Burse - Fonduri mutuale

In 2003, pachete mai mari, fluctuatii mai mici

23.12.2002, 00:00 11

De la inceputu anului viitor valoarea pachetelor standard de actiuni tranzactionate pe piata "Regular" a Bursei de Valori va creste de la 100 de actiuni la 500 de actiuni. Exceptiile sunt actiunile Petrolexportimport, si MJ Maillis, pentru care blocul minim de tranzactioare va fi de o actiune, respectiv 10 actiuni.
Pachetele mai mici de 500 de actiuni urmeaza a fi tranzactionate pe o piata paralela, numita "Odd Lot". Aceasta piata paralela functiona si pana in prezent pentru pachetele mai mici de 100 de actiuni, cu exceptia actiunilor SIF.
 Brokerii spun ca masura luata de conducerea Bursei va avea implicatii negative pentru micii investitori. De exemplu, un pachet de 500 de actiuni Otelinox ar costa, conform ultimei cotatii de la Bursa peste 43 milioane de lei. Un investitor care au dori sa cumpere mai putin de 500 actiuni ar trebui sa-l convinga pe brokerul sau sa astepte  aparitia unui ordin de vanzare. Pe piata "Odd Lot", se pot cumpara actiuni doar prin executarea unor ordine de vanzare deja existente.
Un dezavantaj pentru cei care detin pachete de sub  500 actiuni este ca le vor putea vinde doar pe piata Odd-Lot, pe care preturile sunt, in general, putin mai mici fata de piata "Regular".
Jucatorilor de pe piata le va fi din ianuarie mai greu sa influenteze pretul de inchidere al unei actiuni prin operarea de tranzactii cu pachete mici la finalul sedintei. Acest lucru va fi cel mai vizibil in cazul actiunilor SIF, in cazul carora pana acum pachetul standard era de o actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO