Burse - Fonduri mutuale

In lipsa unui trend clar, institutionalii straini acumuleaza pe "rasdace"

11.10.2007, 20:27 19

Adrian Ceuca, directorul general al Broker Cluj, sustinea la inceputul acestei saptamani ca in piata se observa un interes sporit al institutionalilor straini pentru companii de pe RASDAQ si ca piata reglementata este ocolita, deocamdata, de fondurile straine.
De atunci, olandezii de la Middle Europe Investments, au achizitionat un pachet de 5% din dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad, in schimbul a 5,5 mil. euro. In plus, tranzactiile de ieri cu peste 10% din Vulcan, o alta companie listata pe RASDAQ si controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, au avut drept cumparator, cel mai probabil, tot fondurile straine, sunt de parere brokerii.
Piata reglementata nu da insa semne de stabilire a unui trend clar si devine tot mai plauzibil scenariul conform caruia revenirea maraton de sapte zile a fost sustinuta de investitorii autohtoni.
"Exista doua cai de a prelua pachete importante in cadrul emitentilor mai putin lichizi de pe RASDAQ. Un fond poate sa negocieze un pret pentru o tranzactie deal sau poate sa cumpere in perioadele in care sentimentul in piata nu este tocmai pozitiv. De aceea, tranzactiile de pe RASDAQ din ultimele zile nu sunt o surpriza", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Directia de ansamblu a sedintei de ieri a fost de usoara scadere. De altfel BET-FI a pierdut din nou 1,6%, iar BET a inchis aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul sedintei de marti. Ramane astfel la aproape 10.300 de puncte.
BET-C a urcat insa cu 1,5%, in special datorita avansului inregistrat de actiunile Oltchim, pe fondul unei lipse totale de titluri la vanzare pe inchiderea de sedinta. "Cred ca urcarea de sapte zile de spatamana trecuta a fost declansata de romani, dar au intervenit si straini pe parcurs. Ceea ce se observa insa este ca investitorul roman s-a transformat treptat in speculator. Este foarte atent la ce si cum tranzactioneaza strainii pe piata locala, si ii lipseste elementul de analiza, de evaluare. Acesta nu are de cele mai multe ori un comportament rational", spune Panait.
Piata RASDAQ isi continua evolutia pe fondul unor rulaje care au atins in fiecare din ultimele doua sedinte aproape 9 mil. euro, peste 40% din lichiditatea pietei de actiuni autohtone. Segmentul XMBS aduce din nou randamente spectaculoase, primele sapte cele mai lichide actiuni de pe aceasta piata castigand ieri intre 2% si 25%.

Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au sarit ieri cu 14,73%, fiind a doua sedinta consecutiva in care titlurile combinatului chimic au inregistrat un salt semnificativ. Cresterea se explica prin faptul ca, dupa anularea majorarii de capital, numarul de actiuni al Oltchim se va reduce de peste zece ori. Valoarea companiei va ajunge astfel de la 1,36 mld. euro in prezent la 123 mil. euro, in conditiile in care compania are afaceri anuale de aproximativ 500 mil. euro. Anularea va reduce detinerea statului de la 95,7% la 53%, in vreme ce participatia actionarilor minoritari va creste. Tranzactiile cu titlurile Oltchim s-au ridicat ieri la 1,64 mil. euro (5,5 mil. lei), reprezentand primul rulaj de la Bursa.

AcTiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 3,54%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 0,64 mil. euro (2,15 milioane de lei), printre primele zece din piata. Compania Organe de Asamblare din Brasov, specializata in producerea de suruburi, lanturi si arcuri, la care SIF Transilvania este actionar majoritar cu o detinere de 94%, va derula incepand cu jumatatea acestei luni o emisiune de obligatiuni in valoare de circa 2,2 milioane de euro (7,5 milioane de lei). Obligatiunile au o maturitate de trei ani si poarta o dobanda cu 1,5% peste cea medie interbancara. Titlurile emise in cadrul operatiunii vor putea fi subscrise doar de actionarii societatii.

Actiunile Armatura Cluj-Napoca (ARM) au crescut ieri cu 5,26%, pe fondul unei lichiditati de 234.000 de euro (0,78 milioane de lei). Producatorul de instalatii a anuntat ca la finele saptamanii trecute s-au transferat peste 6 milioane actiuni ale societatii, respectiv un pachet de 20% din actiunile detinute de Asociatia Salariatilor si Actionarilor Minoritari (ASAM) in contul membrilor acestei asociatii, operatiunea fiind inregistrata la Depozitarul Central. ASAM Armatura a fost dizolvata, lichidata si radiata din registrul persoanelor juridice fara scop lucrativ de la Judecatoria Cluj-Napoca. Ultima tranzactie cu titlurile Armatura s-a perfectat la pretul de 0,6 lei/actiune.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au pierdut ieri 0,27%, pe fodul unui rulaj de circa 303.000 de euro (1,02 mil. lei). Doua fonduri de investitii administrate de olandezii de la Middle Europe Investments (MEI) au cumparat marti un pachet de 5% din companie de la actionarul majoritar, Grup Codlea. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 5,5 milioane de euro (18,7 millioane de lei). Imotrust doreste sa-si majoreze capitalul social cu 10,68 milioane de lei, prin aport in numerar al actionarilor, pentru a-si putea finanta noile proiecte imobiliare. Actionarii vor putea subscrie titlurile noi la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, in vreme ce ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 3,76 lei/actiune.

Titlurile SCT Bucuresti (SCTB) au sarit ieri cu 17,45%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile Societatii de Constructii in Transporturi s-a ridicat la circa 136.000 de euro (454.000 de lei) pe piata speciala a RASDAQ, aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Actiunile companiei au crescut in ultimele doua saptamani de peste doua ori, de la un pret de 28,5 lei/actiune pe 24 septembrie. RADSAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RADSAQ, a crescut ieri cu 0,74%, recuperand din pierderea de 0,80% de marti si stabilindu-se la un nivel de 5.444,43 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile SCT Bucuresti s-a perfectat ieri la un pret de 59,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO