Burse - Fonduri mutuale

IAR Brasov taie dividendele si asteapta un profit de 5 ori mai mic

IAR Brasov taie dividendele si asteapta un profit de 5 ori mai mic
02.04.2009, 18:48 73

Producatorul de elicoptere IAR Brasov (IARV) si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 160 mil. lei (37,8 mil. euro), in scadere cu 21,5% fata de cea realizata in 2008, ca urmare a fondurilor mai mici alocate de la bugetul de stat pentru aviatie.

In aceste conditii, profitul companiei este previzionat sa se reduca de cinci ori, pana la circa un milion de lei, fata de un castig de cinci milioane de lei (1,36 milioane de euro) obtinut anul trecut.
Indicatorii bugetati in scadere se datoreaza in special faptului ca statul a redus drastic cheltuielile cu mentenanta si reparatiile aeronavelor din dotarea Ministerului Apararii (MApN), potrivit reprezentantilor societatii.
"Contractul de mentenanta si revizie cu MApN este de circa 15 ori mai mic decat anul trecut, cu mult sub necesar, dar asta este. Noi mai avem si contracte de achizitii cu statul pe termen lung, care sunt in forta. Bugetul de anul acesta se bazeaza pe contractele ferme pe care le avem in momentul de fata si cu grad de realizare 100%, avand in vedere ciclul lung de fabricatie. In proportie de 40-50% sunt contracte la intern in special cu Ministerul Apararii si restul la export", spune Ion Dumitrescu, director economic si comercial al IAR Brasov.
El a precizat ca reducerea fondurilor alocate aviatiei este un fenomen la scara mondiala cauzat de criza, care obliga statele sa faca economii. "Piata la nivel mondial este in scadere, nu ca necesar, cat ca bani. Fondurile alocate sunt mai mici. Aviatia este destul de scumpa, dupa cum stiti, si fiecare tara incearca sa mai taie din alocatii", spune Dumitrescu.
Anul trecut, IAR Brasov si-a majorat afacerile cu 11%, pana la 203,7 mil. lei (55,5 mil. euro), dar profitul companiei s-a redus cu 40%, la 5 mil. lei.
Realizarile anului precedent s-au situat sub indicatorii bugetati la inceputul anului, care prevedeau afaceri de 225,8 mil. lei (circa 61,5 mil. euro) si un profit net de circa sapte mil. lei (1,9 mil. euro).
Scaderea profitului a venit pe fondul pierderilor la nivel financiar datorate in special reevaluarii datoriilor in dolari ale societatii pe fondul deprecierii monedei nationale cu 15,5% anul trecut. Din aceasta cauza, compania a trecut pe pierdere pe partea financiara, cu 25,48 mil. lei (6,9 mil. euro), fata de un castig nesemnificativ obtinut cu un an in urma.
Datoriile IAR Brasov se ridicau la finele anului trecut la 171,3 mil. lei (60,5 mil. dolari).
Leul a continuat sa piarda teren fata de dolar si pe parcursul acestui an, pana in prezent moneda nationala depreciindu-se cu circa 12,2% de la finele anului 2008, fapt ce ar putea cauza din nou pierderi companiei.
In 2006, intarirea leului comparativ cu dolarul a avantajat societatea, IAR Brasov obtinand in acel an un castig financiar de 26 mil. lei (7,1 mil. euro).
"Avem o linie de finantare in dolari. Alta data a fost in plus, alte dati in minus", a precizat Ion Dumitrescu.
Pe partea din exploatare, IAR Brasov si-a majorat castigul brut de 3,6 ori, pana la 31,4 mil. lei (8,6 mil. euro), compensand astfel pierderile la nivel financiar. Cea mai mare parte a profitului operational de anul trecut a fost inregistrat in ultima parte a anului, cand firma finalizeaza si incaseaza majoritatea contractelor.
"De obicei, incasarile se fac in ultimul trimestru al anului, pentru ca toate comenzile se incheie in prima parte a acestuia si se finalizeaza in trimestrul patru", explica Ion Dumitrescu.
IAR Brasov ar putea sa nu mai distribuie in acest an dividende, pentru prima data in ultimii trei ani, dupa ce Consiliul de Administratie al societatii va propune actionarilor repartizarea castigului de anul trecut la investitii.
"Consiliul de Administratie al IAR Brasov a fost pentru repartizarea profitului la fondul de dezvoltare. Investitiile bugetate pentru acest an sunt de 1,8 mil. lei, insa daca se aproba pastrarea profitului la societate, vom rectifica in plus investitiile", mai spune Dumitrescu.
Pe parcursul zilei de ieri, actiunile IAR Brasov se tranzactionau in urcare cu 5%, la un pret de 1,05 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 4,68 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO