Încă un scandal la SIF5: de ce a fost demis Buzatu?

Autor: Adrian Cojocar 20.03.2011

Departamentul de control intern din cadrul SIF Oltenia (SIF5) a întocmit recent un raport de audit la trei societăţi din portofoliul SIF-ului şi care-i aduc acuzaţii grave lui Teodor Buzatu, membru în Consilului de Administraţie al SIF Oltenia.Auditul a fost realizat ca urmare a unor sesizări "anonime" transmise de un grup de ac­ţio­nari ai SIF pe e-mailul societăţii. Este pentru prima dată când sunt formulate acuzaţii atât de grave împotriva unui director din cadrul SIF-urilor.

Deşi în ultimii ani s-au vehiculat mai multe cazuri de prejudiciere a SIF-urilor, cele mai multe nu au fost analizate în detaliu, iar investitorii au rămas cu suspiciuni legate de activitatea lor până în prezent, spun brokerii.

Consiliul de Administraţie al SIF5 a decis săptămâna trecută demisia lui Buzatu din conducerea executivă, prin restructurarea poziţiei pe care acesta o deţinea în organigrama societăţii. Buzatu şi-a păstrat însă funcţia de membru în Consiliul de Administraţie.

Raportul de audit a fost publicat şi pe Bursă, la cererea CNVM.


Ce acuzaţii i se aduc lui Buzatu

În raportul de audit, semnat de reprezentantul de control intern Nicolae Stoian şi avizat de preşedintele şi directorul general al societăţii, Vasile Şalapa, auditorii spun că Buzatu a abuzat de funcţia pe care o deţine la SIF Oltenia permiţând ca mai multe societăţi deţinute de SIF, în conducerea cărora se află chiar fiii lui Buzatu, Răzvan Mihai Buzatu şi Alexandru Bogdan Buzatu, să încheie contracte calificate drept păguboase cu o firmă pe care aceştia o controlau.

În raport este menţionat şi fratele lui Buzatu, Marian, care deţine funcţia de director general la Alimentara Slatina.

Valoarea sumelor vehiculate în fiecare din aceste tranzacţii se învârte în jurul a câteva sute de mii de lei sau de euro.

În raportul SIF Oltenia se arată că Teodor Buzatu a decis ca SIF să nu mai participe la o majorare de capital la firma Alimentara Slatina (ALRV), unde director era chiar fratele său, astfel că participaţia a scăzut de la 81,8%, la 52%, iar societatea controlată de fiii săi a ajuns să deţină 33%.

Toodată, una dintre tranzacţiile la care face referire raportul de audit arată că firma Multifunctional Ecologic Sistem, deţinută de fiii lui Buzatu, a încheiat un contract prin care vindea către Construcţii Feroviare Craiova (CFED), deţinută de SIF Oltenia, o instalaţie de producţie de asfalt pentru 1,2 mil. lei despre care auditorul spune că "nu funcţionează şi nu va funcţiona".


Buzatu susţine că raportul este tendenţios

"În audit sunt folosite expresii de genul: «se subînţelege» şi «este evident» care arată că s-a făcut din birou pe o declaraţie anonimă, nu s-a mers la societăţile respective. S-a dispus audit la toate societăţile şi aştept să se finalizeze pentru că auditul care s-a făcut nu este altceva decât un raport tendenţios, subiectiv şi la comandă. Nu are rost să-mi fac sânge rău. Eu am demontat aceste chestiuni într-o adunare a consiliului de administraţie, dar văd că acele lucruri n-au apărut", spune Teodor Buzatu.

Buzatu a fost director coordonator al SIF Oltenia din decembrie 2007 până la 10 martie 2011 şi a gestionat activitatea Departamentului Portofoliu şi Acţionari din societatea de investiţii financiare. Raportul de audit intern a fost analizat în data de 10 martie de ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia, iar în urma dezbaterilor Buzatu a demisionat din poziţia executivă, rămânând însă administrator.

Acesta nu este însă primul scandal în care este implicat fostul director al SIF Oltenia. Anul trecut, după ce a preluat controlul firmei imobiliare Vidraru Curtea de Argeş (VIRU), omul de afaceri Dumitru Tudor a acuzat fosta conducere a companiei de management defectuos. La conducerea Vidraru se aflase anterior Alexandru Buzatu.


Al doilea scandal de la SIF5 după demisia lui Dinel Staicu

Acest nou scandal în care este implicat un director al SIF Oltenia vine la câteva luni după ce fostul preşedinte Dinel Staicu a fost obligat să demisioneze ca urmare a condamnării sale de către Tribunalul Bucureşti la 12 ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

"Efectele acestor suspiciuni de prejudiciere sunt neplăcute pe termen scurt, dar cred că vor preîntâmpina efecte amplificate pe termen mediu şi lung. Sunt nişte semnale de alarmă care arată că trebuie să existe o transparentizare totală a SIF-urilor ca să nu mai facă ce vor ca pe moşia lor şi acest lucru nu se poate face decât dacă acţionarii au puterea să-i aleagă. Renunţarea la pragul de deţinere ar permite alegerea lor pe criterii de competenţă şi s-ar elimina suspiciunile", spune Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest din Arad, care a precizat că SIF Moldova este excepţia de la regulă, conducerea acesteia arătându-se pen­tru o liberalizare totală a pragului de deţi­nere. "Cred că ar putea să iasă şi alte lucruri la suprafaţă. De obicei ies atunci când două tabere se ceartă, când sunt mână în mână nu se aude nimic şi sunt protejaţi de alţii care fac mai multe rele. Când îşi numesc rude pe funcţii de conducere se vede că n-au treabă cu piaţa de capital şi sunt acolo doar pentru interese personale", spune Chişu.

Florian Teodor Buzatu, 54 de ani, deţine un doctorat în economie în domeniul Relaţii Economice Internaţionale, mai multe diplome în evaluarea societăţilor comerciale, de analist financiar, auditor financiar şi expert contabil. Este membru al consiliului de administraţie al SIF Oltenia încă din anul 2000, funcţie pe care o deţine şi în prezent, iar în perioada 1995 - 2000 a ocupat mai multe funcţii în cadrul SIF, de la economist până la director al departamentului Management Logistică. Anterior a condus firma Mercur Craiova. Buzatu este reprezentantul SIF Oltenia în CA al Antibiotice Iaşi şi Electromagnetica.