Burse - Fonduri mutuale

Inca o absenta nemotivata pentru Petrom

13.05.2003, 00:00 7

Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom, au fost suspendate si ieri de la tranzactionare la Bursa datorita faptului ca societatea a nu a transmis decat ieri Bursei toate documentele aprobate la ultima Adunare Generala a Actionarilor. Aceasta a avut loc in urma cu trei saptamani.
Lipsa actiunilor Petrom de pe piata a insemnat o noua sedinta de tranzactionare cu lichiditate redusa si fara o directie clara a cotatiilor, in conditiile in care multi din investitori se uita la actiunile Petrom atunci cand incearca sa prevada tendinta de pe piata. Titlurile Petrom vor fi reluate la tranzactionare miercuri.
Valoarea transferurilor de ieri de la Bursa a fost de aproape 19 miliarde de lei. Societatile de investitii financiare au urcat, in medie cu 0,3% in timp ce indicele BET a pierdut 1,2%, in principal din cauza declinului actiunilor Alro.
Actiunile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina au reintrat ieri la tranzactionare dupa publicarea rezultatelor financiare finale pe anul trecut. Tilturile Alro au pierdut 14,4% fata de cotatia de referita, pe fondul unei lichiditati moderate. Ultima tranzactie s-a realizat la 14.200 lei/actiune. Brokerii isi aduc aminte ca in ultima sedinta a lunii aprilie, inainte de vacanta de Paste, actiunile Alro au crescut spectaculos pe fondul cumpararilor masive, iar aceasta pare a fi justificarea declinului de ieri. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de aluminiu a fost de 210 milioane de lei.
Singura modificare de pret in randul societatilor de investitii financiare a fost cresterea cu 1,6% a actiunilor SIF Banat-Crisana, care au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 3.150 lei/actiune. Actiunile acesteia au fost cele mai tranzactionate dintre cele ale SIF, cu o valoare a transferurilor de 2,5 miliarde de lei.
Actiunile producatorilor de medicamente au inregistat o zi slaba. Titlurile Sicomed Bucuresti si cele ale Antibiotice Iasi au pierdut cate 2% si au ajuns la 2.200, respectiv 1,890 lei/actiune, in timp ce Terapia Cluja a ramas la cotatia de la finalul saptamanii precedente - 4.450 lei/actiune.
Actiunile producatorului de ambalaje MJ Maillis au consemnat ieri o lichiditate ridicata pentru o zi obisnuita de tranzactionate. Titlurile Maillis au inchis sedinta la 13.200 lei/actiune, in crestere cu 1,5%. Valoarea operatiunilor a fost de 129 milioane de lei.

Brokerii si companiile invata despre transparenta
Bursa de Valori Bucuresti organizeaza in primele trei zile, ale aceastei saptamani imprenua cu Bursa din Salonic o serie de semninarii despre rolul pietei de capital in dezvoltarea economica a tarilor emergente. "Piata de capital din Grecia a atins deja la standarde inalte, iar semniarul este util tutoror participantilor la piata: companii emitente, brokeri si investitori", a declarat Stere Farmache, directorul BVB.
Reprezentanti companiilor cotate au putut afla ieri, de exemplu despre standardele de transpareta impuse companiilor grecesti detinute public, care sunt obligate prin lege sa aiba un depeartanemt de relatii cu investotorii, sa puna la dispozitia acestora in mod gratuit rapoartele anuale si sa realizeze in fiecare an cel putin cinci prezentari opentru analisi si investitori. "Este greu ca toate acestea sa fie aplicate pe piata de capital romaneasca, datorita costurilor ridicate, dar am dorit ca companiile romaneti sa vada cum functioneaza piata", a comentat Farmache
Seminariile se inscriu in seria manifestarilor din cadrul programului de asistanta tehnica pe care Bursa din Salonic il acorda Bursei din Bucuresti.

Piata Rasdaq
Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronica RASDAQ au fost ieri cele ale companiei de comert cu produse farmaceutice Centrofarm Bucuresti. In cadrul a patru transferuri au fost transferate actiuni in valoare de 7,8 miliarde de lei, care reprezinta 10% din capitalul societatii.
Brokerii au remercat inca de saptamina trecuta cresterea spectaculoasa a actiunilor Centrofarm, care se transeferau la finalul lunii aprilie la 9.500 lei/actiune.  Cotatiile actiunilor Centrofarm au urcat ieri pana la 33.000 lei, pret la care s-au transferat majoritatea actiunilor. Cotatia medie a urcat cu 24% fata de valoarea de vineri. Este de asteptat ca in urma tranzactiilor de ieri sa fie raportat un nou actionar semnificativ. Cel mai mare actionar al Centrofarm este APAPS, care detime 49% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de actionari nesemnificativi.
La categoria a II-a a pietei, actiunile Romcarbon Bucuresti au inregistrat din nou o valoare ridicata a transferurilor. Pretul titlurilor a fost stabil la valoarea de 27.000 lei/actiune, iar cotatia medie nu a inregistrat o modificare semnificativa fata de ziua anterioara. Romcarbon activeaza in domeniul fabricarii pieselor din material plastic si are un capital social de 37 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.
Actiunile producatorului de bere Brau Union Romania au atins ieri un nou maxim la valoarea de 34.500 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 5%, iar valoarea operatiunilor inregistrate ieri a fost de 272 milioane de lei. Argus Constanta a castigat 0,5% fata de cotatia medie anterioara. Actiunile producatorului de ulei au oscilat intre 270.000 si 280.000 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 712 milioane de lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta s-au stabilizat ieri in jurul valorii de 1.300 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Pretul mediu a pierdut 0,4% fata de ziua anterioara, pe fondul unei valori relativ ridicate a operatiunilor:188 milioane de lei. Actiunile Socep sunt cotate la catergoria I a pietei. Indicele RAQ-I, al companiilor de la aceasta categorie a pierdut inca 0,2% si a juns la 803,2 puncte, in timp ce indicele general al pietei, RASDAQ-C  a urcat cu 0,5% pana la 1.078,8 puncte. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO