Burse - Fonduri mutuale

Importurile de gaze au redus profitul Romgaz la 61 de milioane de euro

Importurile de gaze au redus profitul Romgaz la 61 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

17.08.2007, 20:56 13

Producatorul de gaze Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii ramase inca in portofoliul statului, a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 61 mil. euro (202 mil. lei), in scadere cu 8%.
Principalul motiv care a stat la baza scaderii profitului companiei a fost majorarea cantitatilor de gaze contractate la import, in conditiile in care pretul de import al gazelor pe primul semestru nu a suportat modificari majore fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, pretul mediu inregistrat pe mia de metri cubi de gaze a fost de 288 $ (216 euro). Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cantitatile medii importate de Romgaz in primul semestru al anului au fost de aproximativ 20% din totalul importurilor la nivel national, in timp ce anul trecut ponderea importurilor Romgaz era de 13%.
Afacerile producatorului de gaze au ajuns la 491 de milioane de euro, in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Cifra de afaceri a fost mai mare fata de cea de anul trecut datorita alinierii preturilor de livrare la nivelul celor externe si profitul mai mic deoarece cantitatea de gaze achizitionate din import a fost mai mare decat cea din perioada similara a anului 2006", au declarat reprezentantii Romgaz.
Romgaz si Petrom sunt cei mai mari producatori interni de gaze, productia lor acoperind aproximativ 60% din cererea interna. Ieri, Petrom a anuntat ca a majorat in luna iulie pretul gazelor din productia interna cu 3,2%, pana la un pret de 470 de lei (145 euro) pe mia de metri cubi, masura menita sa apropie pretul productiei interne la nivelul importurilor. Este de asteptat ca si Romgaz sa adopte o asemenea strategie. In aceste conditii, pretul la consumatorul final ar putea creste pana la sfarsitul anului, in ciuda declaratiilor ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care sustine ca pana la finalul anului populatia nu va resimti cresteri ale pretului nici la gazele naturale si nici la energie electrica.
"Aceasta majorare a fost agreata dupa o serie de consultari cu noi (ANRGN-n. red.) si nu va avea niciun impact asupra pretului la consumatorul final. Cresterea pretului de productie a fost permisa in conditiile in care pretul gazelor de import a inregistrat o usoara scadere, precum si pe fondul aprecierii monedei nationale", au explicat reprezentantii ANRGN.
Pretul pe care il achita consumatorii finali a fost stabilit la 881,75 lei pe mia de metri cubi pentru clientii Distrigaz Sud, iar pentru cei deservitI de E.ON Gaz Romania pretul este de 874,54 lei pe mia de metri cubi de gaze.
In ceea ce priveste intentia Romgaz de a intra pe piata energiei, reprezentantii companiei au declarat ca inca nu a fost stabilit un buget care urmeaza sa fie investit in productia de energie, acesta urmand sa fie dimensionat in functie de posibilitatile companiei precum si de oportunitatile fezabile identificate.
Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii romanesti, cu o valoare de piata estimata la peste 2 miliarde de euro potrivit topului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania" realizat de ZF. Romgaz alaturi de Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Transgaz sunt companiile care ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in scopul atragerii de capital pentru investitii. Cel mai inaintat proces de listare este cel al companiei Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO