Burse - Fonduri mutuale

În timp ce bursa de la Bucureşti e mai divizată ca oricând, Viena şi Varşovia negociază o megafuziune

AFP Foto

AFP Foto

Autor: Roxana Pricop

10.04.2013, 00:06 550

În timp ce la Bucureşti, acţionarii se ceartă de ani de zile pentru controlul Bursei de Valori Bucureşti şi nu reuşesc să găsească o soluţie pentru dezvoltarea pieţei locale de capital, bursele de la Varşovia şi Viena, cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, discută o fuziune care ar crea un operator gigant în regiune cu o capitalizare cumulată de 260 miliarde de euro.

O astfel de mişcare ar face ca viitorul bursei de la Bucureşti să fie şi mai incert, deoarece este greu de crezut că piaţa locală, cu tranzacţii de 5 milioane de euro pe zi, capitalizare de 15 mld. euro şi doar 3-4 companii mai importante, ar putea ieşi vreodată din umbra grupului care s-ar crea din fuziunea Varşovia-Viena pentru a concura pentru capitalul fondurilor străine de investiţii. Nici în prezent bursa de la Bucureşti nu prea se vede în lupta cu Viena şi Varşovia.

Potrivit unor surse citate de Bloom­berg, discuţiile între managementul şi acţionarii burselor de la Viena şi Varşovia se află la început. Fuziunea dintre cei doi operatori bursieri ar viza crearea unui centru regional atractiv pentru tranzacţii financiare şi listări de companii.

Michael Buhl, directorul general al CEE Stock Exchange Group, compania-mamă a Wiener Boerse, se va întâlni în următoarele zile cu CEO-ul bursei de la Varşovia, Adam Maciejewski, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al bursei de la Viena, potrivit Bloomberg. Principala problemă care ar putea apărea va fi unde se va afla conducerea grupului nou format. Deşi bursa din Viena ar vrea o „fuziune între egali“, cel mai probabil Varşovia va insista să fie elementul central al viitorului grup, după ce şi-a câştigat în ultimii ani statutul de cel mai puternic centru financiar din Europa Centrală şi de Est.

Şi Bursa de Valori Bucureşti avea în plan să devină un centru pentru regiunea de sud-est a Europei, însă acţionarii BVB au fost în ultimul timp mai preocupaţi de dispute interne, iar recent l-au demis din funcţie pe directorul executiv, în loc să fie preocupaţi de punerea în aplicare a unei strategii de a supravieţui concurenţei tot mai acerbe din partea burselor mai dezvoltate din centrul Europei prin atragerea de noi emitenţi şi crearea unui mediu investiţional mai prietenos pentru investitorii străini.

Fuziunea şi alianţele între burse sunt o tendinţă tot mai pronunţată în Europa. Operatorul austriac Wiener Boerse a preluat în 2008 participaţii majoritare la bursele din Ljubljana şi Praga, iar în 2004 a achiziţionat bursa de la Budapesta. Astfel, grupul bursier CEE Stock Exchange, controlat de bursa de la Viena, a ajuns la o capitalizare bursieră de 128 mld. euro. Bursa de la Varşovia are o capitalizare de 130 mld. euro şi a ajuns lider în regiune graţie listărilor de companii, şefii bursei poloneze venind inclusiv în România pentru a încerca să atragă companii.

Bursa din Viena a fost înainte de criză interesată să cumpere acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, însă legislaţia locală nu permite achiziţia unui pachet mai mare de 5% din capital. Bursa de la Bucureşti alături de cea din Sofia au rămas singurele burse necontrolate de mari operatori. Mai mult, România este singura ţară din Uniunea Europeană în care operează două burse de valori. În ultimul an, bursa de la Bucureşti a încercat să se apropie de bursa din Londra, semnând o serie de parteneriate de colaborare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO