Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

​Horia Gustă, CEO al Certinvest: Nu îmi plac companiile care plătesc dividende foarte mari. Cine se bucură acum că are 10% randament, s-ar putea ca în 3-5 ani să nu se mai bucure deloc

Horia Gustă, CEO al Certinvest, administrator a 33 milioane lei în portofoliu şi cu fonduri de indici, spune că investitorii care se bucură în prezent că sunt remuneraţi de companii cu un randament al dividendului de 10% , s-ar putea ca în perioada umrăatoare să nu se mai bucure deloc, întrucât apare problema decapitalizării.

“Mărturisesc că nu îmi plac companiile care dau dividende foarte mari, pentru că practic aceste companii se decapitalizează de cash-ul pe care îl au în detrimentul investiţiilor. Cine se bucură acum de faptul că are 10% dividend într-un an, s-ar putea ca în 3-5 ani să nu se mai bucure deloc”, a spus Horia Gustă într-o conferinţă astăzi la Bursa de Valori Bucureşti. În 2019, bursa românească şi-a remunerat investitorii cu un randament de 47% cu tot cu dividende, prin prisma indicelui dividendelor BET-TR.

Şeful Certinvest spune că în anul 2019 s-a remarcat o diferenţă între indicele principal BET şi BET-TR de circa 10 puncte, adică media randamentelor dividendelor oferite de companiile din prima ligă bursieră a fost de circa 10%, valoare pe care o consideră destul de ridicată şi care atrage după sine decapitalizarea companiilor.

“Mi-a atras atenţia într-un mod neplăcut faptul că randamentul dividendelor este extrem de mare. În loc să capitalizăm companiile, în loc să investim mai mult cu cash-ul pe care îl avem, îl distribuim.

Dacă ne uităm la piaţa americană, aceasta ne oferă un randament al dividendelor de aproximativ 2%. De la 2% la 10% diferenţa e foarte mare. Asta înseamnă că la acele companii profitul pe care îl au nu fac decât să îl investească. Scopul lor nu este de a distribui către marea masă a investitorilor, ci acela de a face companiile mai profitabile şi de a pune banii la treabă tot în folosul acţionarilor.  

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.