Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Iasitex Iaşi, firmă controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a obţinut în primul semestru un profit de 360.000 lei doar din vânzarea stocurilor, după închiderea fabricii de textile în 2019, şi vrea să vândă activele

Producătorul de textile Iasitex Iaşi (simbol bursier - IASX), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a încheiat primul semestru cu un profit net de 360.000 lei, obţinut doar din vânzarea stocurilor existente, în condiţiile în care secţiile de producţie au fost închise în 2019.

În perioada similară de anul trecut, compania a raportat o pierdere de 10 milioane lei.

În ianuarie-iunie 2020, Iasitex a avut zero venituri din exploatare, faţă de 2,1 milioane lei în perioada similară a anului trecut, şi cheltuieli de 520.000 lei, comparativ cu 12 milioane lei în S1 2019, arată raportul financiar publicat la BVB.

Profitul companiei a fost generat doar din activitatea financiară, după închiderea fabricii anul trecut. ”Societatea a renunţat la a desfăşura activitate de producţie, astfel în semestrul 1 din 2020 a desfăşurat doar activitate de valorificare a stocurilor de produse existente”.

Potrivit conducerii, printre factorii care au influenţat activitatea companiei se numără creşterea costurilor cu forţa de muncă şi schimbarea modelului de business in industria textilă europeană, respectiv trecerea de la serii lungi la serii scurte, cu valoare adăugată mai mare.

”La seriile lungi, Turcia şi China acordă de zeci de ani subvenţii de până la 30%, iar din păcate noi, România este într-o competiţie dură cu aceste ţări, fără a beneficia de o minimă protecţie”, se mai arată în raport. 

Planurile pentru perioada următoare ale Iasitex vizează vânzarea stocurilor şi a activelor. 

Producatorul este controlat de firma A2 Impex (63%), membra a Grupului Servicii Comerciale Romane (SCR),  firmă controlată la rândul ei de Ştefan Vuza, iar Uzuc Ploieşti deţine 21% şi statul român 3,1%. 

Capitalizarea societatii se ridica la acest nivel la aproape 14,7 milioane lei. 

Ştefan Vuza este directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti, dar şi cel mai mare acţionar, în contextul în care CRC Alchemy Holding, entitate controlată de Vuza, deţine combinatul în proporţie de 87,7%.

De asemenea, Vuza deţine mai multe companii listate la Bursa de la Bucureşti, cum ar fi Uzuc Ploieşti, producător de utilaje tehnologice, pe care o controlează indirect prin firma A1 Impex Cluj-Napoca (83,7%) sau Contractoare Buzău, controlată indirect prin intermediul grupului Serviciilor Comerciale Române (80,5%).

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.