Al doilea scandal de la SIF5 după demisia lui DinelStaicu

Acest nou scandal în care este implicat un director al SIFOltenia vine la câteva luni după ce fostul preşedinte Dinel Staicua fost obligat să demisioneze ca urmare a condamnării sale de cătreTribunalul Bucureşti la 12 ani de închisoare în cazul fraudăriiBăncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

"Efectele acestor suspiciuni de prejudiciere sunt neplăcute petermen scurt, dar cred că vor preîntâmpina efecte amplificate petermen mediu şi lung. Sunt nişte semnale de alarmă care arată cătrebuie să existe o transparentizare totală a SIF-urilor ca să numai facă ce vor ca pe moşia lor şi acest lucru nu se poate facedecât dacă acţionarii au puterea să-i aleagă. Renunţarea la pragulde deţinere ar permite alegerea lor pe criterii de competenţă şis-ar elimina suspiciunile", spune Mihai Chişu, broker la societateade intermediere IFB Finwest din Arad, care a precizat că SIFMoldova este excepţia de la regulă, conducerea acesteia arătându-sepen­tru o liberalizare totală a pragului de deţi­nere. "Cred că arputea să iasă şi alte lucruri la suprafaţă. De obicei ies atuncicând două tabere se ceartă, când sunt mână în mână nu se aude nimicşi sunt protejaţi de alţii care fac mai multe rele. Când îşi numescrude pe funcţii de conducere se vede că n-au treabă cu piaţa decapital şi sunt acolo doar pentru interese personale", spuneChişu.

Florian Teodor Buzatu, 54 de ani, deţine undoctorat în economie în domeniul Relaţii Economice Internaţionale,mai multe diplome în evaluarea societăţilor comerciale, de analistfinanciar, auditor financiar şi expert contabil. Este membru alconsiliului de administraţie al SIF Oltenia încă din anul 2000,funcţie pe care o deţine şi în prezent, iar în perioada 1995 - 2000a ocupat mai multe funcţii în cadrul SIF, de la economist până ladirector al departamentului Management Logistică. Anterior a condusfirma Mercur Craiova. Buzatu este reprezentantul SIF Oltenia în CAal Antibiotice Iaşi şi Electromagnetica.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO