Burse - Fonduri mutuale

Încă un proiect privat pentru «lumină»: BERD ar putea pune umărul cu 207 mil. euro la o centrală a ruşilor de la Alro

Încă un proiect privat pentru «lumină»: BERD ar putea pune umărul cu 207 mil. euro la o centrală a ruşilor de la Alro

Autor: Roxana Petrescu

10.02.2012, 00:05 1514

Ruşii de la Vimetco, proprietarii combinatului de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari companii din România, ar putea obţine o finanţare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 207 de milioane de euro pentru o centrală pe gaze, proiect estimat la 276 de milioane de euro. Acesta ar fi cel de-al doilea greenfield în producţia de energie electrică convenţională făcut în ultimii 20 de ani în România, o altă centrală pe gaze în valoare de 500 de milioane de euro cu o capacitate mai mare decât cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă, realizată de Petrom, urmând să intre în funcţiune anul acesta.

Decizia ruşilor de la Vimetco de a intra pe segmentul producerii de energie electrică vine în contextul în care Alro este cel mai mare consumator de energie din România, fiind alimentat printr-un contract până în 2018 de Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate controlat de statul român.

« BERD analizează aranjarea unei finanţări garantate de până la 207 de milioane de euro pentru Vimetco Power România în vederea construcţiei unei centrale în cogenerare (care va produce energie electrică şi termică - n.red.) pe gaze la Tulcea », spun reprezentanţii BERD.

În total, valoarea proiectul va fi de 276 de milioane de euro şi va acoperi parţial nevoia de energie atât a Alro Slatina, cât şi a Alum Tulcea, ambele unităţi fiind controlate de ruşii de la Vimetco. Totodată, centrala va furniza energie termică oraşului Tulcea.

Unitatea ar urma să aibă o capacitate de 250 de MW, construcţia urmând să înceapă anul acesta, având ca termen de finalizare 2014. Anual, numai Alro consumă circa 4 TWh de energie, ceea ce echivalează cu circa 7% din consumul de energie total al României. Luând în calcul o eficienţă a centralei de circa 60%, într-un an unitatea de la Tulcea ar putea produce circa 1,3 TWh de energie, adică aproape o treime din necesarul de consum anual al combinatului din Slatina.

BERD nu este la primul proiect de producere a energiei electrice pe care l-ar putea finanţa, şi proiectul Petrom fiind susţinut cu 200 de milioane de euro de instituţia financiară. La susţinerea financiară a proiectului Petrom a contribuit cu 200 de milioane de euro şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Aceasta este a doua tentativă a ruşilor de la Alro de a intra pe piaţa producerii de energie electrică. În 2008 alături de InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Nicuale, Alro a format un joint-venture în vederea construirii unei termocentrale cu o capacitate de circa 1.000 de MW, investiţie de peste un miliard de dolari. Proiectul trebuia finalizat anul acesta, dar criza i-a determinat pe cei doi investitori să renunţa la aceată unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO